Varo näitä kolmea Facebook-huijausta!

Teksti: Samuli Kotilainen |
naita kolmea facebook huijausta

Facebook ja tietoturvayhtiö Symantec ovat julkaisseet raportin, jossa varoitetaan kolmesta yleisestä Facebookin huijaustyypistä. Käyttäjille annetaan myös ohjeet, joilla näitä huijauksia voi välttää.

Facebook ja tietoturvayhtiö Symantec ovat julkaisseet raportin, jossa varoitetaan kolmesta yleisestä Facebookin huijaustyypistä. Käyttäjille annetaan myös ohjeet, joilla näitä huijauksia voi välttää.

Symantec toteaa, että Facebookin suuri suosio on tehnyt siitä houkuttelevan kohteen rikollisille. Niinpä hämärämiehet kehittävät yhä monimutkaisempia huijauksia ja haittaohjelmia.

Jotkin tuholaiset pystyvät esimerkiksi selvittämään Facebookin käyttäjän sijainnin ja hyödyntämään tätä tietoa parantaakseen tekaistun viestin tai linkin uskottavuutta.

Kolme Facebook-huijausta

Facebook ja Symantec varoittavat erityisesti kolmesta huijaustavasta:

1. Tykkäysansa

Tykkäysansa on Symantecin mukaan tämän hetken yleisin uhkatyyppi. Siinä käyttäjiä houkutellaan "tykkäämään" hauskaksi videoksi tai muuksi kiinnostavaksi sisällöksi naamioidusta vaarallisesta verkkosivusta. Käyttäjiä houkutellaan myös jakamaan linkkiä eteenpäin. Monet asiallisetkin tahot toimivat näin, joten huijareita on vaikea erottaa joukosta.

Suositukset: Käyttäjien tulee käyttää harkintaa tykätessään linkeistä tai jakaessaan niitä. Erityinen varovaisuus on tarpeen, jos sivusto kysyy henkilökohtaisia tietoja tai pyytää vastaamaan kyselyyn. Epäilyttävistä verkkosivuista voi ilmoittaa Facebookin ylläpidolle.

2. Klikkaussieppaus

Facebookin käyttäjiä saatetaan pyytää klikkaamaan jotakin ruudulla, esimerkiksi play-nappia videon käynnistämiseksi. Todellisuudessa play-napin klikkaaminen voi käynnistää haittasovelluksen, toteaa Symantec.

Suositukset: Käyttäjien tulee olla varovaisia, jos heitä pyydetään klikkaamaan useita kertoja tietylle alueelle. Erilaiset turvatyökalut, kuten Firefoxin lisäosa NoScript tai nykyaikaiset tietoturvapaketit, auttavat suojautumisessa.

3. Väärät kuvamerkinnät eli “tägäykset”

Facebook-käyttäjät voivat merkitä eli ”tägätä” muita käyttäjiä lataamiinsa kuvatiedostoihin. Merkitty henkilö saa asiasta ilmoituksen ja tulee todennäköisesti uteliaaksi. Todellisuudessa kyseessä onkin verkkohuijarin lataama kuva, johon on sattumanvaraisesti merkitty eri ihmisiä, varoittaa Symantec. Kun käyttäjä klikkaa kuvaa, näkyviin tulee huijausviesti.

Suositukset: Käyttäjäprofiilin asetukset kannattaa säätää niin, ettei kuka tahansa voi merkitä käyttäjää kuviinsa. Väärästä merkinnästä kiinni jäänyt käyttäjä tulisi lisätä estettyjen käyttäjien listalle.

KommentoiKommentoi

Keskusteluun voivat osallistua vain rekisteröityneet käyttäjät, jotka ovat lehden tilaajia.

Sinulla ei ole vielä tunnusta? Rekisteröidy >