Ossi

Elopin evoluutiostrategia

Teksti: |  | 65
Nokian ongelma on hyvin yksinkertainen: sen tuotteet eivät ole hyviä. Heikoin lenkki Nokian tuotannossa ovat ohjelmat. Ne ovat järjestään bugisia, viimeistelemättömiä ja kilpailijoihin nähden epämiellyttäviä käyttää. Problem statement on kohtuullisen selkeä. Oikea kysymys kuuluukin, mitä Elop tekee asialle. Ennustan Elopin uuden strategian ydinkohdiksi seuraavia: Älypuhelinten kehitys tulee olemaan evoluutiomaista, ei vallankumouksellista. Tuotteiden käytettävyyden kehittämiseen ja bugien liiskaamiseen pannaan huomattavasti nykyistä enemmän paukkuja. Päivitysten julkaisusykliä nopeutetaan. - iPhonen käyttökokemus tullaan saavuttamaan runsaan vuoden päästä. - Alusta-asioiden lisäksi nokia panostaa voimakkaasti niihin osa-alueisiin, joissa se on kilpailijoitaan edellä. Näitä ovat enterprise-vaatimusten toteuttaminen, kartat ja rauta. - MeeGon annetaan huseerata rauhassa ja sille annetaan aikaa tuottaa jotain konkreettista vuoden 2012/13 loppuun mennessä. Tuloksena tulee olemaan sormitietokone, joka kärsii sovellusten puutteesta.

Harvaan Nokiaan liittyvään strategiauudistukseen liittyy yhtä paljon odotuksia ja paineita, kuin tämän viikon perjantaina julkistettavaan Elopin ykköseen. Internetiin vuotanut ja ilmeisesti autenttinen Elopin palavan porauslautan puhe on toki raflaava ja osittain liioitteleva, mutta silti sen sanomaa on syytä kuunnella tarkasti. Nokia on oikeasti ongelmissa.

Nokian ongelma on hyvin yksinkertainen: sen tuotteet eivät ole hyviä.

Tämä negatiivinen spiraali täytyy saada poikki ja vähän äkkiä.Heti perään on todettava, että monet Nokian tuotteet ovat riittävän hyviä, mutta tämä ei enää riitä. Korkeampihintaisten tuotesegementtien asiakkaitten vaatimustaso on kasvanut ja sekä Android, että Apple pystyvät vastaamaan tähän huutoon merkittävästi Nokiaa paremmin. Matkapuhelimet eivät ole enää vain puheluihin ja tekstiviesteihin käytettäviä yksinkertaisia laitteita. Datapalvelut ja sovellukset ovat muuttaneet pelin tyystin.

Heikoin lenkki Nokian tuotannossa on software. Firman ohjelmat ovat järjestään bugisia, viimeistelemättömiä ja kilpailijoihin nähden epämiellyttäviä käyttää.

Ongelma ei ole edes alustariippuvainen. Ovi Storelta kesti liki kaksi vuotta päästä edes jotenkuten siedettävään kuntoon, Ovi Suite puolestaan on sekava ja bisneskäytössä pahasti rikkinäinen. Tuoreista kännykkäsovelluksista Nokian webbiselain on karkea vitsi iPhonen vastaavaan verrattuna ja tätä kirjoitettaessa N8:n PR 1.1 -päivityksen Need for Speed kieltäytyy edelleen latautumasta ja päävalikkoon ilmestynyt "Yhdistä sosiaal. verkostoihin!" -nappi ei tee mitään.

Firman kunniaksi on kuitenkin sanottava, että moni asia on kunnossa. Ovi Maps on ylivoimainen iPhonen ja Androidin Google-karttoihin verrattuna. Mekaniikaltaan, puhelimena, sekä kamerana N8 on iPhonea parempi. Valitettavasti ohjelmisto-osuuden heikko toteutus kallistaa kokonaisarvion negatiiviseksi.

Ongelma-analyysin tulos on kohtuullisen selkeä. Oleellinen kysymys kuuluukin, mitä Elop tekee asialle.

* * *MeeGo


Nokia on parin viimeisen kuukauden aikana rekrytoinut runsaasti väkeä MeeGon kehittäjiksi ja tämä antaa viitteitä siitä, että MeeGosta saattaa joskus tullakin jotain. Itse tosin seuraan lähinnä pelonsekaisella epäuskolla julkisia MeeGo-kokouksia, joissa chattaillaan irkissä teinihenkisillä kyb3R ja Ans5i -nickeillä, sorvataan purpose statementtia ja työryhmien byrokratiaa. Ulos tulee sitten päätöksiä, joitten mukaan MeeGoa uhkaa sama alustojen fragmentaatio kuin Androidiakin; MeeGon kernelistä ei tule yhtenäistä.

