Rajattu kopiointi tulee jo tänä vuonna

ÄKT linjaa cd-levyjen kopiosuojauksia

Teksti: Tero Lehto |  | 24
linjaa cd levyjen kopiosuojauksia

ÄKT:n mukaan cd-levyjä ei alunperin suunniteltu tietokoneella kuunneltavaksi, eikä levyjen toimivuutta kaikissa ympäristöissä voida välttämättä taata.

(Päivitetty 22.9.2005 klo 14.45)

ÄKT:n Tommi Kyyrän mukaan cd-levyjä ei alunperin suunniteltu tietokoneella kuunneltavaksi, eikä levyjen toimivuutta kaikissa ympäristöissä voida välttämättä taata.

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat (ÄKT) ry on julkaissut netissä sekä lähettänyt eduskuntaan vetoomuksen, jossa pyydetään kansanedustajia hyväksymään tekijänoikeuslain ilman muutoksia. ÄKT perustelee tätä sillä, että viimeaikoina käyty keskustelu musiikin laittomasta kopioinnista mp3-soittimiin on ollut virheellistä. ÄKT:n mukaan muutaman kopion teko on jo mahdollista.

ÄKT toteaa vetoomuksessaan , että "uusimmat kopioinninrajoitustekniikat mahdollistavat muutaman kopion ottamisen, vain äänitteen rajoittamaton digitaalinen kloonaaminen on niissä estetty". Tommi Kyyrä ei osaa suoralta kädeltä sanoa levyjä, joissa tällainen tekniikka on jo käytössä.

Kysymykseen siitä, toimivatko nämä rajatun kopioinnin tekniikat muissa käyttöjärjestelmissä, Kyyrä vastaa: "Kun kopiosuojaukset kehittyvät, uskon että ne toimivat myös Linux- ja Mac-ympäristöissä. Ikinä ei varmasti voida taata sitä, että tällainen suojattu formaatti toimii kaikissa mahdollisissa laitteissa".

Laitevalmistaja ja cd-standardin kehittäjä Philips taas on esittänyt, etteivät niin sanotut suojatut levyt täytä cd-levyn standardivaatimuksia lainkaan, ja on vaatinut compact disc -logon poistamista suojatuista levyistä. Suojaamattomat standardit cd-levyt ovat toimineet käyttöjärjestelmästä riippumatta alusta lähtien.

Sony BMG testaa toisen sukupolven kopiosuojauksia

Sony BMG:n toimitusjohtaja Kimmo Valtanen kertoo, että levy-yhtiöllä ei ole tällä hetkellä käytössä kopiosuojauksia. Yhtiö testaa nyt kahta tekniikkaa. Kimmo Valtanen arvioi, että toisen sukupolven suojaustekniikkaan perustuvia levyjä tulisi markkinoille ensi vuonna.

Kimmo Valtanen ei osaa vielä sanoa miten kopiointi käytännössä toimisi, mutta hän arvioi, että musiikin voisi kopioida pari kertaa esimerkiksi cd-r-levylle ja eteenpäin mp3-soittimeen.

Valtanen ei osaa vielä sanoa, toimisivatko levyn mukana tulevat kopiointi- ja toistotoiminnot esimerkiksi Linuxissa tai Macissa, mutta kertoo levy-yhtiön tekevän yhteistyötä laite- ja ohjelmistovalmistajien kanssa drm-tekniikoiden standardoimiseksi eri ympäristöissä. Valtanen kuitenkin painottaa, että levy-yhtiölle riittää musiikin ostaminen kerran, eikä kuluttajien odoteta ostavan musiikkia erikseen joka laitteeseen, vaikka niin on julkisuudessa epäiltykin.

EMI: Uusi kopiosuojaus tulee jo lokakuussa

EMI Finlandin toimitusjohtaja Wemppa Koivumäki sanoo, että EMI lakkasi käyttämästä ensimmäisen sukupolven kopiosuojauksia pari viikkoa sitten, kun uusi tekniikka hyväksyttiin. Hänen mukaansa se on tulossa käyttöön jo lokakuussa. Hän kertoo, että parhaillaan drm:ää viilataan Applen kanssa. Linux-yhteensopivuudesta hän ei osaa vielä sanoa.

Koivumäki arvioi, että kopiosuojausta on yleensäkin käytetty viimeisen vuoden ajan vain noin 30 prosenttiin levyistä. Hän uskoo optimistisesti, että uusi drm-tekniikka toimii jo kuluttajien kannalta paljon paremmin. Koivumäki myös vakuuttelee, ettei kuluttajan edellytetä ostavan musiikkia moneen kertaan joka soittimeen.

Ensimmäinen toisen sukupolven kopiosuojausta käyttävä levy on Koivumäen mukaan uusi Robbie Williamsin levy, joka tulee kauppoihin lokakuussa.