Ajankohtaista

Teksti: Toimitus |

Toshiba kalastelee takuutäkyllä

Toshiban kone kuntoon JA rahat takaisin -lupaus on nokkela markkinointikikka, jonka taustalla on luja luottamus tuotteiden laatuun.

ARI KARKIMO

Toshiba pyrkii kohentamaan asemaansa yrityskannettavien tiukoilla markkinoilla hurjalta kuulostavalla lupauksella: jos kone hajoaa takuuaikana, se joko korjataan tai vaihdetaan uuteen – mutta lisäksi asiakas saa rahansa takaisin. Yhtiön Pohjoismaiden myyntipäällikkö Frank Harkins epäilee, että muilla valmistajilla ei ole vastaavaan kanttia.

Usein kuultu varoitus on, että jos tarjous näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin onkaan. Harkins kuitenkin vakuuttaa, että tässä lupauksessa ei ole edes sitä kuuluisaa pienellä kirjoitettua tekstiä alareunassa.

”Iso-Britanniassa meillä on ollut tämä rahat takaisin -lupaus käytössä jo kaksi vuotta, Ranskassa ja Saksassa hieman lyhyemmän ajan. Nyt kokeillaan sen tehoa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa”, hän kertoo.

Lankeaa harvoin maksettavaksi

Toshiba myi viime vuonna Britanniassa noin 650000 yrityskannettavaa, joista suunnilleen 250000 on rahat takaisin -lupauksen piirissä. ”Tarkkoja lukuja en voi kertoa, mutta tapaukset, joissa lupaus jouduttiin lunastamaan, lasketaan ennemmin sadoissa kuin tuhansissa”, Harkins sanoo.

Toshiballa on tiedossaan muun muassa jälleenmyyjäverkostolta saatuna tietoa siitä, mikä on keskimääräinen tilanne yrityskoneiden hajoamisissa. ”Jos meidän laitteitamme hajoaisi sillä vauhdilla, meillä ei olisi varaa tällaiseen”, Harkins sanoo.

Hänen mukaansa keskimääräinen vikaantumisaste on niinkin hurja kuin 14 prosenttia – eli jos yritys ostaa 1000 kannettavaa, vuoden sisällä niistä hajoaa noin 140.

Tiukassa kilpailussa rahat takaisin -takuulla saa huomiota ja asiakkaat ainakin vakavasti harkitsemaan Toshibaa hankintatilanteessa. Eikä siitä ole valmistajalle mainittavaa riskiäkään, jos matematiikka on hallussa.

Kun vikaantuvien koneiden määrästä on hyvä näppituntuma, kustannukset on helppo leipoa hintoihin. Tavallaan kyse on vakuutuksesta, jonka asiakas maksaa ostohinnassa, ei mitään sen dramaattisempaa.

Ei perässäjuoksijoita

Harkins muistuttaa, että tiukan kilpailun vuoksi naapurin markkinointioivallukset kopioidaan nopeasti, mutta rahat takaisin -takuun kopioijia ei ole näkynyt. Lupaus on voimassa laitteen takuuajan, myös erikseen ostetun pidennetyn takuun, ellei se ylitä kolmea vuotta.

Harkinsin mukaan yhtiö tutkii takuun ulottamista kotikoneisiinkin. ”Se ei välttämättä toimi, koska lupaus nostaa koneen hintaa ehkä 15-20 eurolla. Kuluttajat katsovat vain hintalappua, yrityksissä osataan laskea kokonaiskustannuksia ja katsoa mitä maksaa, jos kone seisoo käyttökelvottomana.”

Suomessa rahat takaisin -takuu tuotiin ensin tarjolle määräaikaisena, mutta todennäköisesti se jää pysyväksi. Kampanjan jatkaminen muutama kuukausi kerrallaan on sekin Frank Harkinsin mielestä hyvä markkinointijippo.

Näihin perustuu luottamus

Toshiba on nimennyt uusimpien yrityskannettaviensa suojaksi suunnitellut turvaratkaisut Easyguardiksi. Paketti sisältää koko joukon oivalluksia, joiden tavoitteena on tehdä koneista entistä vankempia ja luotettavampia.

