Automaattisesti käynnistyvät sovellukset kuriin

Teksti: Jani Järvinen |

Windows-koneeseen kasautuu helposti ohjelmia, jotka käynnistyvät yhtä aikaa Windowsin kanssa.Automaattisesti käynnistyvät ohjelmat hidastavat koneen toimintaa ja saattavat aiheuttaa muutakin päänvaivaa.

JANI JÄRVINEN

Uusien ohjelmien asentaminen on tehty Windowsissa mahdollisimman helpoksi. Yleensä riittää, että ohjelman asennusromppu laitetaan cd-asemaan tai internetistä ladattua tiedostoa kaksoisnapsautetaan ja seurataan sitten ohjeita. Asennusohjelman tarjoamista vaihtoehdoista hyväksytään yleensä oletusarvot, eikä mukautettuja asennuksia juuri käytetä.

Perusarvot ovat hyvä valinta silloin, kun ohjelmisto halutaan nopeasti käyttöön. Usein käy kuitenkin niin, että asennusohjelma tekee muutoksia käyttöjärjestelmän asetuksiin muun muassa luomalla turhia pikakuvakkeita ja määrittelemällä osan ohjelmistosta käynnistymään automaattisesti yhtä aikaa käyttöjärjestelmän kanssa.

Toisinaan automaattisesta käynnistymisestä on hyötyä, mutta monesti käyttöjärjestelmä lataa käynnistyessään muistiin suuren määrän sovelluksia, joista tarvitaan aktiivisesti vain murto-osaa. Ylimääräiset prosessit kuormittavat järjestelmää turhaan, saattavat olla tietoturvariski tai voivat pahimmillaan haitata koneen ja muiden ohjelmien toimintaa.

Käynnistyksen monet keinot

Tavalliselle käyttäjälle tutuin paikka löytää automaattisesti käynnistyvät sovellukset on tarkistaa Windowsin Käynnistä-valikon takaa löytyvä Käynnistys (Startup) -kansio. Kun Windows-käyttöjärjestelmä käynnistyy, tässä kansiossa olevat ohjelmat (eli niihin osoittavat pikakuvakkeet) käynnistetään sisäänkirjautumisen yhteydessä. Jos työtehtäviin kuuluu esimerkiksi sähköpostin seuranta, on kätevää lisätä vaikkapa Outlook-ohjelman pikakuvake kansioon, jolloin sähköposti latautuu ilman erillisiä toimenpiteitä joka aamu.

Käynnistys-kansiossa olevat sovellukset on helppo poistaa, mutta hankalaksi tilanne muodostuu silloin, kun jokin ohjelma käynnistyy itsekseen, vaikkei sen kuvaketta löydy Käynnistä-valikon alta. Tällöin sovellus on todennäköisesti tehnyt merkinnän Windowsin järjestelmärekisterin syövereihin, eikä oikeaa paikkaa olekaan enää helppo löytää. Windows on nimittäin rakennettu siten, että automaattisesti käynnistyviä sovelluksia voidaan määrittää useammassa kuin yhdessä rekisterihaarassa.

Järjestelmärekisteriä voi käsitellä Windowsin mukana tulevalla Regedit-ohjelmalla. Rekisterihaara HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run on yleisin paikka, johon ohjelmat tekevät omat merkintänsä, mutta paikkoja on monia muitakin. Tästä syystä oikean kohdan löytäminen on aikaa vievää. Toisaalta asetusten muuttamisessa on myös riskinsä, varsinkin jos Regeditiä käyttää ensimmäistä kertaa. Siksi onkin turvallisempaa käyttää jotain tarkoitukseen tehtyä valmista ohjelmaa.

Helppokäyttöiset apulaiset

Internetistä löytyy monia näppäriä apuohjelmia, joiden avulla turhaan käynnistyvät sovellukset saa aisoihin. Jos tarkastellaan pelkästään maksuttomia ohjelmia, ylitse muiden nousevat Sysinternalsin Autoruns sekä Billp Studiosin Winpatrol. Autorunsista on saatavilla on myös komentoriviversio nimellä Autorunsc.

