5 terävää jättiä

Teksti: Tapio Berschewsky |

Tapio Berschewsky • Mittaukset: Timo Helenius • Kuva Timo Simpanen

5 terävää jättiä

30 tuuman huipputarkka näyttö on erityisesti ammattilaisen työkalu. Kun haluaa taittaa kokonaisen aukeaman oikeassa koossa, leikata kokoon elokuvia, tai suunnitella rakennuksia, on suuri tarkkuus ja iso kuvapinta-ala enemmän kuin eduksi.

Mukana vertailussa:
• Apple Cinema Display HD 30”
• Dell 3008WFP
• Eizo SX3031W
• HP LP3065
• Nec 3090WQXi

Tilasimme vertailuun 30- tuumaiset wqxga -määritelmän mukaiset 2560x1600 kuvapisteen näytöt. Tällaiset jättinäytöt tekevät tietokoneen käytöstä nautinnon erityisesti tarkkuutensa ansiosta. Kun jokainen ikkuna mahtuu jatkuvasti näkyviin, on viestintä, verkon käyttö ja työnteko paljon sujuvampaa.

Tilan tuntu välittyy parhaiten vasta kokeilemalla. On kuitenkin helppo hahmottaa hyöty näytöstä, jolle mahtuu vaikkapa kuvankäsittelyohjelman kaikki työkalupaneelit ja tilaikkunat yhtä aikaa, ja silti käsiteltävälle kuvalle jää enemmän tilaa kuin perinteisissä näytöissä on tarkkuutta. Wqxga:n myötä ahtauden ruudulla voi unohtaa.

Sopivasti säädettävää

Suuri näyttö asettaa myös paljon vaatimuksia ympäristölleen. 30 tuuman näyttö ei mahdu jokaiseen työpisteeseen. Tällaisen näytön leveys on noin 70 senttiä, ja jo pelkän paneelin korkeus ilman jalustaa yltää yli 45 senttiin, joten työtila täytyy miettiä etukäteen näytön kannalta sopivaksi.

Tätä tarvetta lisää entisestään se, että näyttö on pakko saada riittävän kauas käyttäjästä, tai muuten sen edessä tulee hankkineeksi pahoja niskasärkyjä jatkuvasti päätä käännellessä. Suuren näytön katselu hyvin läheltä myös paljastaa nopeasti nurkkia kohden pahenevia sävyvääristymiä, sillä näyttöjen katselukulmat ovat kapeita.

Vaativan näytön jalustalta on lupa odottaa hyvää säädettävyyttä. Tässä loistavat erityisesti Nec, Eizo ja HP. Kukin kolmesta jalustasta tarjoaa riittävästi kallistuskulmaa pysty- ja sivusuunnissa sekä reilusti säätövaraa näytön korkeuden suhteen. Eizo ja Nec tarjoavat jopa mahdollisuuden pivotointiin, eli näytön kääntämiseen pystyasentoon. Dellin jalusta on muuten hyvä, mutta sen kallistuskulmat ovat pienemmät kuin muilla.

Applen jalusta sen sijaan on täysin riittämätön. Se ei tarjoa mitään muuta säädettävyyttä kuin löysähkön saranan, jolla näytön pystykallistusta voi muuttaa. Edes sivuttaisen kierron mahdollisuutta ei ole, puhumattakaan siitä, että korkeutta voisi säätää. Apple on tämän vuoksi testilaitteista hankalimmin sovitettavissa jo olemassa olevaan työtilaan.

Toisaalta, kun arvioi muotoilua, ovat heikoimmin säätövaraa tarjoavat mallit parhaita. Applen elegantti yksinkertaisuus ja Dellin tietoinen luksuksen tavoittelu ovat erilaisia näkökantoja tyyliin, mutta molemmat tarjoavat silmälle iloa. HP:n, Necin ja Eizon tummat matanharmaat muovilaatikot eivät ulkonäkönsä puolesta ansaitse ihastelua.

Liitettävyyttä ja varustelua

Liitännät ja varustelutaso paljastavat jättinäyttöjen käyttötarkoituksen olevan lähes puhtaasti ammatillisia. Delliä lukuun ottamatta näytöt tarjoavat ainoastaan dvi-liitäntöjä. Applen näytössä liitäntöjä on yksi, Eizolla ja Necillä kaksi ja HP:lla kolme. Kaiuttimia ei löydy yhdestäkään mallista.

