Ossi

Microsoftin älylaatta testissä

Kokeiltua: Surface Pro

Teksti: Ossi Mäntylahti |  | 18
surface 1

Tietokoneen blogaaja Ossi Mäntylahti testasi kuukauden ajan Microsoft Surface Prota. Mäntylahden mukaan Surfacen näppäimistö on hyvä ja laitteessa on monia hyviä ideoita, mutta se kärsii lastentaudeista.

--

Microsoftin tulo taulutietokoneiden markkinoille on kestänyt odotettua pidempään. Windows 8 saatiin ensin perinteisille PC-laitteille ja kun se saapui, ei yhdelläkään valmistajalla ollut tarjolla kunnollista sille suunniteltua taulutietokonetta. Näinpä Microsoft otti itse ohjat omiin käsiinsä ja julkaisi Surfacen. Sain itse Surface Pro -koneen koekäyttööni vajaan kuukauden ajaksi ja tänä aikana laitteesta muodostui varsin hyvä kuva.

Kun Surfacesta ensimmäisiä kertoja kerrottiin julkisuudessa, arvelin laitteen olevan ennen kaikkea referenssilaite. Microsoft näyttäisi sen avulla muille valmistajille miten Windows 8 -taulutietokoneita tulisi tehdä ja näin nämä ottaisivat tuotekehityksen haltuunsa.

Toistaiseksi Windows 8 -taulutietokoneita on ilmestynyt nihkeänlaisesti, mutta erilaisia ultrabookeja ja hybridiviritelmiä hieman paremmin. Yhtenäistä näille kaikille on se, että niihin saa fyysisen näppäimistön. Tämä onkin Windows 8 -täppäreiden paras kilpailuvaltti iPadia ja Android-älylaattoja vastaan. Niihin saa toki näppäimistöjä lisävarusteina, mutta koska näitä ei ole suunniteltu varta vasten käytettäväksi näppäimistöillä, käyttökokemus on surkea.

Surfacella on näytön paikka.

Tiukka rautapaketti

Surface on kooltaan verrattavissa ensimmäisen sukupolven iPadiin. Applen padiin verrattuna Surfacen näyttö on aito laajakuva ja itse laite on noin puolet paksumpi ja painavampi. Surface Pro painaa näppäimistön kanssa tuplaten sen mitä iPad. Koko on nippanappa siedettävä kaikkialla mukana kuljetettavalle laitteelle.

Ipadiin verrattuna Surfacessa on muutamia erittäin miellyttäviä piirteitä. Laitteessa on tavallinen USB 3.0 -portti, johon voi kytkeä minkä tahansa Windows 8 -lisälaitteen. Näyttökuvan saa ulos Mini DisplayPortin kautta ja siihen käy vakiomuotoinen näyttökaapeli. Kortinlukijakin löytyy ja tiedostoja voi tarjoilla koneelle MicroSDXD-kortilla aina kahteen teratavuun saakka.

Pöytäkäyttöä varten Surfacen alaosasta saa taitettua esiin tukijalan. Hetken totuttelun jälkeen tämän käyttöön tottuu nopeasti ja samankaltaista jalustaa alkaa toden teolla kaivata muihin padeihin.

Sisällöltään Surface Pro on verrokkina käyttämääni iPad ykköseen verrattuna aivan eri peto. Surfacen näyttö on tarkkuudeltaan Full HD 1920 x 1080, sen suorittimena on aito Intelin Core i5 -prosessori kahdella fyysisellä ja HyperThreadingin myötä neljällä virtuaalisella ytimellä. Nopeutta Intelin lastusta löytyy 2,5 GHz. Laitteessa on keskusmuistia neljä gigatavua ja mallista riippuen massamuistia joko 64 tai 128 gigatavua SSD-levyllä.

Surfacen paras puoli Applen laitteisiin verrattuna on näppäimistö. Surfacea voi käyttää pelkällä virtuaalisella näppäimistöllä, mutta eniten laitteesta saa hyötyä irti aidolla mekaanisella näppäimistöllä. Kokeilussani ollut Type Cover -näppäimistö voitti minut puolelleen ensihipaisusta alkaen. Näppäimistö on riittävän iso täydelle kymmensormijärjestelmälle ja sen alalaidassa on pieni kosketinlevy hiirikäyttöön.