Autoruns-ohjelman asentaminen on helppoa: riittää kun purkaa lataamansa zip-tiedoston haluamaansa hakemistoon. Ohjelma on heti käyttövalmis, eikä se vie tilaa kuin 360 kilotavua ohjetiedostoineen päivineen. Näin ohjelma onkin näppärä apu esimerkiksi mikrotukihenkilölle, joka joutuu selvittelemään koneiden vikatilanteita. Exe-tiedosto mahtuu varmasti pienimmällekin usb-tikulle.

Kun Autoruns-ohjelma käynnistetään, se alkaa tutkia järjestelmän asetuksia ja listaa löytämänsä automaattisesti käynnistyvät sovellukset ruudulle (ks. kuva). Ohjelmassa on kymmenkunta erilaista välilehteä, joiden kautta voidaan pureutua tiettyyn osa-alueeseen, esimerkiksi sisäänkirjautumisen yhteydessä käynnistyviin sovelluksiin tai Windowsin Resurs­sienhallinnan lataamiin ohjelmiin ja dll-kirjastoihin.

Kunkin ohjelman vierestä löytyy valintaruutu, josta kyseessä olevan sovelluksen saa poistettua väliaikaisesti käytöstä. Toinen vaihtoehto on Delete-komento, jolla esimerkiksi rekisterimerkintä poistetaan pysyvästi ilman palautusmahdollisuutta. Koska Autoruns-ohjelma tekee loppujen lopuksi samoja asioita kuin Regedit-ohjelmallakin olisi mahdollista tehdä, täytyy tämänkin ohjelman kanssa olla tarkkana. Esimerkiksi Shell- ja User Init -asetuksiin ei juuri kannata koskea, ellei virus tai mato ole sotkenut konetta.

Tavallisten Startup-kansioon tai erilaisiin Run-rekisterihaaroihin kirjoitettujen merkintöjen lisäksi Autoruns osaa listata Windowsin palvelut (Services), Resurssienhallinnan laajennukset sekä Internet Explorer -selaimeen kytketyt apuohjelmat. Varsinkin viimeksi mainittu toiminto on näppärä, sillä useat haittaohjelmat pesiytyvät juuri selaimen kylkeen. Palveluiden listaaminen vaatii Windows NT -pohjaisen käyttöjärjestelmän, kuten Windows 2000:n tai Windows XP:n.

Sovelluksia on usein vaikea tunnistaa pelkän exe- tai dll-tiedostonimen perusteella, ja niinpä Autoruns osaa avata web-selaimen ja hakea joko Googlen tai MSN Searchin kautta lisätietoja tiedostosta. Varsinkin merkkikannettavien mukana tulevien valmisohjelmistojen tarkoitusperän selvittäminen on joskus vaikeaa, ja niinpä Autorunsin tarjoama toiminto on monesti kätevä.

Hakujen lisäksi Autorunsista löytyy muitakin aputoimintoja. Koska Windows-koneeseen on mahdollista luoda useita käyttäjätunnuksia, tarjoaa Autoruns näppärän tavan tarkastella kunkin käyttäjätunnuksen alaisia asetuksia yhdellä kertaa. User-valikon kautta voidaan valita haluttu käyttäjätunnus, ja tämän jälkeen asetuksia voidaan muuttaa (olettaen, että käyttöoikeudet riittävät) halutulla tavalla.

Partio Windows-koneellesi

Toinen näppärä apuohjelma turhaan käynnistyvien sovellusten eliminointiin on Winpatrol. Ohjelma on suunniteltu helppokäyttöisemmäksi kuin Autoruns, joka on loppujen lopuksi varsin tekninen ohjelma.

Winpatrol on erikseen asennettava koneelle muiden Windows-ohjelmien tapaan, mutta muuten käyttöönotto on helppoa. Ironista kyllä, Winpatrol asentaa itse koneelle automaattisesti käynnistyvän sovelluksen, mutta tarkoitus on kuitenkin hyvä: pienen Monitor-apuohjelman avulla Winpatrol seuraa jatkuvasti järjestelmän toimintaa.