Ainoastaan Dell tarjoaa mahdollisuuden laajemman laitekirjon liittämiseen. Sen neljään digitaaliseen sisääntuloon mahtuu kahden dvi:n lisäksi yksi hdmi- ja yksi displayport-liitin. Lisäksi laite tarjoaa neljä analogista sisääntuloa, eli d-subin (vga), s-videon, komponentin ja komposiitin (rca-video).

Koska displayportin ja hdmi:n kautta välitetään usein myös ääntä, on Dellissä ääniulostulot signaalin eteenpäin johtamista varten. Dell käy liittimiensä ansiosta työn ohella myös viihteen esittämiseen, ja työpiste-elinkaarensa päätyttyä sille on mahtavan liitinpatteristonsa ansiosta helppo osoittaa muuta käyttöä.

Dell on muutenkin hyvin varusteltu. Se, kuten myös HP, tarjoaa neljän usb-liittimen hubin. Lisäksi siinä on kattava valikoima muistikortinlukijoita. Apple tarjoaa kahden usb-liittimen ja kahden firewire400-liittimen keskittimen, kun taas Necissä ja Eizossa ei liittimiä ole. Necissä on valosensori, joka haluttaessa sovittaa kuvan kirkkauden tilan valoisuuteen.

Tärkeimpänä paneeli

Ammattikäytössä näytön tärkein puoli on kuitenkin sen yhden digitaalisen sisääntulon lisäksi paneelin laatu. Vertailtujen näyttöjen paneelit olivat Eizon s-pva-mallia lukuunottamatta tyyppiä s-ips. S-ips-tekniikan etuna halvempiin tn- ja va-paneeleihin on sen väriavaruuden suurempi koko sekä huomattavasti laajemmat katselukulmat. Tyypillisesti niiden värit murtuvat hieman purppuraan katselukulmien reunoilla.

S-pva asettuu perinteisesti halvan tn- ja kalliin ips-tekniikan väliin. Helpon ips – va – tn -laatujaottelun kuitenkin rikkoo se, kuinka vanhasta tai uudesta paneelista on kyse. Eizon s-pva-paneeli on vertailun parhaita ja häviää värintoistossa vain Necille. Eizon väripaletti murtuu vihertävään suuntaan katselukulmiensa reunoilla.

Laitteissa on yksi selkeä poikkeama, ja se on Apple. Siinä missä muut paneelit toistavat kivutta lähes koko Adobe rgb -määritelmän mukaisen väriavaruuden, Apple on suunniteltu toistamaan huomattavasti pienempää srgb-avaruutta. Se on noin viidenneksen suppeampi kuin muilla ja tarkoittaa huomattavasti vähemmän värikylläisiä ja kirkkaita punaisen ja vihreän sävyjä. Adobe rgb:stä iloa ja etua saavat erityisesti painotuotteiden parissa työskentelevät. Verkkojulkaisuun srgb on täysin riittävä.

Näyttöjen valmistajat eivät retostele paneelien tekniikoilla ääneen. Käytännössä ammattinäytön kuitenkin tulee olla säädettävissä tarpeen mukaan. Jotta näyttö voidaan kalibroida ilman, että samalla menetetään osa näytettävistä sävyistä, on jokaisen alipikselin väripaletin oltava yli kahdeksanbittinen. Nec ja Eizo ilmoittavat paneeliensa väripaletin 12-bittiseksi, kun taas Applen paneeli on kahdeksanbittinen. Dell ja HP eivät kerro malleista eivätkä palettien bittimääristä sanaakaan.

Tiedostava valinta

Näytön valinnan voi tehdä myös muilla kuin varustelullisin tai kuvalaadullisin lähtökohdin. Energian saatavuuden heikkeneminen ja hinnan nousu tuovat näytön kuluttaman energiamäärän tiedostavan henkilön valintakriteereihin.
30 tuuman näyttö ei ole ekologinen. Näyttöpinta-alaa, jolla halutut 100–160 kandelaa pitää toistaa, on isossa kuvassa reilusti enemmän kuin pienissä.

Erot näyttöjen virrankulutuksessa olivat selkeät. Applen vaatima näennäisteho on keskimäärin 102 wattia, HP:n näytön kulutus 158 watin keskiarvolla on yli 50 prosenttia suurempi. Yrityksen ekologista jalanjälkeä ajatellen on Apple siis testinäytöistä paras valinta. Vuoden sähkölaskussa eroa syntyy noin kymmenen euroa.

