"Yleinen käsitys on, että vain lataamalla välttyy ongelmilta"

Uutiskommentti: P2P-lataajat on päästetty vielä pälkähästä

Teksti: Tero Lehto |  | 2
p2p lataajat on paastetty viela palkahasta

Taistelu vertaisverkoista elokuvia, musiikkia ja tv-sarjoja lataavia käyttäjiä vastaan on keskittynyt niihin, jotka ylläpitävät palvelimia ja trackereitä tai jakavat erityisen paljon tiedostoja. Eilisessä tiedotteessaan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) kuitenkin vihjasi, että myös tiedostojen lataajat voivat joutua korvaamaan ansiotta saamansa hyödyn.

Taistelu vertaisverkoista elokuvia, musiikkia ja tv-sarjoja lataavia käyttäjiä vastaan on keskittynyt niihin, jotka ylläpitävät palvelimia ja trackereitä tai jakavat erityisen paljon tiedostoja. Eilisessä tiedotteessaan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) kuitenkin vihjasi, että myös tiedostojen lataajat voivat joutua korvaamaan ansiotta saamansa hyödyn. Tämä voi tulla monille yllätyksenä, sillä yleinen käsitys on, että vain lataamalla välttyy ongelmilta.

TTVK:n tiedote koski käräjäoikeuden keskeytysmääräystä operaattorille, jolla huomattavaa vahinkoa tekijänoikeuksien haltijoille aiheuttava käyttäjä voidaan sulkea verkosta. Tiedotteen loppuun on ujutettu varovainen ukaasi:

"Lataaminen ns. laittomasta lähteestä omaan käyttöönkin voi johtaa hyvitysvelvollisuuteen oikeudenhaltijoille."

TTVK tulkitsee tekijänoikeuslain 11 § ja 5 momenttia ja lain hyvityssäädöksiä (57 §) siten, että lataaminenkin on silloin laitonta, kun se tapahtuu laittomasta lähteestä, ja kun henkilö tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että lähde on laiton ..

Lue koko kommentti