Olisin hyvin hämmästynyt, jos Nokia onnistuisi julkaisemaan edes yhden kypsän MeeGo-pohjaisen puhelimen tämän vuoden aikana.

Tämänkin jälkeen MeeGolla on iso Business Case -ongelma: mihin sitä tarvitaan? Kokonaan uuden ekosysteemin luominen on valtava ponnistus ja moisen pitäisi pystyä tarjoamaan jotain merkittävää kilpailuetua kilpailijoihinsa nähden.

Mitä MeeGo tarjoaa verrattuna Symbian^3 + QT:hen, Androidiin, iPhoneen tai Windows Phoneen verrattuna? Linuxin? Meillä on jo Android. Helpon tavan kehittää sovelluksia? Pliis..., meillä on jo iPhone, Dalvik-Java ja .Net. Avoimuuden? Ihan jees, mutta mitä asiakas moisesta hyötyy?

Oma ennustukseni: MeeGo tulee joko kasvamaan aikuiseksi hyvin nopeasti, tai pysymään vielä pitkään hakkerien prototyyppiprojektina. Itse veikkaan jälkimmäistä.

Android


En usko Nokian lähtevän Androidin kelkkaan. Käyttöjärjestelmän ja ekosysteemin kontrolli ovat Nokialle aivan yhtä tärkeitä, kuin Applelle. En usko millään Nokian luovuttavan näin oleellista käyttöjärjestelmän kontrollia ulkopuoliselle taholle, jolla ei ole mitään menetettävää - Androidin takkuilu ei tuntuisi Googlen bisneksessä juuri millään tavalla.

Tilanne on hyvin erilainen HTC:n, SonyEricksonin ja Samsungin osalla. Niiden strategiaan selvästi kuuluu tuottaa laitteita, joihin käyttöjärjestelmä hankitaan ulkopuoliselta toimittajalta siinä missä muutkin laitteen komponentit. Jos joku taho pystyisi tuottamaan Androidia paremman alustan, nämä valmistajat ottaisivat oitis myös sen käyttöönsä.

Windows Phone ja Microsoft


Hurjimmat arvailijat ovat esittäneet Nokian siirtymistä yksinoikeudella Windows Phoneen ja solmivan pitkäaikaisen kumppanuussopimuksen Microsoftin kanssa. Teknisesti tällainen ratkaisu voisi olla hyvinkin mielenkiintoinen. Microsoftilla on Windowsin myötä ekosysteemi, mutta Windows Phone -alusta kärsii asiakkaiden puutteesta. Ilmaista Androidia vastaan on aika vaikea kilpailla.

On selvää, että Nokian yhteistyö Microsoftin kanssa tulee tiivistymään, mutta en usko WP7-skenaarioon ehkä paria testilaitetta lukuun ottamatta.

Siirtyminen Microsoftin kännykkäkäyttöjärjestelmän käyttämiseen olisi Nokialta liian suuri ja vaikeasti toteutettava liike. Tietotaito nykyisistä alustoista olisi kokonaan uudessa maailmassa hetkessä vanhanaikaista ja kuka tekee tuotteet sillä välin, kun koodaajat opettelevat uutta? En myöskään usko Nokian hallituksen olevan vielä valmis näin radikaaliin liikkeeseen.

Nokia 2011-13


Ennustan Elopin uuden strategian ydinkohdiksi seuraavia:

  • - Nokia keskittyy Symbian- ja QT -pohjaisiin tuotteisiin, vähentää malleja ja pyrkii tuomaan nykyisten C7-, E7- ja N8 -laitteiden pohjalta variantit halvempiin markkinasegmentteihin. E71/72 -tyylinen pystysuuntainen Qwerty-puhelin lienee myös odotettavissa.

  • - S40 -bulkkituotteita julkaistaan kuten tähänkin asti.

  • - Älypuhelinten kehitys tulee olemaan evoluutiomaista, ei vallankumouksellista. Tuotteiden käytettävyyden kehittämiseen ja bugien liiskaamiseen pannaan huomattavasti nykyistä enemmän paukkuja. Päivitysten julkaisusykliä nopeutetaan.