Erityistä huomiota on kiinnitetty arkojen komponenttien turvaamiseen iskuilta. Turvatyynyillä on suojattu niin kiintolevyä kuin lcd-paneelin kulmiakin. Näytön kannesta on tehty jäykempi ja vahvempi kuin aiemmissa malleissa. Myös emolevy on tehty vankemmaksi, ja samalla se on sijoitettu kauemmas rungon nurkista.

Näytön saranat ovat aiempaa kestävämmät, samoin näppäimistö, joka kestää myös roiskeita.


Internet tulee televisioon – taas

Samsung esitteli maaliskuun lopussa Wienissä joukon uusia Euroopan markkinoille tarkoitettuja av-tuotteita.

PETTERI JÄRVINEN – WIEN

Näyttävimpiä uusista tuotteista ovat led-tekniikkaan perustuvat televisiot. Puolijohteen käyttö valonlähteenä alentaa sähkönkulutusta jopa 40 prosenttia perinteiseen lcd-tekniikkaan verrattuna. Kun taustavaloa ei enää tarvita, päästään eroon myös ympäristölle haitallisesta elohopeasta.

Mielenkiintoisin uutuus televisioissa on kuitenkin internetpalvelujen paluu tv-ruudulle.

Vielä 1990-luvun lopussa uskottiin, että internet tulisi jatkossa koteihin television kautta. Web-tv-ajattelu ei kuitenkaan lyönyt itseään läpi, sillä modeemiyhteydet olivat liian hitaita, langaton näppäimistö hankala ja kuvaputket liian pieniä sujuvaa surffausta ajatellen.

Yahoo tv-ruudulle

Isot taulutelevisiot ja nopea laajakaista ovat muuttaneet tilanteen. Nettipalvelut ovat kiinteä osa elämää, eikä niistä haluta luopua edes tv-katselun ajaksi.

Uusissa tv-malleissa on usb-liitäntä divx-elokuvien katselua varten ja langaton dlna-yhteys, jolla tv kytketään osaksi kodin viihde-elektroniikan laitteiden verkkoa.

Lisäksi televisiolla voi tarkistaa säätilan, pörssikurssit, elokuvan tekijätiedot, Ebay-huutokaupan etenemisen tai päivittää Facebook-statusta. Palvelut käyttävät Yahoon widget-tekniikkaa. Ulkoasu on tuttu Applen Iphonesta.

Televisiolla ei ole tarkoituskaan surffata avoimeen nettiin. Tutut nettipalvelut avautuvat kaukosäätimestä ja ovat mukavaa ajankulua vaikkapa ohjelman mainostaukojen ajaksi.

Samsungilla on yksinoikeus tarjota Yahoon palveluita puolen vuoden ajan. Jos idea menestyy, nettipalvelut löytävät tiensä myös muiden valmistajien televisioihin.

Uusia ulottuvuuksia

Samsung esitteli myös muita kiinnostavia uutuuksia, kuten usb-liitännällä miniläppäriin kytkettävän pöytänäytön sekä edullisen 22 tuuman 3d-monitorin, joka toimii myös tavallisena 2d-näyttönä. Kolmiulotteisuus vaatii Nvidian kehittämien lasien käyttöä, mutta antaa varsinkin peleihin kirjaimellisesti uuden ulottuvuuden.


Dell myy asiakkaille konesalisäästöjä

ARI KARKIMO

Jos valmistajien pr-puheita on uskominen, tietotekniikka muuttuu kaiken aikaa helpommaksi hallita ja samalla edullisemmaksi. Dell esitteli maaliskuun lopussa uuden Efficient Enterprise Computing -konseptinsa, jonka avulla se pyrkii yksinkertaistamaan it:n hallintaa sekä alentamaan tietotekniikan kokonaiskustannuksia.

Käytännössä Efficient Enterprise Computing on joukko ohjelmisto- ja rautatuotteita sekä palveluja, joiden pitäisi tehokkuudellaan säästää sekä rahaa että aikaa konesaleissa.