Applen näytöstä mitattiin virrankulutus myös minimi- ja maksimikirkkauksilla. Valovoimaisimmillaan kulutus nousi 121 wattiin, kun taas minimiasetuksilla näyttö kulutti vain 60 wattia.

30 tuuman unelma

Vertailun näytöistä kärkinelikkoon nousivat Dell, Eizo, HP ja Nec. Näistä erityisesti HP:tä ja Eizoa voi suositella graafisen alan ammattilaiselle tarkan väritoiston ja hyvän kontrastin ansiosta. Myös Neciä voi suositella väritoistonsa puolesta tilaan, jossa näytöltä ei vaadita korkeaa kirkkautta tai kontrastia.

Dell taas kelpaa yleisnäyttönä melkein mihin tahansa, ellei vaatimuksena ole sävy sävyyn -toisto näytön ja painotuotteen välillä. Erityisesti Dellin liitäntäpatteristo ja korkea varustelutaso tekevät siitä herkullisen ostoksen, sillä ne takaavat sille vuosiksi käyttöä työpisteestä poistamisen jälkeen.

Hännän huipuiksi jäi tällä kertaa Apple, joka on riisutuin sekä tekniikaltaan että ominaisuuksiltaan. Yksinkertainen tyyli tekee siitä laitteena näyttävän, mutta graafisen alan ammattilaiselle tai näytöltä paljon säätövaraa vaativaan työpisteeseen sitä ei voi suositella.


Mitä vaaditaan näytönohjaimelta?

Aivan jokainen tietokone ei pysty käyttämään tällaista paneelia äärirajoillaan. Vaikka viimeaikoina korkearesoluutioiset näytöt ovat yleistyneet, vaatii 2560x1600 pikselin esittäminen reilusti enemmän kaistanleveyttä signaalilta kuin 1920x1200 näyttöpisteen mallit.

Koska dvi on yhä tyypillisin tapa kuljettaa digitaalista signaalia, vaaditaan näytönohjaimelta kaksilinkkinen dvi-ulostulo, eli niin kutsuttu dual-link dvi. Tieto oman tietokoneen yhteensopivuudesta löytyy näytönohjaimen manuaalista tai valmistajan verkkosivuilta.

Pelkän näytönohjaimen yhteensopivuuden tarkastamisen lisäksi pitää vielä varmistaa, että käytetty kaapeli on oikeanlainen. Kaksilinkkinen dvi vaatii täydet 27 pinniä dvi-johdosta, kun taas yksilinkkinen signaali toistuu myös 18 pinnistä johtoa käyttäen. Näyttöjen mukana toimitetaan oikeanlainen johto, joten jos ei ole varma asiastaan, kannattaa uutta näyttöä asentaessa vaihtaa käyttöön myös uusi piuha.


Dvi, hdmi vai displayport?

Tällä hetkellä digitaalisen kuvasignaalin kuljetukseen on kolme eri tapaa. Dvi on vanhin, ja se kykenee siirtämään myös analogisen signaalin. Dvi:n digitaalisen kuvasignaalin kanssa yhteensopiva hdmi taas siirtää kuvan lisäksi myös digitaalista ääntä, muttei välitä analogista signaalia lainkaan.

Uutuutena ja monille vielä tuntemattomana on mukaan yrittämässä displayport, joka hdmi:n tavoin siirtää kuvasignaalin ohella myös monikanavaisen digitaalisen äänen. Displayportin etuina ovat kaksisuuntaisuus ja määritelmän avoimuus tuleville laajennuksille. Kaksisuuntaisuus tarkoittaa sitä, että näytön hallintaan ei tarvita erillistä usb-johtoa, vaan ohjelmallinen säätäminen ja kalibrointi voidaan tehdä suoraan näyttöpiuhaa käyttäen.

Displayportin pakettimuotoinen signaali ei ikävä kyllä ole yhteensopiva dvi:n tai hdmi:n kanssa. Näin displayportiin voi syöttää ainoastaan displayportista vedettyä signaalia, kun taas hdmi:stä otetun kuvan voi adapterin avulla syöttää dvi-liittimeen ja toisinpäin; analogista dvi-a signaalia lukuun ottamatta.

