Applen tammikuinen mediatilaisuus keskittyy julkaisualaan

Huhu: digitaalisia oppikirjoja ja omakustanteita iBookstoreen

Teksti: Teemu Masalin |
digitaalisia oppikirjoja ja omakustanteita ibookstoreen

Apple on huhujen mukaan järjestämässä mediatapahtumaa tammikuun lopussa. Luvassa ei ilmeisesti ole kuitenkaan uutta iPadia tai Mac-mallia, vaan muutoksia Applen e-kirjakauppaan.

Apple on huhujen mukaan järjestämässä mediatapahtumaa tammikuun lopussa. Luvassa ei ilmeisesti ole kuitenkaan uutta iPadia tai Mac-mallia, vaan muutoksia Applen e-kirjakauppaan.

Apple ei ole asiaa kommentoinut, mutta eri lähteiden mukaan tilaisuus pidetään New Yorkissa ja sen vetäjänä on pääjohtaja Tim Cookin sijaan Applen internet-palveluista vastaava Eddy Cue. Luvassa ei siten olisi uusia laitteita, vaan tilaisuuden on arveltu liittyvän julkaisualaan.

Apple järjesti edellisen kerran mediatapahtuman New Yorkissa vuosi sitten, kun yhtiö lanseerasi News Corpin kanssa ensimmäisen iPadille suunnitellun sanomalehden. Tällä kertaa parrasvaloissa on huhujen mukaan Applen iBookstore-kirjakauppa.

Fox Newsin uutisankkuri Clayton Morris odottaa omien lähteidensä perusteella Applelta satsauksia digitaalisiin oppikirjoihin. Hänen tietojensa mukaan Apple on valmistellut hanketta pitkään ja tilaisuuden olisi pitänyt alunperin olla viime syksynä.

Huhu ei ole täysin tuulesta temmattu, sillä Applen edesmennyt pääjohtaja Steve Jobs paljasti elämäkerrassaan tavoitelleensa oppikirjojen uudistamista. Jobs halusi interaktiivisia oppikirjoja iPadille. MacRumors-huhusivuston mukaan Apple on jo tehnyt valmiiksi oppikirjakustantajien kanssa esittelyvideoita, mutta sitä ei tiedetä liittyvätkö ne tammikuiseen Apple-tapahtumaan.

Oppikirjat eivät ole ainoa odotettavissa oleva muutos iBookstoreen. Good E-Readerin saamien tietojen mukaan Apple laajentaa iBookstorea hyväksymällä valikoimaan omakustanteiset kirjat. Kuka tahansa voisi siten julkaista iPadissa, iPhonessa ja iPod touchissa toimivaan e-kirjakauppaan oman teoksensa.

Ars Technican lähteiden mukaan uudistukset liittyvät EPUB 3 -standardiin, jolla voidaan luoda entistä monipuolisempia e-kirjoja, joissa hyödynnetään kuvaa, ääntä ja videota.

Apple avasi iBookstoren huhtikuussa 2010 iPadin lanseerauksen yhteydessä. Viime lokakuussa iBookstore ylitti 180 miljoonaan kirjalatauksen rajapyykin, mikä on tosin vain noin 4,5 kirjaa yhtä myytyä iPadia kohden.

KommentoiKommentoi

Keskusteluun voivat osallistua vain rekisteröityneet käyttäjät, jotka ovat lehden tilaajia.

Sinulla ei ole vielä tunnusta? Rekisteröidy >