Olympus-johtajia pidätettiin miljardiskandaalissa

Teksti: Samuli Kotilainen |
johtajia pidatettiin miljardiskandaalissa

Poliisi on pidättänyt Olympuksen entistä johtoa ja pankkiireja. Heitä syytetään osallisuudesta 1,3 miljardin euron skandaaliin, joka on yksi Japanin yrityshistorian pahimmista.

Poliisi on pidättänyt Olympuksen entistä johtoa ja pankkiireja. Heitä syytetään osallisuudesta 1,3 miljardin euron skandaaliin, joka on yksi Japanin yrityshistorian pahimmista.

Japanin viranomaiset ovat pidättäneet seitsemän miestä. Heidän joukossaan on Olympuksen entinen hallituksen puheenjohtaja Tsuyoshi Kikukawa, joka jätti paikkansa skandaalin paljastuttua. Myös toinen korkea Olympus-johtaja sekä yhtiön tilintarkastaja on pidätetty. Myös he erosivat yhtiön palveluksesta.

Poliisi on pidättänyt myös kaksi pankkiiria. Heidän epäillään auttaneen Olympusta vakavissa kirjanpitorikoksissa.

Olympus syyttää 19 entistä johtajaa

Nyt pidätetty johtajakolmikko oli Olympuksen oman tutkimuksen mukaan pääsyyllinen yhtiön talousrikoksiin, kertoo uutistoimisto Reuters. Korruptio oli kuitenkin levinnyt paljon laajemmalle. Olympus on nostanut oikeusjutun, jossa se syyttää 19 entistä johtajaansa petoksista.

Yhtiön ongelmat saivat alkunsa jo 1980-luvun lopulla. Olympus teki huonoja sijoituksia ennen Japanin pörssikuplan puhkeamista. Tappioita ryhdyttiin piilottelemaan laittomin keinoin (Jättipetos Olympuksessa, peitteli tappiota vuosikymmeniä).

Miljardiluokan petokset alkoivat paljastua vasta viime vuoden loppupuolella. Uusi brittiläinen toimitusjohtaja Michael Woodford alkoi selvittää outoja jättimäisiä "konsulttipalkkioita". Tämän seurauksena Kikukawan vetämä Olympuksen hallitus erotti Woodfordin.

KommentoiKommentoi

Keskusteluun voivat osallistua vain rekisteröityneet käyttäjät, jotka ovat lehden tilaajia.

Sinulla ei ole vielä tunnusta? Rekisteröidy >