  • - iPhonen käyttökokemus tullaan saavuttamaan runsaan vuoden päästä.

  • - Alusta-asioiden lisäksi Nokia panostaa voimakkaasti niihin osa-alueisiin, joissa se on kilpailijoitaan edellä. Näitä ovat enterprise-vaatimusten täyttäminen, kartat ja rauta.

  • - Nokia tulee tekemään brändiuudistuksen, johon poltetaan satoja miljoonia rahaa. Tämä on kuitenkin välttämätöntä, jotta yhtiön imagoa saadaan uudistettua.

  • - MeeGon annetaan huseerata rauhassa ja sille annetaan aikaa tuottaa jotain konkreettista vuoden 2012/13 loppuun mennessä. Tuloksena tulee olemaan sormilla ohjattava lukulaatta, joka kärsii sovellusten puutteesta.

  • - Yhteistyötä Microsoftin kanssa jatketaan ja sen tuloksena syntyy mobiili-Officen ja Sharepointin integrointi uusiin puhelimiin sekä natiivi tuki Messenger ja Office Communicator -pikaviestimille. Windows Phone 7 -kokeilumalli saattaa olla mahdollisuuksien rajoissa. Jos Silverlight saadaan ympättyä mukaan kuvioon, voi sovelluskauppojen osalta löytyä jotain yhteistyön mahdollisuuksia. Pelien integroituminen XBox Liveen on myös mahdollista.

  • - Johtoryhmästä tulee vaihtumaan tällä erää vain kaksi tai kolme henkilöä.


* * *


Lehdistön ja analyytikkojen reaktiot uuteen strategiaan tulevat olemaan laimeita. "Too little, too late". Ääni muuttuu kellossa vasta, kun Nokia saa julkaistua korkealuokkaisia laitteita, jotka pystyvät kilpailemaan markkinoilla ja voittamaan.

Mitä te veikkaatte Nokian uudeksi strategiaksi?

Kommentoi 65


Kommentoi

Ilmoita asiaton sisältö

Lainaanpas tässä ihan alusta pätkän: --- Nokian ongelma on hyvin yksinkertainen: sen tuotteet eivät ole hyviä. --- Ei pidä paikkaansa varsínkin, kun perään kirjoitit missä ne ongelmat muhii. Nokian tuotteet OVAT hyviä. Itse en ikävä kyllä tällähetkellä Nokian puhelinta käytä, mutta en silti lähtisi Nokiaa huonoksi mainitsemaan PUHELIMENA.

Lainaa
[quote author="Vierailija: Iippo" time="10.02.2011 klo 08:44"]

Lainaanpas tässä ihan alusta pätkän: --- Nokian ongelma on hyvin yksinkertainen: sen tuotteet eivät ole hyviä. --- Ei pidä paikkaansa varsínkin, kun perään kirjoitit missä ne ongelmat muhii. Nokian tuotteet OVAT hyviä. Itse en ikävä kyllä tällähetkellä Nokian puhelinta käytä, mutta en silti lähtisi Nokiaa huonoksi mainitsemaan PUHELIMENA.

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Puhelimet eivät ole huonoja. Suuri osa käyttäjistä ei tarvitse ns. älypuhelimia vaan haluavat helppoja, yksinkertaisia ja 'älyttömiä' puhelimia. Symbian3 on melko tarpeeton missään rakennustyömaalla, kalastustroolarissa tai kyntöhommissa. Siellä pitää olla puhelin, jonka toiminta ei häiriinny kastumisesta, putoamisesta tai pakkasesta. Androidiin Nokia tuskin lähtee, WP7 on piirun verran todennäköisempi. Intelin kanssa syntyy varmasti jotain. Lopettaisivat vain noiden 'Yhdistä sosiaal. verkostoihin' -tapaisten lyhenteiden käytön. Suomen kieli on riittävän monipuolinen siihen, että tuollaiset kankeudet voidaan kiertää.

Lainaa
[quote author="Vierailija: Timo" time="10.02.2011 klo 08:54"]

Puhelimet eivät ole huonoja. Suuri osa käyttäjistä ei tarvitse ns. älypuhelimia vaan haluavat helppoja, yksinkertaisia ja 'älyttömiä' puhelimia. Symbian3 on melko tarpeeton missään rakennustyömaalla, kalastustroolarissa tai kyntöhommissa. Siellä pitää olla puhelin, jonka toiminta ei häiriinny kastumisesta, putoamisesta tai pakkasesta. Androidiin Nokia tuskin lähtee, WP7 on piirun verran todennäköisempi. Intelin kanssa syntyy varmasti jotain. Lopettaisivat vain noiden 'Yhdistä sosiaal. verkostoihin' -tapaisten lyhenteiden käytön. Suomen kieli on riittävän monipuolinen siihen, että tuollaiset kankeudet voidaan kiertää.