Type Cover on kirkkaasti paras tablettikäyttöön tarkoitettu näppäimistö, jota olen koskaan kokeillut. Sen näppäimistötuntuma on erinomainen ja hyvänä päivänä sillä kirjoittaa lähestulkoon yhtä hyvin kuin ThinkPadin näppäimistöllä. Ohuelle lituskanäppäimistölle tämä on uskomaton saavutus.

Surfacessa on myös kaksi "720p-tason" kameraa. Näiden kuvanlaatu on huono ja ne soveltuvat lähinnä videochattikäyttöön. Tässä koekuva etukameralla:

Vaikka Surface on kosketusnäytöllinen kone, sen mukana toimitetaan stylus-kynä. Kynää tarvitaan ennen kaikkea perinteisellä työpöydällä toimimiseen.

Hauskana yksityiskohtana Surfacen virtalähteessä on USB-latausliitin.

Windows 8

Jos aikaisemmin vastaan ei ole tullut Windows 8 -läppäriä, Surfacen käyttö yllättää. Vaikka kone muistuttaa tablettia, on se oikeasti aivan tavallinen Windows 8 -tietokone. Kosketusnäyttökäytössä koneen ollessa käsivarren päässä tai pöydällä Windows 8:n Modern UI -käyttöliittymän hyödyn tajuaa vasta kunnolla. Siinä missä hiirellä käytettävässä pöytäkoneessa Modern on lähinnä turhake, sormitietokoneeseen se sopii kuin käsi hansikkaaseen.

Kun Windows 8 -koneen vielä kytkee Skydriven kautta Microsoftin pilveen, synkronoituvat kuvat ja tiedostot eri koneiden välillä automaattisesti. Tämä tekee Windows 8:n käyttämisestä erittäin miellyttävää ja sujuvaa.

Koska Surfacessa on tavallinen Windows 8, se voi ajaa kaikkia mahdollisia Windows-ohjelmia. Laitoinkin laitteen kovan paikan eteen asentamalla siihen Steamin ja kokeilemalla 3D-pelejä.

Yllättävästi Surfacen näytönohjain (Intel HD Graphics 4000) ei tyystin tukehtunut pelitaakan alla. Skyrim ja Empire: Total War (video täällä) olivat pelikelvollisia, kunhan yksityiskohtaisuustasoa laski. Crysis kakkonen taas liikaa (video täällä). Futuremarkin 3D Mark antaa tulokseksi arvon 522, joka on hyvää toimistokoneiden keskitasoa hieman Ultrabookien alapuolella. Vertailun vuoksi: peliläppärillä 3D Markin tulos on noin 3 000 pisteen luokkaa ja viritetty pöytäkone yltää jopa kymppitonniin.

Tarkat 3D Markin tulokset ovat seuraavat:

  • Ice Storm 30 992 (Graphics 33 798, Physics 24 016)
  • Cloud Gate 3 544 (Graphics 4 285, Physics 2 209
  • First Strike 522 (Graphics 558, Physics 3 009, Combined 193)

Windows-sovellusten ajamisen mahdollisuus on selkeä etu Surfacelle ja nostaa laitteen käyttöarvoa.

Puutteita ja lastentauteja

Valitettavasti Windows 8:n ongelmat näkyvät Surfacessa varsin selvästi. Koska läheskään kaikista sovelluksista ei ole saatavilla Modern UI -versioita, joutuu käyttäjä pomppaamaan perinteisen Windowsin puolelle käyttämään näitä. Tavallisessa pöytäkoneessa tämä on lähinnä etu, mutta Surfacessa ei.

Surfacen tarkka Full HD -näyttö aiheuttaa yllättäviä ongelmia perinteisen Windowsin käytölle. Ohjelmien hallintapainikkeet ovat tavattoman pieniä ja esimerkiksi valikoissa kulkemiseen joutuu tihrustamaan ikävästi kynällä tökkien. Tavallisten Windows-sovellusten käyttö sormella osoittelemalla onnistuu, mutta vaatii melkoista sormiakrobatiaa.

Ulkoisella hiirellä tai näppäimistön touchpadilla ongelma ei ole yhtä vakava, mutta Surfacen luontevimmat ohjaustavat ovat sormi ja kynä.

