Stonesoft listasi tietoturvatrendit

Teksti: Antti Tuurala |
listasi tietoturvatrendit

Tietoturvayhtiö Stonesoftin mukaan vuodesta 2012 on tulossa kehittyneiden ja jatkuvien uhkien sekä valtioiden välisen hakkeroinnin vuosi. Myös kehittyneet haittaohjelmat nostavat päätään. Tietoturvarikosten vuoksi saatetaan myös menettää ihmishenkiä.

Tietoturvayhtiö Stonesoftin mukaan vuodesta 2012 on tulossa kehittyneiden ja jatkuvien uhkien sekä valtioiden välisen hakkeroinnin vuosi. Myös kehittyneet haittaohjelmat nostavat päätään. Tietoturvarikosten vuoksi saatetaan myös menettää ihmishenkiä.

Stonesoft listasi aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan viisi pääkohtaa, jotka uhkaavat niin yrityksiä kuin tavallista netinkäyttäjää seuraavan vuoden aikana.

1. Verkkorikolliset kehittyvät yhä taitavammiksi

Stonesoftin mukaan verkkorikollisia on tulevaisuudessa yhä vaikeampi jäljittää ja saada kiinni. Huolta nostattavat etenkin sellaiset verkkorikokset, joista ei kuulla julkisuudessa. Myös aineettoman pääoman ja valtiotason tiedon vuotamista vieraiden valtioiden ja rikollisorganisaatioiden käsiin on syytä pelätä.

2. Poliisi käy vastaiskuun

Poliisin suhtautuminen verkkorikollisuuteen käy yhä vakavammaksi. Toivomuslistalla on myös, että verkkorikollisia jäisi entistä enemmän kiinni. Pelkona tosin on, että merkittävät oikeudenkäynnit jäävät käymättä niin kauan kuin joillain valtioilla on intressi suojella merkittävimpiä verkkorikollisryhmiä.

3. Kehittyneet evaasiotekniikat suuri uhka

Erityisesti virusten ja haittaohjelmien jakelutekniikat – kuten kehittyneet evaasiotekniikat (AET) – tulevat olemaan suuri uhka. Niin kauan kuin organisaatiot eivät huolehdi ohjelmistojensa päivityksistä eivätkä siitä, että virustorjuntaohjelmistot ovat aina ajan tasalla, harmia koituu uusien virusten lisäksi myös vanhoista, esimerkiksi Conficker-haittaohjelmasta.

4. Varmenteiden luotettavuus kärsii

Palvelinvarmenteiden luotettavuudessa tullaan kohtaamaan yhä enemmän ongelmia. Ensinnäkin tietomurrot lisääntyvät niin sanottujen Man in the Middle -hyökkäyksien eli välistävetohyökkäyksien sekä haittaohjelmien käyttäessä aitoja juurivarmenteiden (root certificate) allekirjoituksia.

Toiseksi odotettavissa on runsaasti keskustelua koko varmennejärjestelmän tulevaisuudesta. Vuonna 2012 saattaa seurata myös lisää varmenteita myöntävien auktoriteettien konkursseja. Lisäksi monet varmennehyökkäykset, jotka viimeisen vuosikymmenen ajan ovat kohdistuneet pc-selaimiin, ovat nyt osoittautuneet tehokkaiksi mobiiliselaimia vastaan.

5. Tietoturvaongelmat uhkaavat ihmishenkiä

Viimeinen ennuste osoittautuu Stonesoftin toiveiden mukaan vääräksi. Sen mukaan vuonna 2012 saatetaan ensimmäistä kertaa menettää ihmishenkiä tietoturvarikosten vuoksi. Yhtiön mukaan nähtäväksi jää, johtuuko se SCADA-teollisuusjärjestelmiä vastaan tehdyistä hyökkäyksistä vai esimerkiksi sairaaloiden automatisoitujen lääkejakelujärjestelmien haavoittuvuuksista.

KommentoiKommentoi

Keskusteluun voivat osallistua vain rekisteröityneet käyttäjät, jotka ovat lehden tilaajia.

Sinulla ei ole vielä tunnusta? Rekisteröidy >