Displayport tukee maksimissaan tarkkuudeltaan 2560x1600 pisteen näyttöjä. Yksilinkkinen dvi yltää ainoastaan 1920x1200 pisteen tarkkuuteen, mutta lähes kaikki uudet näytönohjaimet tarjoavat mahdollisuuden myös 2560x1600-resoluution kaksilink­kiseen signaaliin. Hdmi:n vanhat versiot 1.2:een asti tukivat ainoastaan 1920x1200-resoluutiota, mutta versio 1.3:sta eteenpäin hdmi-signaalissa kulkee myös 2560x1600 pisteen kuva.

Displayport on yleistymässä AMD:n ja Nvidian uusissa näytönohjaimissa ja kalliimmissa kannettavissa.


Haussa tasainen toisto

Vertailun näyttöjen arvioinnissa painotettiin kuvanlaatua, mutta myös käytettävyys, varustelutaso ja energiankulutus otettiin huomioon. Kuvanlaatua arvioitiin sekä objektiivisten mittausten perusteella että tutkimalla kuvaa visuaalisin perustein. Puolueettomien tulosten aikaansaamiseksi suurin osa kuvanlaatuarvioista on määritetty suoraan mittaustulosten perusteella. Mukana arvosanassa on kuitenkin myös mahdolliset mittalaitteelle näkymättömät epätasaisuudet paneelin laadussa, mitä arvioitiin silmämääräisesti eri testikuvia ja väri- sekä harmaaliukuja tarkastelemalla.

Kuvamittauksiin käytettiin Konica Minolta CS-200-spektrokolorimetriä, jonka ohjaamiseen käytettiin valmistajan CS-S10w-mittausohjelmistoa. Mittaukset suoritettiin päivänvalolta suojatussa tasalämpöisessä huoneessa. Tila oli pimennetty, jotta ympäristön valo ja näytön tuottaman valon heijastukset eivät päässeet vaikuttamaan tuloksiin. Kunkin näytön annettiin lämmetä vakiokirkkauteen ennen mittausten aloittamista. Mittauksissa käytettiin digitaalista kaksilinkkistä dvi-kuvaliitäntää.

Näyttöjen liikkuvan kuvan toistoa arvioitiin Pixel Persistence Analyzer - sekä Flatpanels.dk-testiohjelmilla, joiden avulla voidaan visuaalisesti arvioida liikkuvien kohteiden jälkeensä jättämää häntää, sekä tarkastella erilaisia väriliukuja ja muita testikuvioita. Ohjelmien avulla kunkin näytön päivitysnopeutta arvioitiin useilla eri väriyhdistelmillä.

Valovuodosta virtaähkyyn

Väritoiston arvio perustuu hyvin voimakkaasti kuvamittauksiin, mutta tulokset varmistettiin lisäksi visuaalisen arvioinnin avulla. Arvioissa otettiin huomioon näyttöjen mitattu sävytoistokäyrä, harmaasävyjen väriarvo, keskimääräiset värivirheet, sekä näyttöjen väriavaruus. Visuaalisesti havaittu liukusävyjen porrastuminen sakotettiin tällä rastilla.

Kirkkauden ja kontrastin arviossa tutkittiin näytöistä mitattua puhtaan mustan ja valkoisen välistä kontrastia, ansi-kontrastia mustavalkoisen ruudukon avulla, huippukirkkautta sekä taustavalon tasaisuutta. Viimeksi mainittua arvioitiin silmämääräisesti. Mitattu kontrasti ei suoraan johda kontrastin arvosanaan, sillä esimerkiksi Necin ja Dellin näyttöjen pahat valovuodot ruudun yläreunassa eivät näy mittalaitteelle, joka mittaa näytön laatua sen keskeltä.

Valovuodot kuitenkin vaikuttavat arvosanaan.

Mitatulla kirkkaudella ja kontrastilla ei ole suurta merkitystä, jos näyttö on tarkoitettu väritarkkaan työhön. Tämän johtuu siitä, että tällaisessa työssä useimpien nykynäyttöjen ominaiskirkkaus ja kontrasti ovat lähtökohtaisesti liian korkeat. Huippukirkkaudella on merkitystä tavallisessa toimisto- tai kotikäytössä, jos näyttö on sijoitettu kirkkaasti valaistuun tilaan. Voimakkaalla kontrastilla taas on merkitystä käytettäessä näyttöä pimeässä katselutilassa. Taustavalon epätasaisuudet kuitenkin vaikuttavat suoraan graafiseen työhön.