Mitä enemmän Surfacella pystyy pysymään uuden Modern UI:n puolella, sitä miellyttävämpää konetta on käyttää. Webbisurfailuun käyttää mielellään Internet Exploreria koska se on hyvin Modern UI -ystävällinen. Ikävä kyllä Officesta ei ole tarjolla Modern UI -versiota, joten käytännössä työpöytä-Windowsin puolella hyppeleminen on välttämätöntä.

Sosiaalisen median palveluista Modern UI:ssa on oma Facebook-asiakasohjelmansa. Tämä on ikävä kyllä niin puutteellinen, että sitä ei käytä kuin pakon edessä. Erityisen inhottavana piirteenä Windows 8:n Facebook-asiakasohjelma pompauttaa tuon tuosta työpöytä-selaimen puolelle, kun käyttäjä yrittää lukea viestejä esimerkiksi Facebook-ryhmistä. Onneksi ohjelmaa ei ole pakko käyttää.

Windows 8:n Facebook-ohjelma on yksi kaikkein huonoimmista Facebook-ohjelmista

Pidempiaikaisen käytön myötä myös Surfacen raudasta alkaa löytyä puutteita.  Tablettikäytössä siitä hämmästyttävästi puuttuu GPS. Niin ikään yhdysrakenteisen 3G- tai LTE-modeemin tarve on selkeä. Nyt laitetta joutuu käyttämään tien päällä puhelimen datayhteyden kautta. Tämä on hidasta ja kuluttaa luurin akkua.

Akusta puheen ollen se on Surfacessa harmillisen huono. Laitteen akku riittää vain kolmen tunnin työskentelyyn! Tämä voi olla hyvä saavutus kannettavalle tietokoneelle, mutta ala-arvoinen taulutietokoneelle. Täppäriä pitäisi pystyä käyttämään päivän verran yhdellä latauksella. Esimerkiksi Netflix-leffojen katselemiseen (Video Netflixistä toimistolla täällä).

Otin Surfacen kaveriksi kuntosalille katsoakseni Netflix-elokuvia osana suojuoksutreeniä. Tässä käytössä Surface on merkittävästi iPadia huonompi: laite ei kestä hikeä. Hikisillä sormilla kosketusnäyttö sekoilee pahemman kerran. Tässä Surface suojuoksimessa. Samalla esillä on yksi Windows 8:n näppäristä virtuaalinäppäimistöistä: 

Surface suojuoksimessa

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä rautaongelmana on Type Cover -näppäimistö. Toimiessaan se on erinomainen, mutta sain useampaan otteeseen näppäimistön jumittamaan niin, että joku näppäin juuttui satunnaisesti pohjaan. Tällöin ainoa asiaan auttava toimenpide oli näppäimistön irroittaminen ja reipasotteinen painelu. Mitä ilmeisimmin näppäimet jäivät fyysisesti jumiin. Lastentauti, mutta inhottava sellainen.

Surface Pro on hieman paksumpi kuin iPad ykkönen

Pintaa minulle?

Surface Pron kokeilu jättää hieman ristiriitaisen tunteen. Laite on fantastisen pieneen kokoon puristettu tehokas toimistoläppäri, joka toimii myös taulutietokoneena. Kaltaiselleni kymmensormijärjestelmällä kirjoittavalle Surfacen näppäimistö tekee koneesta aidon työkalun pelkän kalliin lelun sijasta.

Valitettavasti Surfacen käytettävyys älylaattana kärsii pahasti Modern UI:n ja perinteisen työpöydän välillä pomppimisesta. Tällä hetkellä Surface on vielä vähän heikko kannettava tietokone ja vähän heikko taulutietokone.

On toivottavaa, että Windows 8.1:n ja Office 2014:n myötä Microsoft saisi taulutietokonekäyttöliittymän puutteita korjattua.

Raudan lastentaudit ja heikko akku yhdistettynä kalliiseen hintaan (kone ja näppäimistö yhteensä noin 1 100 euroa) kallistavat vielä tässä vaiheessa valinnan perinteisen Ultrabookin puolelle. Mutta sen verran hyvä maku kosketusnäytöstä tuli, että Ultrabookissa on syytä olla tällainen.

Älylaattakäyttöön seuraava laitteeni on vielä tällä hetkellä iPad.