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Luultavasti käy taas vain niin, että Microsoftin palveluita tuodaan lisää symbian puhelimiin. Moni WP7:n live-palvelu tulisi myös symbianiin. Ainakin Microsoft hakee johtajaa tähän yhteistyöhön http://www.linkedin.com/jobs?viewJob=&jobId=1256034&srchIndex=31&trk=njsrch_hits&goback=.fjs_nokia_*1_*1_Y_*1_*1_*1_4_R_true_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2

Lainaa
[quote author="Vierailija: Adiapaatti" time="10.02.2011 klo 09:03"]

Luultavasti käy taas vain niin, että Microsoftin palveluita tuodaan lisää symbian puhelimiin. Moni WP7:n live-palvelu tulisi myös symbianiin. Ainakin Microsoft hakee johtajaa tähän yhteistyöhön http://www.linkedin.com/jobs?viewJob=&jobId=1256034&srchIndex=31&trk=njsrch_hits&goback=.fjs_nokia_*1_*1_Y_*1_*1_*1_4_R_true_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

http://blogit.tietokone.fi/ossi/2010/10/nokia-n8-vs-iphone/ Siinä aiempaa faktaa. Huomion arvoista on, että iphone4:sta EI siihen hätään ollut saatavilla niin tehdään tää juttu tolla 3gs:llä. Teetkös sä päivähommasikin "sinnepäin" itse koitan mieluummin onnistua, kun lähteä SUORAAN hakemaan välttävää suoritusta. Lopettaakaa epäpätevien blogien julkaisu. Kai sinne saadaan kirjoittelemaan näitä blogeja hieman ammattimaisemmin ottein.

Lainaa
[quote author="Vierailija: Iippo" time="10.02.2011 klo 09:05"]

http://blogit.tietokone.fi/ossi/2010/10/nokia-n8-vs-iphone/ Siinä aiempaa faktaa. Huomion arvoista on, että iphone4:sta EI siihen hätään ollut saatavilla niin tehdään tää juttu tolla 3gs:llä. Teetkös sä päivähommasikin "sinnepäin" itse koitan mieluummin onnistua, kun lähteä SUORAAN hakemaan välttävää suoritusta. Lopettaakaa epäpätevien blogien julkaisu. Kai sinne saadaan kirjoittelemaan näitä blogeja hieman ammattimaisemmin ottein.

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Jos nuo Windows Office ja OSC jne. integraatiot on se pihvi niin ei kyllä kunnian kukko laula! Kuka niitä enään tänä päivänä kaipaa? Ehkä joku marginaalinen kehityksen kelkasta jäänyt yrityspomo-powerpointhiplaaja, mutta muita tuo ei kiinnosta. Jenkeille lohdutukseksi kiinalainen OEM Android tai Windows puhelin Nokia leimalla ja muuten keskitytään olennaiseen eli QT ja MeeGO -kehitykseen samalla kun tekohengitetään Symbiania ja feidataan pikkuhiljaa. Sitten ens vuodeksi oikeat Killer MeeGo kamppeet kehiin ja vihreät robotit kyykkyyn! ;-)

Lainaa
[quote author="Vierailija: Avomies" time="10.02.2011 klo 10:00"]

Jos nuo Windows Office ja OSC jne. integraatiot on se pihvi niin ei kyllä kunnian kukko laula! Kuka niitä enään tänä päivänä kaipaa? Ehkä joku marginaalinen kehityksen kelkasta jäänyt yrityspomo-powerpointhiplaaja, mutta muita tuo ei kiinnosta. Jenkeille lohdutukseksi kiinalainen OEM Android tai Windows puhelin Nokia leimalla ja muuten keskitytään olennaiseen eli QT ja MeeGO -kehitykseen samalla kun tekohengitetään Symbiania ja feidataan pikkuhiljaa. Sitten ens vuodeksi oikeat Killer MeeGo kamppeet kehiin ja vihreät robotit kyykkyyn! ;-)

[/quote]
Lue kaikki kommentit keskusteluista

Keskustelualue on suljettu