Valikot ja säädettävyys arvioitiin näytön valikoiden helppokäyttöisyyden, näytön mahdollistaman säätövaran ja valikkonappien fyysisen määrän ja toiminnallisen logiikan perusteella. Korkeampi arvosana tarkoittaa selkeää valikkologiikkaa, hyvin merkittyjä, sijoiteltuja ja toimivia nappeja, sekä parempaa säätövaraa.

Varustelun arvosanassa huomioitiin suuri joukko erillisiä osa-arvioita. Huomioon otettiin näytön liitäntävalikoima, usb-keskittimen olemassaolo ja sen liitäntöjen määrä, jalustan säätömahdollisuudet, pivot-kääntömahdollisuus sekä mahdolliset muut lisävarustelut. Liitännöissä painotettiin digitaalisia liitäntöjä, mutta täydet pisteet sai vasta koko patteristolla eri liitäntätyyppejä. Myös kaikki näyttökohtaiset hyödylliset erityisominaisuudet laskettiin arvosanaa nostaviksi tekijöiksi.

Virrankulutuksen arvosana muodostettiin laboratoriovirtamittaria käyttäen. Näyttöjen annettiin olla hetki päällä, jonka jälkeen mittaukset suoritettiin. Arvosana on suoraan suhteessa näytön vaatimaan sähkövirtaan, paremman arvion tarkoittaessa vähemmän sähköä kuluttavaa ympäristöystävällisempää näyttöä.

Virrankulutukselta testinäytöistä ekologisin on Apple, jonka 102 watin keskikulutus 160 kandelan kirkkaudella ei ole missään nimessä matala, mutta selvästi testin vähäisin. Necin ja Eizon näytöt ovat noin viidenneksen ahneempia, kun taas Dellin ja HP:n näytöt ovat varsinaisia virtasyöppöjä, ja kuluttavat energiaa 50 prosenttia Applea enemmän.


Väriavaruudet ja kalibrointi

Testilaitteiden väriavaruudet ovat Applea lukuun ottamatta poikkeuksellisen suuria. Applen paneeli pyrkii toistamaan srgb-väriavaruutta, joka on alalla yleistynyt standardi. Muut näytöt taas pyrkivät toistamaan koko Adobe rgb -väriavaruuden tai jopa tätä suuremman määrän sävyjä. Adobe rgb on noin viidenneksen srgb:tä laajempi, mutta tarkasti koko Adobe rgb:n toistavia paneeleja on ollut markkinoilla vasta vähän aikaa. Se ei siis vielä ole ehtinyt määritelmänä yleistymään samalla tavalla.

Kun näyttö toistaa laajemman määrän sävyjä kuin tietty väriavaruus, sen käyttökelpoisuus tarkasti tiettyyn väriavaruuteen suunniteltuun työprosessiin laskee. Toisaalta, ammattikäyttöön tarkoitetut näytöt toistavat pikselien jokaisen alivärin (rgb) yleensä vähintään kymmenen tai kahdentoista bitin tarkkuudella. Näin näyttöjen toistamaa väriavaruutta voidaan hienosäätää ohjelmallisesti värisävyjä menettämättä, sillä tietokone esittää normaalisti kussakin pikselissä korkeintaan 8+8+8 -bittiset värisävyt, eli 16,7 miljoonaa eri sävyä.

Testinäytöistä kalibroitavissa ovat ainakin Necin ja Eizon laitteet, jotka toistavat sävyt 12+12+12 -bittisinä. Näiden näyttöjen väriavaruudet saadaan siis kalibrointilaitteen avulla säädettyä halutun väriavaruuden kaltaiseksi näytön toistamien ääripäiden rajoissa. Applen 8+8+8-bittisiä pikseleitä ei voi järkevästi kalibroida, kun taas Dell ja HP eivät kerro alipikselien bittisyvyydestä mitään.


Toimituksen valinta: Eizo SX3031W

Eizo yhdistää mainioon jalustaan väritoistoltaan ammattilaiselle kelpaavan kuvan, joka sopii kirkkauden ja kontrastin puolesta sekä valoisaan että hämärään tilaan.


Apple Cinema Display HD 30”

+ Muotoilu
– Paneeli, jalusta, ulkoinen virtalähde, vain yksi liitäntä

Arvosana: 7,2

Applen näyttö on tyylikäs, mutta muuten se ei sytyttänyt. Teknisesti laite jää auttamatta jälkeen kilpakumppaneistaan. Vain srgb-väriavaruuden täyttävä paneeli ei pärjää Adobe rgb:n suvereenisti peittäville näytöille. Värien korjaamiseen tarjolla on ainoastaan taustavalon kirkkauden säätö.

Paitsi paneeliltaan, jää Apple myös ulkoisilta puitteiltaan hännän huipuksi. Sen jalusta on alkeellinen ja mahdollistaa ainoastaan pystysuunnassa kallistamisen, kun muilla näytön saa helposti käännettyä ja nostettua juuri haluamaansa kulmaan.

Ainoastaan yksi kuvasisääntulo on sekin testin huonoin suoritus. Cinema Displayn virtalähde on ulkoinen, ja vie ylimääräistä tilaa itse näytön lisäksi. Virtalähde on myös pakko asettaa melko lähelle tietokonetta, sillä kuvasignaalia kuljettava johto on paketoitu samaan kuoreen kuin virtajohto.

Graafisen alan ammattilaiselle Applen näyttöä ei voi suositella. Cinema Display kannattaa jättää Apple-storen koristeeksi.

Apple Cinema Display HD 30”
Hinta: 1849 €
Valmistaja: Apple, www.apple.com
Lisätietoa: Apple Sales International, puh. 0800 922 72, www.apple.fi
Lyhyesti: Applen ulkoisesti hieno näyttö on teknisesti ja varustelultaan hyvin vaisu.


Dell 3008WFP

+ Jalusta, liitännät, varustelu, ulkoasu
– Paneeli, ei pivot-ominaisuutta

Arvosana: 8,0

Dell luottaa Applen tavoin ulkoasuun, mutta nokittaa varustelutasollaan. Se on vertailun ehdottomasti monipuolisin ja tarjoaa peräti kahdeksan erilaista kuvasisääntuloa, joista neljä on digitaalisia.

Liitännät lisäävät laitteen käyttöikää huomattavasti, sillä työkäytöstä aikanaan poistuvan laitteen voi niiden avulla valjastaa helposti viihdekäyttöön. Myös muistikortinlukijat ja neljän liittimen usb-keskitin kertovat Dellin suunnittelijoiden olevan liikkeellä erityisen käyttäjäläheisestä näkökulmasta.

Dellin paneeli on testin huonompaa päätä. Sen taustavalo vuotaa yläreunasta ikävästi, mikä laskee muuten mainion kontrastin ja kirkkauden arvosanaa. Laajasta väriavaruudesta huolimatta sen värintoisto on tarkkuudeltaan testin heikoin.

Dell ei kelpaa graafiseen työhön, sillä sitä käyttäessä ei voi olla varma sävyjen oikeasta esityksestä. Tästä huolimatta Dell on mainio laite, ja vähemmän tarkkaa väritoistoa vaativaan työhön se kelpaa hienosti.

Dell 3008WFP
Hinta: 2379 €
Valmistaja: Dell, www.dell.com
Lisätietoa: Dell, puh. 0207 533 540, www.dell.fi
Lyhyesti: Väritoistoltaan ja taustavalon tasaisuudeltaan kompuroiva Dell on varustelultaan vertailun paras.


Eizo SX3031W

+ Paneeli, jalusta
– Varustelu, valikot

Arvosana: 8,3 Toimituksen valinta

Eizolta on tottunut odottamaan laatua, ja vaikka valmistaja on siirtynyt s-ips -tekniikasta s-pva -paneeleihin, ovat Eizon näytöt edelleen loistavia ammattilaisen työkaluja. SX3031W huokuu tinkimätöntä laatua tarjoamatta mitään ylimääräisiä krumeluureja. Näytön paneeli on värintoistoltaan laaja, tarkka ja kontrastiltaan riittävän hyvä. Näin sitä voi suositella erityisesti graafiseen työhön.