Laitepuolen uutuuksia ovat uudet Poweredge-palvelimet, Precision-työasemat sekä M-sarjan korttipalvelinarkkitehtuuri. Niin ikään julkistettiin Equallogic PS6000 -sarjan levyjärjestelmät ja Dell NX4, moniprotokollainen tallennusjärjestelmä.

Management Console -hallintaohjelmisto yhdistää Dell-palvelimien, tallennusjärjestelmien, työasemien ja kolmannen osapuolien laitteiden hallinnan yhteen selainikkunaan. Imagedirect Server puolestaan helpottaa muun muassa uusien palvelinten käyttöönottoa vähentämällä merkittävästi niiden asetuksen säätämisessä tehtävää työtä. Dell lupaa jopa 45 prosentin ajansäästöä.


Jäitä hattuun verkkopalveluissa

ARI KARKIMO

”Kaikkia palveluita ei kannata eikä edes voi viedä verkkoon”, sanoo verohallinnon pääjohtaja Mirjami Laitinen. Häntä kannattaa kuunnella, sillä hän otti maaliskuussa Tietoyhteiskuntapäivä-tapahtumassa vastaan viestintäministerin tunnustuksen parhaiten kansalaisen arkea helpottavasta verkkopalvelusta.

Palveluiden muuttaminen sähköisiksi on ollut toistuva mantra tietoyhteiskuntaveikkojen ja -siskojen puheissa jo vuosia.

”Tavoitteet kannattaa pitää korkealla, mutta välillä on syytä käyttää jalkoja maassakin. On tärkeää katsoa, mitä palveluja kannattaa sähköistää ja miksi. Taivas ei aukea palveluja sähköistämällä, niitä on muistettava kehittää samalla”, Laitinen sanoo.

Gurukaan ei kaikkeen kykene

Hän muistuttaa, että kaikki palvelut eivät kerta kaikkiaan toimi verkossa: ”Monimutkaisista palveluista ei tule hyviä sähköisiä palveluita, vaikka niitä tekemässä olisi minkälaisia guruja.”

Saattaa olla niinkin, että asiakkaalle päin joku toimenpide näyttää hyvinkin yksinkertaiselta, mutta taustajärjestelmät tekevät siitä liian monimutkaisen verkkoon vietäväksi.

Verottajan kannalta sähköisissä palveluissa on melkoisia haasteita. Ensinnäkin asiakaskunta on iso ja kirjava, sillä se käsittää käytännössä kaikki suomalaiset.

Toinen ongelma tulee ruuhkahuipuista. Asiakkaille tulee tarve tehdä samoja asioita samaan aikaan. Tämän päälle on vielä lisättävä kaikkia sähköisiä palveluja koskevat kysymykset tietoturvasta, salassapidosta ja tunnistautumisesta.


Venäjä-kortti ei vetänyt Googlea Haminaan

ARI KARKIMO

Google sijoittaa 200 miljoonaa euroa Haminaan pystytettävään palvelinkeskukseensa. Erilaisia arvailuja on esitetty siitä, miksi juuri Suomeen ja Haminaan. Jotkut ovat arvioineet, että Venäjän suurten markkinoiden läheisyydellä olisi ollut vaikutusta, mutta ei: Suomi on Googlen kannalta aivan omana itsenään hyvä paikka.

”Niin koko Suomi kuin Haminan seutu ovat liiketoiminnan suhteen myönteisiä ympäristöjä. Sijainti on hyvä, yhteistyö toimii, uskomme saavamme hyvää työvoimaa”, Googlen puolelta kaupan hoitanut Rhett Weiss luettelee.

Hyviä puolia ovat edelleen Suomen turvallinen maine ja hyvä yhdyskuntarakenne – esimerkiksi energiansaannin varmuus on palvelinkeskukselle ensisijaisen tärkeä asia.

Palvelinkeskuksen rakentaminen valmiisiin tiloihin vanhaan paperitehtaaseen on Googlelle uutta – yleensä projekti alkaa tontin ostolla. Euroopassa on parhaillaan käynnissä kaksi tuollaista hanketta, Belgiassa ja Itävallassa.

