Kahden vuoden etappi

Teksti: Tero Lehto |

Tietokone.fi-palvelun parin vuoden takaisen uudistuksen jälkeen sivuston kehittämistä on jatkettu myös pienimuotoisempien päivitysten avulla. Nyt on hyvä hetki luoda katsaus siihen, mitä palvelulla on tarjolla satunnaisille vieraille ja erityisesti Tietokone-lehden tilaajille.

TERO LEHTO

 

Tietokone.fi-palvelu on suunnattu ict-alan päättäjille ja asiantuntijoille, joille se tarjoaa ajankohtaista tietoa ja myös kattavan arkiston menneisyyteen. Palvelun tärkeimmät osiot ovat päivittäiset uutiset, softat eli ohjelma-arkisto, artikkeliarkisto Lukusali ja jatkuva laajakaistayhteyksien nopeusmittaus Isp-tutka.

Tietokone-lehden nettipalvelun suosio on kasvanut tasaisesti, ja viime elokuussa ylitettiin ensimmäistä kertaa 100 000 yksittäisen kävijän raja. Sivulatauksia on kesäkuukausia lukuun ottamatta reilusti yli miljoona kuukautta kohden.


Tietokoneen web-palvelun TK Labs -sivuilla on tilaajille suunnattuja palveluja, kuten vertailujen lisätietoja ja internetpalveluntarjoajien (Kuva)

Osa Tietokone.fi:n palveluista on kaikille avoimia, muutamat vaativat maksuttoman rekisteröitymisen käyttäjäksi, ja osa palveluista on saatavilla vain lehden tilaajille.

Ravintoa uutisnälkään

Kävijämäärällä mitattuna Tietokone.fi:n suosituin palvelu ovat päivittäiset uutiset, joita kymmenet tuhannet ihmiset seuraavat viikoittain. Viime syyskuusta lähtien uutisosiota uudistettiin siten, että uusista tuotteista kertovat uutiset yhdistettiin muihin uutisiin.

Näin uutisten lajittelu saatiin selkeämmäksi, ja tiedot ovat harvemman hiiren napsautuksen takana. Erillisessä osastossa olleet verkkouutiset oli jo aiemmin liitetty samaan osioon muiden uutisten kanssa.

Tietokone.fi:n uutiset pitävät lukijansa ajan tasalla ict-alan tapahtumista ja ilmiöistä, Windowsin ja muiden tietojärjestelmien tietoturva-aukoista ja -päivityksistä sekä uusista kiinnostavista tuotteista. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisäksi tilata päivittäiset uutisotsikot sähköpostiinsa. Tätä palvelua hyödyntää tällä hetkellä runsaat 16 000 käyttäjää.

Lähes 3800 ohjelmaa

Tietokone.fi:n toiseksi suosituin palvelu on ohjelma-arkisto, josta ladataan päivittäin satoja ohjelmia gigatavujen edestä. Tärkeiden julkaisujen aikoihin, joita ovat esimerkiksi Windowsin service pack -korjauspaketit, imuroitujen tiedostojen kokonaismäärä on noussut jopa teratavuihin muutamassa päivässä.

Ohjelma-arkisto sisältää kirjoitushetkellä 3762 ohjelmaa Linuxille, Windowsille, kämmentietokoneille ja niin sanotuille älypuhelimille. Windowsin freeware- ja shareware-ohjelmia sekä päivityksiä imuroidaan edelleen monin verroin enemmän kuin muita tiedostoja yhteensä.

Macintosh-käyttäjille tarjotaan linkki Macmaailman verkkosivuille, jonka Halvat-osiossa on saatavilla useita ilmaisia tai edullisia ohjelmia Applen käyttöjärjestelmällä varustetuille tietokoneille.

Ohjelma-arkistossamme olevat ohjelmat ovat kokonaan maksuttomia, tai sellaisia joihin saa tutustua ilmaiseksi tyypillisesti 14­30 päivän ajan ennen ostopäätöstä. Tänä aikana ehtii hyvin kokeilla, vastaako ohjelma omia tarpeita. Jokaisesta ohjelmasta on lisäksi Tietokone.fi:n ylläpidon kirjoittama arvio.