Eizon jalusta on tuttu ja toimiva, korkeuden ja kallistuskulmat saa kepeästi säädettyä juuri oikeiksi. Jalusta tarjoaa myös mahdollisuuden pivotointiin, eli kuvan pystyasentoon kääntämiseen. Pystyyn kääntäessä näytön oikea alakulma tulee hyvin lähelle pöydän reunaa, ja mikäli jalusta ei ole aivan ääriasentoonsa nostettuna, kolahtaa kulma jalustaa vasten.

Liitännöiltään Eizo on pelkistetty. Vain kaksi dvi-sisääntuloa on tarjolla – edes usb-keskitintä ei ole. Näytön valikot ovat aavistuksen sekavat ja sen käyttöliittymässä on turhan monta tekijää. Näistä pikkupuutteista huolimatta Eizon näyttö on erinomainen.

Eizo SX3031W
Hinta: 2425 €
Valmistaja: Eizo, www.eizo.com
Lisätietoja: Pericad, puh. (09) 452 3577, www.pericad.fi
Lyhyesti: Eizon näyttö vakuuttaa kuvanlaadullaan, mutta muuten varustelu on pelkistettyä.


HP LP3065

+ Paneeli, jalusta
– Ei pivot-ominaisuutta, kuvasäädöt

Arvosana: 8,1

HP:n näyttö on paneeliltaan lähes Eizon tasoa ja rökittää kevyesti vertailun muut laitteet. Sen väriavaruus on laaja ja toisto kohtuullisen tarkkaa, joten se kelpaa mainiosti graafiseen työhön. Näytön jalusta on säädettävyydeltään ja tukevuudeltaan huippuluokkaa, vaikka pivot-mahdollisuutta ei ole. Lisäksi HP tarjoaa neljän usb-liittimen keskittimen.

HP:n isoimmaksi ongelmaksi nousee Applelta apinoitu riittämätön käyttöliittymä. Paneelin kuvassa nimittäin ei ole mitään muuta säädettävää kuin taustavalon kirkkaus. Kaikki muu tulee tehdä näytönohjaimen kuvasignaalia muokkaamalla.

Liitännöiltään HP on vertailun outolintu. Se kyllä tarjoaa kolme digitaalista sisääntuloa, mutta ne ovat kaikki mallia dvi. Tämä ilahduttaa usean koneen käyttäjää, mutta jättää ihmettelemään, miksei vaikka yksi liittimistä olisi voinut olla hdmi tai displayport, joilla saavutettaisiin paljon suurempi käytettävyyden skaala.

HP LP3065
Hinta: 1349 €
Valmistaja: Hewlett-Packard, www.hp.com
Lisätietoja: Hewlett-Packard, puh. 020 5350, www.hp.fi
Lyhyesti: HP:n näyttö on toistoltaan erinomainen, mutta säädettävyydeltään surkea.


Nec 3090WQXi

+ Värintoisto, jalusta
– Kontrasti, varustelu

Arvosana: 8,0

Necin näyttö on ulkoisesti erittäin lähellä Eizoa. Se pystyy lähes virheettömään värintoistoon, mutta kontrastin puolella se jää testin viimeiseksi. Toisaalta kuvankäsittelyssä ei kontrastin merkitys ole kovin suuri, jos työpiste ei ole liian valoisa. Ikävä kyllä Necin muuten mainio graafinen työkalu on osittain pilattu sillä, että se vuotaa yläreunastaan pahasti valoa. Tämä vääristää tummien kuvien sävyjä havaittavasti.

Eizon tapaan Necissä ei ole mitään lisävarustelua, ja se tarjoaa liitäntöinä ainoastaan kaksi dvi-sisääntuloa. Näytön erikoisuutena on valoherkkä sensori, joka säätää haluttaessa taustavalon kirkkauden työtilaan sopivaksi. Tämä kuitenkin tuntui toimivan turhan satunnaisen oloisesti.

Jalusta on vertailun paras. Se tarjoaa loistavasti säätövaraa pystysuunnassa niin korkeuden kuin kallistuskulman suhteen, ja sivusuunnassa näyttö pyörähtää ympäri lähes täydet 360 astetta. Lisäksi jalustassa on mahdollisuus pivotiin.

Nec 3090WQXi
Hinta: 2295 €
Valmistaja: Nec, www.nec-display-solutions.com
Lisätietoja: Pericad, puh. (09) 452 3577, www.pericad.fi
Lyhyesti: Mainio työkalu ammattilaiselle. Vuotava taustavalo vähentää hieman käyttöarvoa.