Suomeen uusia ulkomaisia yrityksiä haaliva, työ- ja elinkeinoministeriön alainen Invest in Finland on ollut hankkeessa tärkeä yhteistyökumppani. Se on hoitanut asiaa kaikessa hiljaisuudessa vuodesta 2007 lähtien etsien sopivaa paikkaa Googlelle. Idea Googlelle uudesta paperitehdasajatuksesta on lähtöisin Invest in Finlandilta.

”Suomessa oli esillä muutama muukin paikkakunta, mutta en halua puhua niistä. Muut vaihtoehdot olisivat olleet tyhjältä tontilta aloitettavia”, Weiss suostuu sanomaan.

Hänen mukaansa paperitehtaaseen rakentaminen tekee hankkeesta mielenkiintoisen, ja tällaisia vaihtoehtoja varmasti pidetään vastedes silmällä muuallakin.


Tallentaa pitää, oli lama tai ei

ARI KARKIMO

Vaikka investointihanoja käännetään mahdollisimman pienelle virtaukselle, tallennusratkaisujen tarve kasvaa edelleen, koska tallennettavan tiedon määräkin kasvaa. ”Tuskinpa kasvu mihinkään taittuu, ellei sitten toimivien yritysten määrä laske dramaattisesti”, HP:n tallennusratkaisujen myyntijohtaja Mika Karpala arvelee.

Myyntipuheiden pitää ankeampina aikoina kuitenkin olla viimeisen päälle mietittyjä, sillä neuvottelut ovat tiukempia. ”Entistä selkeämmin pitää kyetä osoittamaan asiakkaalle tuotteiden tuomat säästöt tai liiketoimintahyödyt”, Karpala toteaa.

HP uskoo kevään uusien tallennustuotteidensa sopivan näiden aikojen tarpeisiin erinomaisen hyvin. Storageworks Enterprise Virtual Array -sarjaan on tarjolla kaksi uutta tallennusratkaisua (EVA 6400 ja 8400).

Varmistusrintamalle tuodaan uusi varmistusjärjestelmä (D2D4112), uusi versio 6.1 järjestelmien hallinnan Data Protector Software -ohjelmistosta, ja niiden liittämiseen uudet DC04-kytkimet.

Uusien EVA-järjestelmien vahvuuksiksi HP näkee erityisesti helppokäyttöisyyden niin käyttöönotossa kuin hallinnassakin. ”Se on tärkeää, sillä yrityksistä ei löydy useinkaan tallentamisen erityisosaamista”, tallennusratkaisujen tuotepäällikkö Ari Saareks mainitsee.


Internet Explorer 8 valmis

Microsoftin Internet Explorerin uusi versio valmistui lopulta maaliskuun puolivälissä. Se pitää sisällään useita merkittäviä uutuuksia.

Toiminnallisesti tärkeimmät uudistukset ovat kiihdyttimet (Accelerators) ja ”web-siivut” (Web slices). Kiihdyttimien idea on se, että esimerkiksi hiiren kakkospainikkeella voi avata valikoita, joiden kautta nettisivujen sisällöstä pääsee suoraan vaikkapa kartta- tai ostopalveluihin.

Web slices -tekniikassa selain päivittää automaattisesti haluttuja kohteita internetistä. Esimerkiksi uusia uutisia tai nettihuutokauppakohteiden päivityksiä toimitetaan suoraan selaimeen ilman sivuille käymistä.

Uusi Firefox siirtyi kesään

Firefox-nettiselaimen kehityspolku muuttui yllättäen. Firefox 3.1 -versiota ei tulekaan, vaan tilalle tulee laajemmilla muutoksilla varustettu Firefox 3.5. Sen julkaisu tapahtunee touko–kesäkuussa.

Alun perin Firefox 3.1:n piti valmistua jo viime vuoden lopulla. Valmistuminen on siirtynyt koko ajan eteenpäin, kun selaimeen on liitetty uusia ominaisuuksia. Lopulta tärkeitä uudistuksia tuli niin paljon, ettei kyseessä ollut enää Firefox 3.0:n pieni päivitys. Sen vuoksi nimi haluttiin muuttaa Firefox 3.5:ksi.

