EU epäilee Applea e-kirjojen kartellista

Teksti: Ari Saarelainen |
epailee applea e kirjojen kartellista
Esimerkiksi kartellista epäillyn Macmillanin kirjoja löytyy iTunesin kaupan kirjapuolelta vino pino, mutta ainakaan tämänhetkisten menestyskirjojen listoilla kartelliepäillyt kustantajat eivät hallitse.

Euroopan unionin kilpailuvirasto epäilee, että Apple yhdessä viiden kustantajan kanssa on syyllistynyt e-kirjojen hintakartelliin. Yhdysvalloissa Apple ja samat kustantajat ovat saaneet haasteen käräjille kartellista, jonka tarkoituksena on ahdistaa kilpailevaa Amazonia luopumaan kuluttajaystävällisestä alehinnoittelusta.

Euroopan unionin kilpailuvirasto epäilee, että Apple yhdessä viiden kustantajan kanssa on syyllistynyt e-kirjojen hintakartelliin. Yhdysvalloissa Apple ja samat kustantajat ovat saaneet haasteen käräjille kartellista, jonka tarkoituksena on ahdistaa kilpailevaa Amazonia luopumaan kuluttajaystävällisestä alehinnoittelusta.

EU:n komissio ilmoitti tiistaina, että se on aloittanut muodollisen tutkinnan siitä, miten Apple ja viisi suurta kustantajaa ovat hinnoitelleet sähköisiä kirjojaan.

Apple myy kirjoja iOS-laitteilla iBooks-sovelluksella ja App Store -sovelluskaupassa sekä iTunes-tietokoneohjelman Storessa.

Kustantajista kartellitutkinnassa ovat saksalaisomistuksessa oleva Macmillan, brittiläinen Penguin, ranskalainen Hachette Livre sekä yhdysvaltalaiset Harper Collins ja Simon & Schuster.

”Suoritamme tutkinnan sen selvittämiseksi, ovatko nämä kustantajat ja Apple tehneet sopimuksia ja noudattaneet käytäntöjä, joilla on tarkoitus asettaa e-kirjojen hinnat Euroopassa”, komission edustaja sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tutkinta ei ilmeisesti ala aivan tyhjästä. Jo maaliskuussa EU:n kilpailuviranomaiset tekivät joukon yllätysvierailuja e-kirjoja julkaisevien kustantajien tiloihin tutkimustarkoituksessa.

Nyt EU-viranomaiset ovat määritelleet tapauksen tutkinnan marssijärjestyksen kärkeen, koska aihetta pidetään kuluttajille tärkeänä. EU kuitenkin korostaa, että määrittely ei ennalta määrää tutkinnan lopputulosta. Mitään aikataulutavoitetta ei ole julkistettu, mutta EU:n aiempien vastaavien tapausten perusteella voi ennakoida, että e-kirjakartellin tutkinta kestää vuosikausia.

Epäillyt kustantajat eivät hallitse Applen kaupoissa

Siinä missä EU:n tutkinta on vielä etäällä varsinaisista syytteistä, Yhdysvalloissa on täysin samanlainen kartellitapaus jo viemässä Applen ja viisi kustantajaa tuomarin eteen. Syytehakemus on jätetty jo elokuussa, mutta oikeudenkäynnistä ei ole vielä tietoa.

”Syytehakemuksen mukaan kustantajat ja Apple toimivat salaa yhdessä tarkoituksena nostaa suosittujen e-kirjojen hintoja voittojen paisuttamiseksi ja pakottaakseen kilpailevan Amazonin luopumaan kuluttajia suosivasta alennushinnoittelusta”, sanoi syytehakemuksen jättänyt Hagens Berman -yhtiö.

EU:n tutkinnan ja yhdysvaltalaisen tapauksen kohdistuminen juuri mainittuun viiteen kustantajaan vaikuttaa hieman yllättävältä siihen nähden, että niiden teokset eivät näytä olevan mitenkään hallitsevassa asemassa Applen kirjakaupoissa. Nopeasti tarkastellen yhtään mainituista kustantajista ei löydy ainakaan myydyimpien teosten tai suosituimpien kirjailijoiden listoilta.

KommentoiKommentoi

Keskusteluun voivat osallistua vain rekisteröityneet käyttäjät, jotka ovat lehden tilaajia.

Sinulla ei ole vielä tunnusta? Rekisteröidy >