”Ict-krapulaa on turha potea

VTT: Huomenta Suomi, hyvin pyyhkii

Teksti: 3T |
huomenta suomi hyvin pyyhkii

Internetin tuleminen kaikkialle esineisiin mullistaa kuluttajan arjen.”Suomalaisten on turha potea ict-krapulaa, sillä meillä on hyvät mahdollisuudet ottaa paikkamme tässä kehityksessä”, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailisto.

Internetin tuleminen kaikkialle esineisiin mullistaa kuluttajan arjen.”Suomalaisten on turha potea ict-krapulaa, sillä meillä on hyvät mahdollisuudet ottaa paikkamme tässä kehityksessä”, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailisto.

Jokapaikan tietotekniikka ja esineiden ja asioiden internet ovat voimakkaassa kasvussa. Tämän vaikutuksia on nähtävissä yhä enemmän kaikkialla, niin asumisessa, liikenteessä, terveydenhuollossa, vähittäiskaupassa kuin turvallisuus- ja energia-aloilla.

”Tietotekniikan murrokset eivät ole ohi, vaikka Suomessa tuntuu nyt olevan vallalla jonkinlainen teknopessimismi. Kehityksen uskotaan jotenkin pysähtyvän. Muu maailma ei jaa tätä käsitystä, emmekä me VTT:llä myöskään ole sillä kannalla”, Ailisto toteaa.

Ensimmäiset muutokset näkyvät jo kuluttajille esimerkiksi energiasektorilla: etäluettavat mittarit yleistyvät vauhdilla ja ne mahdollistavat muun muassa uudenlaisen hinnoittelun, jolla voidaan esimerkiksi tähdätä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

Koneiden ja laitteiden etäohjaus kasvaa merkittävästi ja leviää yhä pienempiin laitteisiin. Taloautomaatiota käyttävät älykkäät rakennukset ohjaavat yhä enemmän itse toimintaansa, ja etäterveydenhuollon sovellukset lisääntyvät väestön ikääntymisen myötä.

Esineet nettiin

VTT kehittää mm. japanilaisen yhteistyökumppaninsa, Tokion yliopiston, kanssa uID (universal Identification) -teknologiaa, joka mahdollistaa tuotteiden, komponenttien ja elintarvikkeiden yksilöllisen tunnistamisen ja seurannan.

Uuden uID-teknologian ansiosta arkisimpiinkin esineisiin voidaan liittää digitaalisessa maailmassa tietoa niiden alkuperästä, valmistuksesta ja historiasta elinkaaren aikana. Esimerkiksi lautaan voidaan liittää tieto siitä, mistä metsästä puu on peräisin, missä se on sahattu, monestiko se on maalattu ja millä maalilla.

”Reilun sadan vuoden ajalta voidaan tietoliikenteessä nähdä kolme isoa aaltoa. Ensin puhelin yhdisti 500 miljoonaa paikkaa ja sitten matkapuhelin 5 miljardia ihmistä. Esineiden ja asioiden internet tulee yhdistämään 50 miljardia laitetta, konetta ja esinettä. Myös sellaiset esineet ja pakkaukset, joihin ei tarvita varsinaista tietoliikenneyhteyttä, voidaan nimetä ja liittää taustajärjestelmiin tunnisteiden avulla”, Ailisto sanoo.

3T-lehti

KommentoiKommentoi

Keskusteluun voivat osallistua vain rekisteröityneet käyttäjät, jotka ovat lehden tilaajia.

Sinulla ei ole vielä tunnusta? Rekisteröidy >