Skypen beetaversio tuli Windows Phoneen

Teksti: Ari Saarelainen |
beetaversio tuli windows phoneen

Windows-älypuhelimiin voi nyt asentaa Skype-sovelluksen nettipuheluita varten. Julkaisua oli odotettu siitä saakka, kun Microsoft osti Skypen viime keväänä. Windows Phonen sovelluskaupasta saatava sovellus on kuitenkin varhainen beetaversio, jossa on tiedossa useita ongelmia.

Windows-älypuhelimiin voi nyt asentaa Skype-sovelluksen nettipuheluita varten. Julkaisua oli odotettu siitä saakka, kun Microsoft osti Skypen viime keväänä. Windows Phonen sovelluskaupasta saatava sovellus on kuitenkin varhainen beetaversio, jossa on tiedossa useita ongelmia.

Microsoft osti Skypen toukokuussa 2011 huimalla 8,5 miljardin dollarin hinnalla. Sen jälkeen on odotettu, miten Microsoft aikoo hyödyntää ostostaan.

Skypen oli odotettu tulevan ensimmäisenä esiin juuri Windows Phone -älypuhelimissa. Microsoft lupaili sovellusta jo vuoden 2011 loppuun mennessä, mutta tähän ei siis ylletty. Tammikuun puolivälissä tihkui tietoja, joiden mukaan Skype tulee tämän vuoden alkupuoliskolla.

Laajalti povataan, että ennen pitkää Skypestä tulee Windows-puhelimiin esiasennettu vakiosovellus, joka integroituu mobiilialustaan tiiviisti. Tosin on jo tiedossa, että ainakaan Windows Phone 8:aan Skype ei vielä tule kuin tavallisena sovelluksena.

Alustalle tärkeä huippusovellus

Nyt Skype julkaisi versionsa Windows Phonelle maanantaina sopivasti samaan aikaan, kun mobiilialan vuotuinen messutapahtuma Barcelonassa alkoi. Messuilla laitevalmistajat julkaisevat monia uusia Windows-älypuhelimia.

Windows-mobiilialustalle Skypen tulo on yksi tärkeä askel vielä suhteellisen suppean sovellusvalikoiman laajentumisessa. Kilpailevilla älypuhelinalustoilla on valtava etumatka sovellusvalikoimassa muutenkin, ja niille esimerkiksi Skype on ollut vuosikausia saatavilla.

Ennakko-odotuksissa oli, että Skype tulisi Windows Phoneen samalla, kun alustalle julkaistaan seuraava, koodinimellä Tango tunnettu päivitys. Aivan näin ei siis käynyt. Tangoa analyytikot olivat aavistellet ainakin yhteen Nokian Barcelonassa julkistettavaan uutuuteen, mutta niiden julkistuksissa Tangosta ei ole mainittu.

Rajoituksia ja kaatumisia

Windows Phonen Skype-sovelluksella voi muilta alustoilta tuttuun tapaan soittaa verkon yli ilmaisia ääni- ja videopuheluita Skype-kavereille sekä Skype Creditiä käyttäen mihin tahansa puhelinnumeroon. Myös pikaviestittely kaverin kanssa ja ryhmäviestittely onnistuvat.

Skype huomauttaa blogissaan, että kyse on varhaisesta beetaversiosta, joten kaikki ominaisuudet eivät toimi kunnolla. Huhtikuussa sovelluksesta on luvassa epämääräinen "kultaversio", jossa kulmia oletettavasti on hiottu.

Sovelluskaupasta ladattavassa versiossa 0.2.0.0 tuettuja ovat lähinnä perusominaisuudet. Lisäksi ainoa kieli on englanti.

Bugilistalla tärkein rajoite on se, että Skype ei toimi Windows-puhelimissa lainkaan taustalla. Näin puheluja ja pikaviestejä voi ottaa vastaan vain, jos Skype on avattuna. Pari pahaa kaatumisongelmaakin on: Sovellus kaatuu, jos yrittää sulkea lähtevän puhelun ennen kuin siihen vastataan. Skype saattaa kaatua myös silloin, jos heti videopuhelun päättymisen jälkeen yrittää katsoa puhelukumppanin yhteystietoa.

Kuusi eri Windows Phone -laitetta on Skypen mukaan testattu ja sertifioitu sovellukselle. Joukossa ovat Nokian Lumia 710 ja 800 -mallit, HTC:n Titan ja Radar sekä Samsungilta Focus S ja Focus Flash.

KommentoiKommentoi

Keskusteluun voivat osallistua vain rekisteröityneet käyttäjät, jotka ovat lehden tilaajia.

Sinulla ei ole vielä tunnusta? Rekisteröidy >