Linuxin ydin uudistui

Linux-käyttöjärjestelmän ytimestä on julkaistu uusi versio, joka kantaa numeroa 2.6.29. Uudessa ytimessä on päivitetty Graphics Execution Manager -osiota. Merkittävänä pidetään myös tukea btrfs-tiedostojärjestelmälle, jonka uskotaan olevan tulevaisuuden Linux-jakeluiden tiedostojärjestelmä. Muita uudistuksia ovat wimax-tuen tuominen ytimeen, Ecryptfs-salauksen tarjoaminen tiedostonimille sekä joukko uusia ja päivitettyjä laiteajureita.

Cisco yllätti palvelimilla

Cisco on julkaissut omia korttipalvelimia. Tämä on melkoinen yllätys, sillä palvelinkaupassa kilpailu on äärimmäisen kovaa. Ciscon tavoite on kuitenkin pidemmällä. Uusilla tekniikoilla yritetään koko palvelinalan vallankumousta, jossa virtualisointi näyttelee pääosaa.

Ciscon sanoma on, ettei kyse ole yksittäistuotteista vaan uudesta Unified Computing -konseptista. Tarkoitus on yhdistää datakeskusten verkkotekniikat, tallennusjärjestelmät ja palvelimet yhdeksi paketiksi. Lopullinen tavoite on, että palvelinkeskus olisi kuin yksi it-pilvi, josta voi käyttää kapasiteettia haluttuihin tarkoituksiin joustavasti tarpeen mukaan.

Ulkoistus halpenee

Gartner-tutkimuslaitos ennustaa, että ulkoistuspalveluiden hinnat laskevat tuntuvasti tämän ja ensi vuoden aikana. Hintoja ajaa alamäkeen heikon taloustilanteen lisäksi kiristynyt kilpailu. Vanhat tekijät yrittävät pitää kynsin hampain kiinni markkinaosuuksistaan samalla kun uudet pelurit etsivät jalansijaa. Liikevaihtoa ollaan valmiita tekemään kannattavuuden kustannuksella. Hintojen arvioidaan laskevan 5–20 prosenttia. Nyt olisi hyvä aika neuvotella sopimuksia uudelleen ja ottaa puheeksi myös palvelutaso sekä muut sisältökysymykset.


Parempia aikoja odotellessa

Hannoverin messukeskuksen yli 20 hallia täyttyivät maaliskuussa vajaan viikon ajaksi uusimmasta tietotekniikasta ja viihde-elektroniikasta. Alan merkittävimpiin tapahtumiin kuuluva Cebit ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan siitä, etteikö lama olisi puraissut myös it-bisnekseen.


Hannu Järvinen – Hannover

Kovimman kasvun vuosina noin puolen miljoonan kävijän megatapahtumaksi paisuneet messut saivat tällä kertaa tyytyä lähes 20 prosenttia pienempään kävijämäärään kuin viime vuonna. Myös moni laitevalmistaja oli perunut osallistumisensa. Messuorganisaation mukaan peruneiden joukossa oli muun muassa yli 1000 aasialaista valmistajaa, joille Cebit on perinteisesti ollut tärkeä etappi matkalla Euroopan markkinoille.

Cebitin ennakkomainonnassa pidettiin kovaa ääntä muun muassa vihreästä it:stä, mutta sille varatuilla alueilla oli lopulta kovin vähän katetta lupauksille. Kesti hetken oivaltaa, että tyylikkäiltä irtoseiniin ripustetuilta valokuvanäyttelyiltä näyttäneet alueet olivatkin itse asiassa myymättä jääneiden tilojen naamiointiyrityksiä.

Isoja ja näyttäviäkin esiintymisiä nähtiin. Jos esimerkiksi Asusin ja MSI:n jättimäisistä messuosastoista haluaisi jotakin päätellä, voisi arvata, että erityisesti miniläppärit ovat siivittämässä näitä valmistajia melkoiseen nousuun markkinoilla.

Kaikkiaan tämänvuotisten messujen tunnelma oli vaisu, mutta ei aivan niin lamaantunut kuin alan jatkuvat huonot uutiset olisivat antaneet aihetta uumoilla. Elämää on lamankin jälkeen, ja Cebit näytti tapansa mukaan suuntaa kohti tulevaisuutta, jossa uusi tietotekniikka on yhä vain keskeisemmässä roolissa.


