Ossi

Testissä kamerahirviöpuhelin Nokia 808

Teksti: |  | 66
Sain vajaan puolen vuoden odottelun jälkeen Verkkokauppa.comista heinäkuuta piristävän tekstiviestin: tilaamani Nokia 808 PureView -puhelin on saapunut. Näin ehdinkin lomapäivän ratoksi testaamaan hirviökameran nimellä kulkevaa värkkiä. Symbian on susipaska, mutta voi pojat mikä kamera!

Sain vajaan puolen vuoden odottelun jälkeen Verkkokauppa.comista heinäkuuta piristävän tekstiviestin: tilaamani Nokia 808 PureView -puhelin oli saapunut. Näin ehdinkin lomapäivän ratoksi testaamaan hirvökameralla varustettua värkkiä ja ehkä Nokian viimeistä Symbian-puhelinta.

Päivän mittaisen käyttökokemuksen jälkeen Nokia 808 tuntuu kovin tutulta. Se on käytännössä sama puhelin kuin Nokia N8, mutta päivitetyllä käyttöjärjestelmällä, hieman nopeampana ja uudella kameralla.

Ostin puhelimen kakkospuhelimeksi ennen kaikkea kapulan kameran vuoksi. Nokia N8:n kameraa parempaa ei ole vieläkään tullut mihinkään muuhun puhelimeen ja käyttäisin sitä vieläkin kakkospuhelimenani, ellei laite olisi hajonnut Belle-päivityksen yhteydessä.

Päivän mittaisten muistia virkistävien käyttökokemusten jälkeen ymmärrän entistä paremmin miksi Nokia luopui Symbianista. Kun on päässyt käyttämään iPhonea ja Lumiaa, Symbian on susipaska.

Vastaan tuli muun muassa seuraavia ongelmia:

808:n webbiselain lataa webbisivut WLAN-verkkoyhteyttä käyttäen noin 3-4 kertaa hitaammin kuin iPhonen webbiselain! Hitaus on aivan käsittämätöntä puhelimen jumitellessa sivun käsittelyssä. Nykyisellään selain on nippa nappa käytettävä ja erehtyy ikävän usein ei-käytettävän puolelle.

808:n mukana tulee joukko ohjelmia, joissa on Facebook-yhteys. Esimerkiksi Nokian oma Checkin, TripAdvisor ja Vlingo-puheentunnistin. Näissä kaikissa on kuitenkin sama ongelma: yhteys Facebookiin ei toimi. Joka ainoa ohjelma kysyy erikseen Facebookin käyttäjätunnusta ja salasanaa. Näiden syöttämisen jälkeen ruutuun tulee Facebookin ?Salli sovelluksen käyttö? -dialogi, jossa ?Salli? tai ?Asenna? -nappi ei sitten teekään mitään. Nokia hoi, olisi ollut kiva testata tämäkin toiminnallisuus. Edes kerran.

Nokian yhteisöt-palvelu unohtaa Facebookin salasanan. Se on syötettävä joka kerta erikseen, kun puhelimen käynnistää uudestaan. Tämä on raivostuttavaa, semminkin kun salasanassani on oikeasti monimutkaisia merkkejä.

Laitteen mukana tulleet ?NFC Oppaat? eivät tunne Nokia 808 -puhelinta. Tuettuja ovat vain ?The Nokia 700? ja ?The Nokia C7-00?.

Näppäimistö ei aina käänny puhelinta kääntäessä vaakatasoon.

Muuten käytössä on tuttu Symbian Belle. Sitä pystyy käyttämään, mutta kokemus ei ole miellyttävä.

Kuoleva alusta


Symbian-alustan kuolevuuden näkee hyvin ohjelmistotarjonnasta. Nokia Storesta tarjotaan laitteelle suositeltuna sovelluksena Darkwood-roolipeliä, jonka grafiikka on onnettoman päivittämätöntä ja hallintavälineeksi on tarkoitettu nelisuuntaohjain sekä perinteiset kaksi toimintonäppäintä.

"Darkwood olisi ollut kova sana Nokia 7650:lla. 808 PureViewille se on onnettoman vanhanaikainen.

Angry Birds sentään löytyy, mutta Vihaisten lintujen Space-versiosta tai Amazing Alexista on turha haaveilla.

Nokia Store toimii omissa kokeiluissani yhtä epävakaasti kuin muutama vuosi sitten. Tätä kirjoitettaessa olen yrittänyt imuroida Angry Birdsin ilmaisversiota jo tunnin ajan, mutta palvelimet ovat jumissa tai jostain muusta syystä homma ei toimi. Enkä saa tätä edes poistettua latauslistalta! Saapa nähdä minkälaisen keinon Nokian asiakaspalvelu keksii tähän.

"Nokia Storen latausjono jumittaa, eikä sitä voi tyhjentää.

Viimeistelemättömyys näkyy myös oman kappaleeni mekaniikassa. Sen lasin alle on jäänyt häiritsevä liimatahra. Tämä tosin mennee maanantaikappaleen piiriin, mutta tuottaa silti inhottavaa lisävaivaa asiakkaalle. Saa nähdä, miten vaihto ehjään onnistuu.

"Liimatahra on upouudessa puhelimessa on inhottava juttu.

Hyviäkin puolia 808:ssa on. T9-näppäimistö ennustavalla tekstinsyötöllä on suorastaan juhlaa iPhonen sanoja muuntelevaan ninjanäppäimistöön verrattuna. Nokia olisi voinut olla rohkea ja asettaa tämän vakiona päälle. Nyt puhelimessa on oletuksena päällä ahdettu qwerty-näppis, jonka saa onneksi pois päältä.

Itse kone


Seuraavassa muutama kuva itse puhelimesta. Kuvissa verrokin virkaa toimittavat iPhone 4 ja yhden euron kolikko.

"Kameratötterö

"Sivuprofiilissa iPhone 4, euron kolikko ja Nokia 808

"Päällekkäin asetettuna kokoeron näkee selvästi. Muotoilun ansiosta 808:n kameratatti ei pistä yhtä pahasti silmään kuin N8:n vastaava.

"Käytän iPhone nelosessa Belkinin kuorta. Tämä on säästänyt puhelimen monelta kolhulta ja uskoakseni myös sen ansiosta laitteen lasi on pysynyt kunnossa.

 

"Nokia 808 ja iPhone 4. Luurit ovat leveydeltään samanlaisia. 808 on puolisen senttiä pidempi ja kaarevampi.

"Puhelimen kääntöpuoli näyttää huomattavasti vähemmän mekaaniselta kuin metallinen N8.

"Nokia 808 on hyvin lähellä 3,7" älypuhelinta. Ilmeisesti Aasian markkinoita ajatellen siinä on mukana pidikenauha.

Kamera


Mutta entä se kamera?

Rehellisesti sanottuna tärkein syy Nokia 808:n ostamiseen on sen hirviökamera. Ja voi pojat mikä laite tämä onkaan. Hirviökamera on aivan oikea termi tälle megapikselimonsterille.

En ole kovin hyvä valokuvaaja, mutta minun käytössäni Nokia 808 pärjää erinomaisen hyvin perustason järjestelmäkameralle.

Petteri Järvinen ehti jo Facebookissa haukkua tämän mielipiteen perustellen sitä muun muassa sillä, että Nokiaan ei saa teleobjektiivia, kuvavakainta, makroa, kalansilmää, ulkoista salamaa tai viiden kuvan sarjakuvausta sekunnissa.

Kaikki nämä argumentit ovat totta. Mutta nämä maksavat. Samanhintaisessa järkkärissä ei tule tällaisia värkkejä mukana. Lisäksi järjestelmäkameran mukana kuljettaminen on aivan eri luokan juttu kuin kakkosluurin pitäminen taskussa. Todistettavasti N8:lla pystyy ottamaan sanomalehtikelpoisia valokuvia ja 808:lta on lupa odottaa vähintään yhtä hyvää suorituskykyä.

Tavallisessa kotikäytössä Nokia 808 PureViewin suorituskyky on ällistyttävä. Esimerkkinä tämä kerrostalokaksion keittiössä otettu kuva.Kun kuvaa zoomaa Nokia 808 PureViewn omalla zoomilla, erottuvat kuvasta jopa kahvilusikan kuplat ja puvun helmet!Otin ensimmäisen käyttöillan aikana mahdollisimman samanlaisia kuvia iPhone 4:llä, Olympus E-520:lla (objektiivina Olympuksen Zuiko Digitalin kittiobjektiivi 14?42 mm 1:3,5?5,6 ED) ja Nokia 808 PureViewillä.

Koska aurinkoisessa kesäpäivässä mikä tahansa kamera ottaa hyviä kuvia, halusin asettaa PureViewin hieman vaikeampaan testiin. Otin sen mukaa hämärtyvän kesäillan istujaisiin Espoossa.

Mutta pidemmittä puheitta annetaan kuvien puhua. Kuvat avautuvat täyteen kokoon klikkaamalla. Kaikki kuvat on pyritty ottamaan mahdollisimman samasta paikasta ja samaan suuntaan.

Kauppakeskus Columbus


"Kuvassa iPhonella kuvattu kauppakeskus Columbus kahdeksan aikaan illalla heinäkuussa.

"Kuvassa Nokia 808 PureViewillä kuvattu kauppakeskus Columbus kahdeksan aikaan illalla heinäkuussa. 808 ottaa yksityiskohtia (esimerkiksi miestä auton sisällä) huomatttavasti paremmin esille.

"Kauppakeskus Columbus vastavalossa iPhonella kuvattuna.

"Kauppakeskus Columbus vastavalossa Nokia 808 PureViewillä kuvattuna. Verratkaapa kuvista erityisesti pilviä ja Columbuksen katon vaijereita.

 Bileiden ulkokuvat


"Kaverikuva iPhonella.

"Kaverikuva Nokia 808 PureViewillä.

"Kaverikuva järjestelmäkameralla otettuna. Tässä kuvassa järkkärillä on zoomattu lähemmäs objektiivia käyttäen.

"Ryhmäkuva ulkoa iPhonella.

"Ryhmäkuva ulkoa Nokia 808 PureViewillä.

"Ryhmäkuva ulkoa järjestelmäkameralla.

Sisäkuvat


"DJ kuvattuna iPhonella.

"DJ kuvattuna Nokia 808 PureViewillä.

"DJ kuvattuna järjestelmäkameralla.

 

"Ryhmäkuva sisällä iPhonella kuvattuna.

 

"Ryhmäkuva sisällä Nokia 808 PureViewillä kuvattuna.

"Ryhmäkuva sisällä järjestelmäkameralla kuvattuna.

 

"Pesuhuonekuva iPhonella.

"Pesuhuonekuva Nokia 808 PureViewillä.

 

"Pesuhuonekuva järjestelmäkameralla.

 

"Istumakuva pesuhuoneessa iPhonella kuvattuna.

"Istumakuva pesuhuoneessa Nokia 808 PureViewillä kuvattuna.

 

"Istumakuva pesuhuoneessa järjestelmäkameralla kuvattuna. Kuvaa on zoomattu järjestelmäkameran optisella linssillä.

 Haastavat


"Grillauskuva iPhonella.

 

"Grillauskuva Nokia 808 PureViewillä.

"Grillauskuva Nokia 808 PureViewin omalla zoomilla zoomattuna.

"Grillauskuva järjestelmäkameralla.

"Grillauskuva zoomattuna järjestelmäkameran omalla optisella linssillä mahdollisimman lähelle.

"Ilmoitustaulun paperit iPhonella.

"Ilmoitustaulun paperit Nokia 808 PureViewillä.

"Ilmoitustaulun tekstit zoomattuna Nokia 808 PureViewin omalla zoomilla.

"Toinen esimerkki ilmoitustaulun tekstien zoomaamisesta Nokia 808 PureViewin omalla zoomilla.

"Ilmoitustaulun tekstit järjestelmäkameralla kuvattuna.

 

 

 

Kommentoi 66


Kommentoi

Ilmoita asiaton sisältö

Ns."Paskasta kokonaisuudesta" en maksaisi max.100 euroa enempää ja tämä "hirveä hirviöpuhelin" todistaa sen turhankin suurilla puutteillaan!!.Tulee mieleen myöskin vanha Nokia 1011 malli. =)

Lainaa
[quote author="Vierailija: JANI" time="14.07.2012 klo 08:05"]

Ns."Paskasta kokonaisuudesta" en maksaisi max.100 euroa enempää ja tämä "hirveä hirviöpuhelin" todistaa sen turhankin suurilla puutteillaan!!.Tulee mieleen myöskin vanha Nokia 1011 malli. =)

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Todella hienoja nuo kuvat mitä PureViewillä saa otettua. Kyseistä kännykkää (kokeiluhärpäke) en ostaisi mutta toivotaan että tämä kamera tulee sitten tuleviin Lumia puhelimiin (WP8), olen ajatellut hankkia sellaisen Galaxy Noten seuraajaksi.

Lainaa
[quote author="Vierailija: leipuri" time="14.07.2012 klo 08:38"]

Todella hienoja nuo kuvat mitä PureViewillä saa otettua. Kyseistä kännykkää (kokeiluhärpäke) en ostaisi mutta toivotaan että tämä kamera tulee sitten tuleviin Lumia puhelimiin (WP8), olen ajatellut hankkia sellaisen Galaxy Noten seuraajaksi.

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Aika tummaksi oli liha päässyt.

Lainaa
[quote author="Vierailija: S" time="14.07.2012 klo 08:41"]

Aika tummaksi oli liha päässyt.

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Nokialta kestää ainakin 6 kk ennen kuin he saavat Windows Phone -kelpoisen puhelimen yhtä hyvällä kameralla aikaiseksi. 808 PureView toimii sen aikaa hyvin kakkospuhelimena. Kaikissa näissä vertailukuvissa kaikki puhelimet ja kamera ovat oletusasetuksissa.

Lainaa
[quote author="Vierailija: Ossi Mäntylahti" time="14.07.2012 klo 08:55"]

Nokialta kestää ainakin 6 kk ennen kuin he saavat Windows Phone -kelpoisen puhelimen yhtä hyvällä kameralla aikaiseksi. 808 PureView toimii sen aikaa hyvin kakkospuhelimena. Kaikissa näissä vertailukuvissa kaikki puhelimet ja kamera ovat oletusasetuksissa.

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Erityisesti sisäkuvista muuten näkee aika hyvin sen, miten heikko värienerottelukyky iPhonella on. Jos on hiemankaan hämärämpää, iPhonella on isoja ongelmia erottaa värejä ja ääriviivoja kunnolla. Itse olin varsin yllättynyt PureViewin kyvystä erotella tekstiä ilmoitustaululla olevasta paperista. Totuuden nimissä on myönnettävä, että järkkärillä saa huonokin valokuvaaja (minä) parempaa jälkeä aikaiseksi. Mutta ero ei ole kovin suuri!

Lainaa
[quote author="Vierailija: Ossi Mäntylahti" time="14.07.2012 klo 08:58"]

Erityisesti sisäkuvista muuten näkee aika hyvin sen, miten heikko värienerottelukyky iPhonella on. Jos on hiemankaan hämärämpää, iPhonella on isoja ongelmia erottaa värejä ja ääriviivoja kunnolla. Itse olin varsin yllättynyt PureViewin kyvystä erotella tekstiä ilmoitustaululla olevasta paperista. Totuuden nimissä on myönnettävä, että järkkärillä saa huonokin valokuvaaja (minä) parempaa jälkeä aikaiseksi. Mutta ero ei ole kovin suuri!

[/quote]
Lue kaikki kommentit keskusteluista

Keskustelualue on suljettu