Kommentoi 18


Kommentoi

Ilmoita asiaton sisältö

Mielenkiintoinen arvio, itselläni Surface on enemmänkin erittäin kompakti ultrabook, joka toimii tarvittaessa myös tablettina. Ultrabookina Surface lienee kaikkein kompaktimmasta päästä, miinuksena kyllä tuo mainittu akkukesto.

Oletko Ossi muuten huomannut, että Office 2013:ssa aivan vasemmasta ylälaidasta valitaan halutaanko Officea käyttää hiiri- vai sormitilassa. Sormitilassa mm. tekstin valitsinen on erillaista ja jos näppäimistö ei ole kiinni, niin näytölle tulee virtuaalinäppis. Myös ribboni on sormelle skaalattu.

Se on totta, ettei Office aukea Modern-puolelle, mutta se on aika pieni ongelma minusta. Näytön alalaidassa vaan näkyy taskbar :)

Lainaa
[quote author="Tero Ojala digitaali fi" time="02.07.2013 klo 01:46"]

Mielenkiintoinen arvio, itselläni Surface on enemmänkin erittäin kompakti ultrabook, joka toimii tarvittaessa myös tablettina. Ultrabookina Surface lienee kaikkein kompaktimmasta päästä, miinuksena kyllä tuo mainittu akkukesto.

Oletko Ossi muuten huomannut, että Office 2013:ssa aivan vasemmasta ylälaidasta valitaan halutaanko Officea käyttää hiiri- vai sormitilassa. Sormitilassa mm. tekstin valitsinen on erillaista ja jos näppäimistö ei ole kiinni, niin näytölle tulee virtuaalinäppis. Myös ribboni on sormelle skaalattu.

Se on totta, ettei Office aukea Modern-puolelle, mutta se on aika pieni ongelma minusta. Näytön alalaidassa vaan näkyy taskbar :)

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Kaikki tällaiset laitteet ovat vain kalliita leluja. Mitä ETUA tuossa nyt sitten on vaikkapa MacBook Airiin verrattuna?

Lainaa
[quote author="Kerkko Salamander" time="02.07.2013 klo 07:49"]

Kaikki tällaiset laitteet ovat vain kalliita leluja. Mitä ETUA tuossa nyt sitten on vaikkapa MacBook Airiin verrattuna?

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Surfacen 1080p -kosketusnäyttö, kompakti koko, irroitettava näppäimistö sekä mahdollisuus käyttää laitetta niin tablettina kuin läppärinäkin ohjelmineen ja oheislaitteineen olivat etuja, jotka saivat minut luopumaan iPadista ja Macbook Airista. En voisi olla paljoa tyytyväisempi.

Lainaa
[quote author="Vierailija" time="02.07.2013 klo 10:27"]

Surfacen 1080p -kosketusnäyttö, kompakti koko, irroitettava näppäimistö sekä mahdollisuus käyttää laitetta niin tablettina kuin läppärinäkin ohjelmineen ja oheislaitteineen olivat etuja, jotka saivat minut luopumaan iPadista ja Macbook Airista. En voisi olla paljoa tyytyväisempi.

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

ihme vertaamista kokoaja onnettomaan iPadiin!

Applefanitus arvostelijako?

Lainaa
[quote author="Vierailija" time="02.07.2013 klo 11:06"]

ihme vertaamista kokoaja onnettomaan iPadiin!

Applefanitus arvostelijako?

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Kerkko Salamander

Kaikki tällaiset laitteet ovat vain kalliita leluja. Mitä ETUA tuossa nyt sitten on vaikkapa MacBook Airiin verrattuna?

ensin vaahtoat kalliista lelusta ja sen jälkeen mainitset heti perään macbook airin.. mikä ei suinkaan ole vielä kalliimpi lelu? -.-

 

Lainaa
[quote author="Vierailija" time="02.07.2013 klo 11:44"]

[quote author="Kerkko Salamander" time="02.07.2013 klo 07:49"]

Kaikki tällaiset laitteet ovat vain kalliita leluja. Mitä ETUA tuossa nyt sitten on vaikkapa MacBook Airiin verrattuna?

[/quote]

ensin vaahtoat kalliista lelusta ja sen jälkeen mainitset heti perään macbook airin.. mikä ei suinkaan ole vielä kalliimpi lelu? -.-

 

[/quote]
Lue kaikki kommentit keskusteluista

Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia