Ossi

Viikko Lumiaa

Teksti: |  | 78
Sain Nokian Lumia 800 -puhelimen käyttööni noin viikko sitten ja otin tällä viikolla sen lopulta työkäyttöön. Kokemukset viikon käytöstä ovat lupaavia, mutta loppujen lopuksi päädyin palaamaan takaisin iPhone neloseen. Tärkeimpänä syynä ovat Lumian ominaisuuspuutteet ja yksi jymy-yllätys: huono kamera.

Sain Nokian Lumia 800 -puhelimen käyttööni noin viikko sitten ja otin tällä viikolla sen lopulta työkäyttöön. Kokemukset viikon käytöstä ovat lupaavia, mutta loppujen lopuksi päädyin palaamaan takaisin iPhone neloseen.  Tärkeimpänä syynä ovat Lumian ominaisuuspuutteet ja yksi jymy-yllätys.

Käytän puhelinta pääasiassa bisneskäytössä ja työkäytön ohella olen aktiivinen sosiaalisten verkkojen hyödyntäjä. Kirjoitan paljon tekstiä ja otan ja jaan valokuvia. Puhelin on minulle erittäin tärkeä päivittäisen ja liikkuvan työn mahdollistaja ja tarvitsen käyttööni markkinoiden parasta.

Lumian käyttöönotto bisneskäytössä sujui varsin hyvin synkronointia lukuun ottamatta. Käyttämässäni Exchange-palvelimessa ei ollut oletuksena päällä oikeutta synkronoida kalentereita ja yhteystietoja. Tämä esti aluksi Lumian bisneskäyttöönoton totaalisesti, sillä ilman toimivaa kalentereiden ja yhteystietojen synkronointia käyttö olisi ollut mahdotonta.

Avuksi tuli CompanionLink. CompanionLink synkronoi paikallisen Outlookin tietokannan Lumiaan langattomasti ja koekäyttöni mukaan toimii varmasti ja luotettavasti. Ohjelmalla on hintaa hieman alle 40 euroa ja jos synkronointia ei muuten saa aikaiseksi, CompanionLink ratkaisee tämän.

Väliajalla käyttämäni Exchangen palvelinpolitiikka kuitenkin muuttui ja langaton synkronointi suoraan Exchangen kanssa tuli mahdolliseksi. Tämä helpottaa elämää huomattavasti.

Lumia toimii bisneskäytössä varsin sulavasti. Laitetta on todella mukava käyttää ja vanhat Symbianin aikaiset käli-ärsytykset ovat onneksi historiaa. Kokonaisuutena Lumia on sulavampi ja miellyttävämpi käyttää kuin iPhone  4.

IPhoneen verrattuna Lumian selkeinä etuina ovat näppäimistö ja kartat. Kartat ovat Nokian taattua laatua ja puhelimen mukana seuraavat sovellukset navigointiin ja julkiseen liikenteeseen. Jälkimmäinen vastaa iPhonessa tuttua Reittioppaan ReittiGPS-versiota. Lumian näppäimistö on myös iPhoneen verrattuna parempi. Näppäimistö ehdottaa sanojen täydennyksiä Androidin kaltaisessa sanalistassa ja antaa näin käyttäjälle paljon iPhonen ninjamuuttelua paremman kontrollin syötettävään tekstiin.

Kirjoittamani teksti vaihtelee usein englannin ja suomen välillä. IPhonessa joutuu pakolla vaihtamaan käsin näppäimistön syöttökieltä tai tuloksena lähinnä kummallisia väärinarvauksia. Lumiassa väärä kieliasetus ei haittaa ? teksti vain alleviivautuu punaisella.

Hämmästyttävästi Lumian virtuaalinäppäimistö ei kuitenkaan ole samaa luokkaa kuin Anna-korjatun Symbian kolmosta ajavan N8:n. Lumiaan ei saa T9-näppäimistöä ja haptinen palaute (force feedback) puuttuu näppäimistöstä. Niin ikään näppäinääniä ei saa pois päältä ilman että kytkee puhelimen muut äänet pois. Sama ongelma kuin iPhonessa siis.

Älkää uskoko, jos joku väittää virtuaalinäppäimistön peittoavan fyysisen. Tämä ei pidä paikkaansa. Lumian näppis voittaa iPhonen, mutta ei fyysistä näppäimistöä.

Lumiassa on bisneskäyttöä ajatellen muutamia erittäin ärsyttäviä puutteita. Ensimmäisenä vastaan tuli Live Meeting -puhelinkonferensseihin osallistuminen. Kuuleman mukaan jos käytössä on Lync, Lumialla voi soittaa puhelinkokoukseen suoraan yhdellä näppäimenpainalluksella. Mutta jos käytössä on vanhempi Live Meeting 2007 R2 (kuten minulla), soittaminen on tuskaisen vaikeaa.

Live Meetingeissä nimittäin jokaisella puhelinkonferenssilla on uniikki tunnuskoodi. Tämä koodi on kahdeksan numeroa pitkä. Kahdeksan merkkiä on liian pitkä lyhytmuistiin, joten tien päältä soitettaessa täytyy käyttää lunttilappua numeron ylöskirjaamiseksi.

Onneksi asiaan on kiertotie. Puhelinkokouksen tekstikenttään voi kirjoittaa sisäänsoittonumeron ja tunnuskoodin. IPhonella koodi kirjoitetaan muodossa soittonumero,,koodi#. Esimerkiksi 0911112222,,33334444#. Lumialla vastaava on Callto:numero,,koodi#. Kunhan kokousten isännät vaivautuvat kirjoittamaan nämä kutsuihin, sisäänsoitto tien päältä onnistuu.

Totuuden nimissä on myönnettävä, että iPhone kärsii tismalleen samasta ongelmasta. Mutta Microsoftin käyttöjärjestelmään käyttävän puhelimen ja saman firman puhelinkonferenssijärjestelmän on aivan kohtuullista olettaa toimivan yhteen nykyistä paremmin myös vanhemmilla versioilla. Semminkin kun sisäänsoittonumerot ja ID-koodit ovat kutsuissa määrämuotoisia.

Toinen Lumian paha puute on modeemitoiminnallisuuden poissaolo. Lumiaa ei voi käyttää iPhonen lailla tietokoneen modeemina tien päällä. Tämä on minulle kriittinen puute ja suurin asiaperuste sille, että en voi siirtyä täysipäiväiseksi Lumian käyttäjäksi. Ei ole mitään järkeä korvata iPhonea Lumialla ja erillisellä nettitikulla.

On Lumiassa kuitenkin muitakin puutteita. Puhelimessa on sinänsä toimiva podcastien soitto-ohjelma, mutta minkä ihmeen takia se ei näytä valittavista podcasteista episodilistaa? Lumiasta puuttuu myös mahdollisuus ottaa kuvakaappauksia ja omien soittoäänien asettamisessa joutuu temppuilemaan lähes yhtä paljon kuin iPhonen soittoäänten kanssa. Äänenvoimakkuudelle on vain yksi globaali asetus, akun varaustilaa ei näe järkevästi ja kontakteja ei pysty jakamaan puhelimesta.

(Päivitys 21.5: Podcasteissa on sittenkin mahdollisuus saada episodilista. Listan saa esille napsauttamalla podcast-valikossa podcastin otsikkoa. Myös näppäinäänet saa pois. Nimimerkki JDroid neuvoo seuraavasti: "Polku omassa englantia puhuvassa Lumiassa on settings-ringtones+sound-rullaa alas play a sound for ja täppä pois key press.")

Suurin ja yllättävin ongelma Lumiasta löytyy kuitenkin kamerasta.

Lumian kamera on käsittämättömän kehno.

Nokian kamerahistorian tuntien tämä on ällistyttävä puute. Minun piti ihan vakavissaan tarkistaa, olenko unohtanut suojamuovin kameran linssiin. Niin huonoja olivat Lumian kuvat. Vika voi toki myös olla kuuluisassa ?et vain osaa? -ongelmassa.

Yritin ottaa televisioni arvokilvestä kuvan Lumialla. Yllätyksekseni kuvat olivat järjestään suttuisia ja niistä ei saanut juuri mitään selvää. IPhone nelosen kamera ei pärjää mitenkään N8:n kameralle, mutta jo ensimmäinen iPhonella otettu kuva samasta kohteesta on aivan käyttökelpoinen. Siitä sai selvää! Kamera oli kummassakin käytössä oletusasetuksin.

Kokeilin vertailun vuoksi ottaa muutamasta muustakin näkymästä kuvan sekä iPhonella että Lumialla. Kaikissa esimerkeissä iPhone nelonen vie selvästi voiton, vaikka se ammattilaisten mielestä vääristääkin kuvien värejä. Katsokaapa itse (kuvat aukeavat täysikokoisiksi klikkaamalla):

"Kuva television arvokilvestä iPhonella

 

"Kuva arvokilvestä Lumialla, otos 1

"Kuva arvokilvestä Lumialla, otos 2

 

"Elisan myymälä Itäkeskuksessa, kuvattu iPhone 4:llä

"Lumialla kuvattu Elisan myymälä Itäkeskuksessa, otos 1

"Lumiall akuvattu Elisan myymälä Itäkeskuksessa, otos 2

"Citymarketin mainoskyltti iPhone 4:llä kuvattuna

 

"Citymarketin mainoskyltti Lumialla kuvattuna

Haluaisin kovasti pitää Lumiasta. Siinä on selvää potentiaalia: puhelin tuntuu ja näyttää hyvältä. Mutta siirtyminen iPhonesta Lumiaan ei ole millään muotoa järkiargumentein perusteltavissa. IPhone on yksinkertaisesti ominaisuuksissa vielä tällä hetkellä aivan liikaa edellä ja Lumiasta puuttuu monia oikeasti tärkeitä ominaisuuksia. Ominaisuuspuutteita ei pidä ylikorostaa, mutta ne täytyy tunnustaa avoimesti.

Ikävä kyllä Lumialla ei ole edes järin merkittävää hintaetua puolellaan: iPhonen pienimuistista nelosversiota myydään 490 eurolla ja Lumia 800:aa 420 eurolla. IPhone neljä S:ään verrattuna hintaetua toki on, mutta siihen oikea verrokki on Lumia 900 ja se taas kärsii tismalleen samoista kriittisistä ominaisuuspuutteista kuin pikkuveljensäkin.

Nokia on Lumian myötä oikealla polulla, mutta tuotteiden laatu ja ominaisuudet eivät aivan vielä riitä.

Jään odottamaan mallia, jossa on 1) fyysinen näppäimistö, 2) N8:n tasoinen kamera ja 3) modeemitoiminnallisuus. Tätä odotellessa työkaluinani tulevat toimimaan iPhone 4 ja Nokia 808.

Kommentoi 78


Kommentoi

Ilmoita asiaton sisältö

Kyllä. Näppäimistöön en ota kantaa, on ollut riittävä. Wifi Tethering... on tulossa seuraavassa päivityksessä. Kameran laatu... en ikinä ole saanut noin suttuisia kuvia kuin sinä, joten vian on pakko olla käyttäjässä. :)

Lainaa
[quote author="Vierailija: Lumian käyttäjä" time="18.05.2012 klo 11:52"]

Kyllä. Näppäimistöön en ota kantaa, on ollut riittävä. Wifi Tethering... on tulossa seuraavassa päivityksessä. Kameran laatu... en ikinä ole saanut noin suttuisia kuvia kuin sinä, joten vian on pakko olla käyttäjässä. :)

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Olen kanssa sosiaalisessa mediassa pannut merkille hyvin huonolaatuiset kuvat Lumialla. Ei vastaa hintaluokkaansa mitenkään.

Lainaa
[quote author="Vierailija: Paroni" time="19.05.2012 klo 12:17"]

Olen kanssa sosiaalisessa mediassa pannut merkille hyvin huonolaatuiset kuvat Lumialla. Ei vastaa hintaluokkaansa mitenkään.

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Omassa Lumiassani kamera on ala-arvoinen. Sillä tulee juurikin tuollaisia kuvia kun tässä oli esillä. Asetukset nyt eivät niin monimutkaisia ole, että suttuisuutta voisi niillä selittää.

Lainaa
[quote author="Vierailija: kimppikoo" time="19.05.2012 klo 07:25"]

Omassa Lumiassani kamera on ala-arvoinen. Sillä tulee juurikin tuollaisia kuvia kun tässä oli esillä. Asetukset nyt eivät niin monimutkaisia ole, että suttuisuutta voisi niillä selittää.

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Näppäimistö on minun mielestä paras vnäppis mitä olen koskaan käyttänyt. Näppäinäänen saat pois asetuksista kohdasta äänet, sieltä alhaalta.

Lainaa
[quote author="Vierailija: Jasmo" time="19.05.2012 klo 07:46"]

Näppäimistö on minun mielestä paras vnäppis mitä olen koskaan käyttänyt. Näppäinäänen saat pois asetuksista kohdasta äänet, sieltä alhaalta.

[/quote]
Ilmoita asiaton sisältö

Kokeilitko Anna/Belle -päivitetyn Symbianin näppäimistöä? Minusta ne ovat parempia kuin Lumian näppis. - T9 on oikeasti hyvä - force feedback - kursorinäppäimet

Lainaa
[quote author="Vierailija: Ossi Mäntylahti" time="19.05.2012 klo 08:23"]

Kokeilitko Anna/Belle -päivitetyn Symbianin näppäimistöä? Minusta ne ovat parempia kuin Lumian näppis. - T9 on oikeasti hyvä - force feedback - kursorinäppäimet

[/quote]
Lue kaikki kommentit keskusteluista

Keskustelualue on suljettu