Iphone uudistuu

Iphone-rintamalla on tapahtumassa paljon. Laitteen ohjelmistosta on luvattu kesäksi uusi versio, ja uutta puhelinmalliakin odotellaan samoihin aikoihin.

TEEMU MASALIN

Iphone OS 3.0 -ohjelmistossa on useita uusia ominaisuuksia, ja se tuo Iphoneen vihdoin myös leikepöydän sekä multimediaviestien (mms) tuen ja tekstin kopiointi-, leikkaus- ja liittämistoiminnot. Iphone on menestynyt erinomaisesti, mutta Applea on kritisoitu ohjelmiston puutteista.

Uusia ominaisuuksia on Applen laskujen mukaan yli sata. Niihin kuuluu esimerkiksi tuki bluetooth stereo (A2DP) -kuulokkeille, muistiinpanojen synkronointi Maciin ja Windowsiin sekä uusi hakutoiminto.

Apple lupaa hakutoimintoa tärkeimpiin Iphonen ja touchin ohjelmiin sekä Macin Spotlightin tyyppistä hakutoimintoa päävalikkoon. Hakutoiminnon puuttumista on pidetty yhtenä Iphonen pahimpana heikkoutena.

Iphoneen ei ole vieläkään tulossa Adoben Flashia, videokuvaustukea eikä aitoa moniajoa. Applen mukaan nämä tyhjentäisivät akun turhan nopeasti.

Kehittyneempiä ohjelmia luvassa

Apple avaa myös tuhat uutta ohjelmointirajapintaa kehittäjille. Ohjelmissa ja lisälaitteissa voidaan hyödyntää jatkossa myös Iphonen bluetoothia, usb-liitäntää ja gps-toimintoja. Iphonen valtavasta ohjelmavalikoimasta on tullut Applen merkittävimpiä kilpailuetuja.

Iphone OS 3.0 julkaistaan Iphone-käyttäjille ilmaisena päivityksenä kesällä. Ipod touchille päivitys maksaa 9,95 dollaria.

Iphone OS:stä on tullut yksi suosituimmista mobiilikäyttöjärjestelmistä. Sitä hyödyntäviä Iphone-älypuhelimia ja Ipod touch -soittimia on myyty Applen mukaan yli 30 miljoonaa kappaletta. Apple odottaa 3.0-version lisäävän Iphonen suosiota entisestään.

Nopeampi Iphone myös kesällä?

Huhut uudesta Iphonesta ovat kiihtyneet kevään tullessa. Julkisuuteen vuotaneiden luotettavilta tuntuvien tietojen mukaan uusi nopeampi versio puhelimesta julkistetaan kesäkuun puolivälissä.

Aiempien huhujen perusteella odotettu nopeuden parantuminen voi liittyä Iphonessa käytettäviin prosessoreihin. Nyt julki vuotaneiden tiedonmurujen mukaan puhelimen uusia toimintoja olisivat
U-verse ohjelma, jolla voi ohjata kodin tallentavaa digiboksia sekä automaattitarkenteinen kameraa ja videojako-ominaisuudet.

Apple toi ensimmäisen Iphonen myyntiin heinäkuussa 2007 ja Iphone 3G:n vuosi sen jälkeen, joten tähän aikatauluun uuden version tuominen saataville kesällä sopii hyvin.


Macilla vaikea alkuvuosi markkinoilla

ARI KARKIMO

Tuoreimmat luvut USA:n markkinoilta kertovat, että pc on huomattavasti paremmin lamaa kestävä laite kuin Mac. Kummassakin leirissä myynti laski dramaattisesti loppuvuodesta, mutta pc onnistui kääntämään käyrän nousuun. Macin alamäki sen sijaan jyrkkeni.

Vähittäismyyntiä käsittelevät tilastot on julkistanut NPD-markkinatutkimusyhtiö. Niiden mukaan sekä pc- että Mac-myynti olivat loppuvuodesta muutaman prosentin verran pakkasen puolella vuoden takaisiin lukuihin verrattuna.