Kuten Autoruns myös Winpatrol antaa mahdollisuuden poistaa automaattisesti käynnistyvät sovellukset joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Ohjelma osaa näyttää jonkin verran tietoja löytämistään ohjelmista, muttei aivan yhtä näppärästi kuin Autoruns. Hankkimalla ohjelman maksullisen Plus-version saa enemmän tietoja kustakin sovelluksesta.

Winpatrol on luokiteltavissa myös vakoiluohjelmien torjuntaohjelmaksi, sillä pelkkien automaattisesti käynnistyvien sovellusten lisäksi ohjelmalla voi tarkastella vaikkapa selaimen tallentamia evästeitä. Myös taustalla koneen toimintaa tarkkaileva Monitor-toiminto viittaa selkeästi haittaohjelmien torjuntaan laajemminkin.

Muuten Winpatrol muistuttaa pitkälti Autoruns-ohjelmaa: Kummallakin voi tarkastella Windowsin palveluita sekä esimerkiksi ajastettuja tehtäviä. Sen sijaan ajossa olevien sovellusten sekä tiedostotyyppien tarkasteluun löytyy välineitä ainoastaan Winpatrolista.

Kaupallisten ohjelmien tontilla

Kuten arvata saattaa, tarjolla on myös kaupallisia kilpailijoita: tällaisista ohjelmista käytetään usein nimitystä ”Startup Managers”. Niiden tehtävänä on auttaa taistelussa turhaan käynnistyviä Windows-sovelluksia vastaan. Nämä tuotteet ovat kuitenkin monesti perinteisiä virusten tai matojen torjujia, joihin on lisätty sopivasti lisätoimintoja.

Todennäköistä onkin, että tulevaisuudessa kaikki koneen tietoturva- ja hallintatoiminnot löytyvät yhdestä ohjelmasta. Kaupallisilla toimijoilla on kuitenkin kiire, sillä jatkossa Microsoft tulee tarjoamaan asiak­kailleen edullisia tietoturva- ja ylläpitopalveluita Windowsin kylkiäisenä.

Jos tarpeena on yksinkertaisesti poistaa turhat automaattisesti käynnistyvät sovellukset koneelta, ovat Autorunsin tai Winpatrolin kaltaiset ohjelmat paras ratkaisu. Pelkästään tätä tarkoitusta varten on turhaa hankkia erillistä maksullista ohjelmaa.

Työkalut netistä

Billp Studios Winpatrol v9.7 (maksuton, Plus-versio $24.95) www.winpatrol.com
Sysinternals Autoruns v8.22 (maksuton) www.sysinternals.com


Monta rekisterihaaraa

Windowsin järjestelmärekisteristä (registry) löytyy useita kohtia, jotka vaikuttavat siihen, mitä sovelluksia käyttöjärjestelmä lataa käynnistyessään. Seuraavassa on listattu näistä tärkeämpiä. Lyhenne ”HLKM” viittaa rekisterihaaraan HKEY_LOCAL_MACHINE. Selostus kaikista asiaan vaikuttavista rekisterihaaroista löytyy Microsoftin tukiartikkelista numero 179365, web-osoitteesta support.microsoft.com/?kbid=179365.

• HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion -haaran alla:
Run: sovellukset, jotka suoritetaan, kun kone käynnistetään
Run Once: esim. asennuksen jälkeen vain kerran ajettavat sovellukset.

• HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services: Windows NT -pohjaiset palvelut (services).
• HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ShellServiceObjectDelayLoad: Resurssienhallinnan (Windows Explorer) laajennukset.

Toisinaan jotkin ohjelmat saattavat haitata web-selaimen toimintaa. Laajennettavuutensa vuoksi varsinkin Internet Explorer on altis haittaohjelmille. Ongelmia voivat aiheuttaa ainakin seuraavat rekisterihaarat. Lyhenne ”HKCU” viittaa rekisterihaaraan HKEY_CURRENT_USER.

• HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Extensions: Internet Explorer -selaimen laajennukset.
• HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\UrlSearchHooks: IE:n hakutoiminnon (Search) laajennukset.

Jos IE-selain on mennyt sekaisin, Microsoftin tukiartikkeli 895339 kertoo, kuinka tehdasasetukset voi palauttaa. Artikkeli löytyy suoralla linkillä osoitteesta support.microsoft.com/?kbid=895339.