Mozillan sähköpostisovelluksen turvapäivitys

Mozilla Thunderbird

Teksti: Tapio Loponen / Jarmo Pitkänen |
thunderbird

Mozilla Thunderbird on avoimen lähdekoodin sähköposti- ja uutisryhmäohjelma, joka seuraa samoja kehityslinjoja kuin Mozilla-projektiryhmän Firefox-selain. Thunderbird on täysiverinen imap4-, pop3- ja usenet-asiakasohjelma, johon voidaan määrittää useita postilaatikoita. Käyttöliittymä on selkeä ja ohjelma kilpailee ominaisuuksissa kaupallisten tuotteiden kanssa.

Ohjelman tuorein versio ei sisällä uusia ominaisuuksia ohjelmaan, vaan korjaa vanhemmista versioista löytyneitä tietoturvaukkoja. Päivityksen asentaminen kannattaa, sillä paikattujen haavoittuvuuksien joukossa on myös kriittisiä aukkoja.

Thunderbirdin käyttöliittymä muistuttaa läheisesti esimerkiksi Eudoraa, Outlookia Expressiä ja Pegasus Mailia, joten ohjelmaan pääsee nopeasti sisälle. Postilaatikon luomisessa opastetaan alusta lähtien, joten sähköpostin saa käyttöön minuuteissa. Käyttöönottoa nopeuttaa sekin, että asetukset ja viestit voidaan hakea muista sähköpostiohjelmista.

Ohjelmassa on monipuoliset suodatusominaisuudet, joilla viestejä voidaan lajitella oikeisiin kansioihin esimerkiksi lähettäjän tai otsikon perusteella. Thunderbird sisältää myös "oppivan" roskapostisuodattimen, joka tuntuu tunnistavan alusta lähtien tyypilliset spam-viestit. Aluksi kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei ohjelma ole tulkinnut asiaviestejä roskaksi.

Thunderbird 2 helpotti viestien tagitystä värikoodauksilla ja pikavalinnoilla sekä paransi uusista viesteistä ilmoittavaa dialogia. Muita käytettävyysparannuksia oli esimerkiksi viestien navigointi ja parantunut haku. Versio 2 varoittaa myös huijausviesteistä (phishing, email scam). Versio 2.0.0.19 sisältää joukon korjauksia ohjelmasta löytyneisiin tietoturva-aukkoihin.