Vuodenvaihteen jälkeen kuvio on muuttunut tyystin. Pc-myynti pääsi täpärästi plussalle jo tammikuussa ja helmikuu oli vielä hieman valoisampi. Parannusta viime vuoden helmikuuhun mitattiin 1,4 prosenttia.
Applen markkinointiosastolla sen sijaan suupielet todennäköisesti valuivat kohti lattiaa samaa tahtia myyntikäyrien kanssa. Tammikuussa miinusta tuli jo 10 prosenttia, helmikuussa peräti 23 prosenttia.
Pahimmin on nyykähtänyt pöytä-Macien myynti, se laski helmikuussa huimat 42 prosenttia.


Applelta maailman pienin musiikkisoitin

TEEMU MASALIN

Apple on julkistanut uuden version pienimmästä ja edullisimmasta Ipod-mallista. Uutta Ipod Shufflea mainostetaan maailman pienimpänä musiikkisoittimena. 4 gigan flash-muistilla varustettu soitin osaa myös opastaa käyttäjää puhumalla.

Myös Ipod Nanossa käytetty Voiceover-toiminto on tarkoitettu helpottamaan navigointia, se kertoo ääneen valitun musiikkikappaleen, artistin ja soittolistan nimen.

Kooltaan uusin Ipod-malli on noin puolet edeltäjästään. Soitin painaa vain 10,7 grammaa. Yksinkertaistetussa soittimessa on vain yksi liukukytkin, joka toimii virtakatkaisimena ja satunnaistoiston valitsimena. Muut painikkeet on siirretty kuulokkeisiin.

Ipod shufflen hinnaksi tulee Suomessa 85 euroa. Edullisimman Ipodin hinta nousee siten lähes 45 prosentilla.


UUTISHUONEELTA

Loiskis, loiset!

Pirate Bay -oikeudenkäynti Ruotsissa on tehnyt piratismista taas entistä ajankohtaisemman ilmiön. Tätä kirjoittaessani päätöstä vasta odotellaan, mutta näinpä juuri televisiosta dokumentin, jossa kiistan osapuolet esittelivät kantojaan.

Dokumentissa oli muun muassa otoksia jostakin paneelikeskustelusta. Piraatti kysyi paneelissa olevalta muusikolta, onko tämän musiikkia Pirate Bayssa. Lupasi siinä tapauksessa käydä kuuntelemassa, mutta ei missään nimessä ostaisi tämän levyä – näin muusikko ei kuulemma ole menettänyt mitään piratismin vuoksi.

Moni muu piraattikopion lataajista sen sijaan saattaisi levyn ostaakin, mutta ilmaisuuden houkutusta on usein vaikea vastustaa. Dokumentissa haastatellun tekijänoikeuspuolen asianajajan mukaan suurin osa Pirate Bayn asiakkaista ymmärtää, ettei imuroiminen ole oikein, mutta harrastaa sitä sen helppouden vuoksi.

Näiltä piratismin ideologiakseen ottaneilta tyypeiltä on kuitenkin oikean ja väärän taju jossakin vaiheessa kadonnut, jos sitä on edes ollut. Hetimullekaikkitänne!

Piraattien mielestä bittejä pitää saada esteettä jakaa. Jos on sen sortin sosialisti, sopii jakaa omiaan, ei muiden. Siitä vaan mikki käteen, laulelmansa voi sitten tarjota muille imuroitavaksi. Audacityn saa ihan laillisesti ladattua ilmaiseksi, ei tarvitse muuta kuin sommitella sävelet kivaan järjestykseen. Helppoa kuin heinänteko!

Mitä mahtaisi piraatti tuumia siitä, että pankin täti jakaisi tämän tilillä olevat rahat muille? Bittejähän nekin nykyään ovat, jakoon vaan.

Pirate Bayn tyypit ovat sitä mieltä, etteivät he ole rikkoneet lakeja, joten heitä ei voi tuomitakaan. Mitä heille sitten pitäisi tehdä? Lankulle kävelemään? Vedetään kölin ali?

Ari Karkimo