Nokian uutuudet: paljon toivoa, useita ongelmia

Teksti: Samuli Kotilainen |
nokia lumia 2520 ja phabletti n630

Nokian uusi tabletti ja jättikokoiset puhelimet ovat saaneet kiittäviä ensiarvioita. Samalla todetaan, että laitteissa ja niiden myynnissä on monia ongelmakohtia. Toisaalta, pulmia havaittiin myös Applen tämän viikon uutuuksissa.

Nokia julkisti tiistaina yhtiön ensimmäisen tabletin ja ensimmäiset jättikokoiset phablet-puhelimet. Lumia 2520 -tabletti ja Lumia 1520- ja 1320-puhelimet ovat päätyneet ensimmäisten testaajien käsiin.

Arvioitsijat tuntuvat pitävän Nokian laitteiden viimeistelystä. Nokian tavoite tehdä laadukkaita tuotteita tuottaa tulosta. Tiellä on kuitenkin ongelmia.

”Hieno tabletti, mutta kuka ostaa?”

Lumia 2520 -tablettia on arvioissa kehuttu tyylikkääksi ja hyvin muotoilluksi laitteeksi. Esimerkiksi Cnetin testaajan mielestä Nokian tabletin hieman kaartuva polykarbonaatista tehty kuori on tyylikäs ja mukava kädessä. Laite tuntuu käytössä miellyttävämmältä ja kevyemmältä kuin Microsoftin Surface 2 -tabletti. Myös tabletin hintaa kiitellään kohtuulliseksi.

Gartnerin mobiilianalyytikko Carolina Milanesi on samoilla linjoilla. Hän arvioi Computerworld-julkaisulle, että Microsoftin kannattaisi hylätä oma Surface 2 -tablettinsa, kun yhtiö ostaa Nokian laitevalmistuksen. Nokian tabletti voitaisiin Milanesin mielestä valita kuluttajamarkkinoiden ykköslaitteeksi, ja Surface jäisi yritystablettien brändiksi.

Useissa arvioissa kuitenkin muistutetaan, että Nokian tabletin edessä on melkoinen ongelma, Windows RT -käyttöjärjestelmä. Alusta on Windows 8:n ”pikkuveli”, joka toimii mobiililaitteiden ARM-prosessoreilla.

Windows RT on jäänyt kuluttajille vieraaksi, ja myyntiluvut ovat olleet heikkoja. Useat valmistajat ovat luopuneet kokonaan RT-alustan käytöstä. Uusi Windows RT 8.1 -versio voi helpottaa jossain määrin tilannetta, mutta Nokian kannalta haaste on kova. Tulevat kuukaudet näyttävät, onnistutaanko Windows RT:lle saamaan uutta nostetta.

Phableteissa ongelmana koko ja USA

Myös Nokian uudet phabletit saavat kiitosta monista piirteistään. Lumia 1520 -puhelimen kamera ja Nokian kehittämät kamerasovellukset erottuvat edukseen älypuhelinten markkinoilla. Myös Nokian käyttämä kiiltävä muovimateriaali saa kiitosta laadukkaasta tuntumastaan. Lisäksi Lumia 1320 -phabletin edullisen hinnan uskotaan vetoavan moniin ostajiin.

Ongelmia kuitenkin on. Jotkin ensitestaajat arvostelevat puhelimen suurta kokoa. Nokia valitsi Lumia 1520- ja -1320 -malleihin kuuden tuuman näytön. Laitteet ovat siis vielä reippaasti suurempia kuin Samsung Galaxy Note 3 -phabletti.

”Nokia 1520 -phabletti on yhden käden laite, jos olet ammattikoripalloilija”, kirjoittaa PCMagin testaaja.

Yksi Lumia-sarjan pahimmista ongelmakohteista on Yhdysvaltojen markkina-alue. Nokia sai keväällä kaupaksi Yhdysvalloissa vain puolisen miljoonaa Lumia-puhelinta. Uusi Lumia 1520 tulee myyntiin yksinoikeudella AT&T:lle, joka ei ole pystynyt luomaan aiemmille malleille kunnon kysyntää. Tilanteen pelätään jatkuvan samantapaisena.

Yhdysvaltojen heikko tilanne heikentää koko Windows-alustan mahdollisuuksia. Tämä johtuu siitä, että merkittävä osa sovelluskehityksestä tapahtuu Yhdysvalloissa.

Ei Applekaan ole täydellinen

Apple heikensi Nokian julkistusten voimaa esittelemällä uusia tabletteja ja tietokoneita samana päivänä. Applen uusi iPad Air on saanut myönteistä palautetta.

Kaikki ennakkotoiveet eivät kuitenkaan täyttyneet. Suurin pettymys oli se, että iPad Air ei sisällä iPhone 5S -puhelimeen tuotua Touch ID -sormenjälkisensoria. Applen hinnat ovat myös edelleen kilpailijoita korkeammat. Ohennetulle ja kevennetylle iPadille ennustetaan kuitenkin hyvää menekkiä loppuvuodelle, ja laite on kova vastus Nokian uudelle tabletille.

Kommentoi


Kommentoi

Keskusteluun voivat osallistua vain rekisteröityneet käyttäjät, jotka ovat lehden tilaajia.

Sinulla ei ole vielä tunnusta? Rekisteröidy >