Windows-puolen suosituimpia tiedostoja ovat Microsoftin huoltopaketit ja muut päivitykset, uudet selainversiot sekä muut lisäosat. Myös palomuuri-, virustorjunta- ja urkintapalikoiden siivousohjelmat erottuvat suosi-tuimpien ohjelmien listalla.

Ei vain Windowsiin

Linux-ohjelmissa painottuvat sovelluskehitys-, palvelin- ja verkkotyökalut. Myös Linux-käyttäjät kuuntelevat koneellaan musiikkia sekä katselevat videoita, ja multimediatoisto-ohjelmat ovatkin toisena suosiossa. Kolmantena tulevat Linuxin Netscape-, Mozilla- ja Opera-selaimet.

Kämmenmikroihin tarkoitettujen ohjelmien suosio on myöskin ollut hitaassa, mutta tasaisessa kasvussa. Erityisesti Palm- ja Pocketpc-ohjelmien suosio kasvaa sitä mukaa, kun yrityksessä yhä useammalla työntekijällä kulkee mukana kämmenmikro henkilökohtaisen ajan- ja tiedonhallinnan työkaluna.

Pda-ohjelmissa on edustettuna myös Nokian Symbian-puhelinten Series 60 -ohjelmistoalusta, jonka ohjelmatarjonta on ollut vielä melko kuluttajapainotteista. Tällekin puolelle tulee kuitenkin jatkuvasti uusia ammattikäyttäjille suunnattuja sovelluksia.

Linux- ja pda-ohjelmien painotusta lisätään ohjelma-arkistossa sitä mukaa, kun näiden kysyntäkin lisääntyy. Tällä hetkellä Windowsin johtoasema näyttää vielä murtamattomalta: kaikkien aikojen suosituinta Windows-ohjelmaa Ad-awarea on imuroitu yli 30 300 kertaa, kun suosituin pda-ohjelma Webviewer jää noin 680 imurointikertaan ja Linux-ohjelmien ykkönen Openofficekin reiluun 2290:een.


Tietokone.fi-palvelun käyttäjämäärät ovat kasvaneet tasaisesti. 100 000 yksittäisen kävijän raja ylitettiin ensimmäisen kerran tämän vuoden elokuussa. Tiedot perustuvat Redsheriff-mittausjärjestelmään. (Kuva)

Ohjelma-arkisto on kaikille käyttäjille maksuton, mutta edellyttää rekisteröitymistä käyttäjäksi. Tämä onnistuu suoraan osoitteessa www.tietokone.fi Rekisteröidy-linkin kautta.

Rekisteröityminen käyttäjäksi avaa pääsyn Tietokone.fi:n keskustelufoorumiin, jossa monet ovat saaneet apua tietotekniikkaa koskevien ongelmiensa kanssa ja vaihtaneet ajatuksia ajankohtaisista aiheista. Myös palautekanavat lehden toimitukseen ja Tietokone.fi-palvelun ylläpitoon ovat avoinna.

Tietokone.fi-palvelun rekisteröityneiden käyttäjien määrä on kasvanut vuosien mittaan tasaisen varmaan tahtiin. Tällä hetkellä rekisteröityneitä käyttäjiä on jo lähes 90 000.

Tilaajille lisäpalveluita

Vain lehden tilaajille varattuja palveluita ovat lehden artikkeliarkisto, lehden artikkeleiden lisätiedot, TK Labs -tuotetietokanta ja laajakaistayhteyksien nopeusmittaus Isp-tutka.


Windowstiedostot ovat selvästi johdossa imuroitujen tiedostojen määrissä, mutta Linux- ja pdasoftien suosio on tasaisessa kasvussa. (Kuva)

Lukusali-arkisto sisältää kaikki lehdessä julkaistut artikkelit vuodesta 1996 lähtien sekä html-muodossa että alkuperäisen näköisinä pdf-asiakirjoina. Lukusalista voi hakea tuotearvioita tai yleisartikkeleita haluamillaan hakusanoilla. Haun voi rajata esimerkiksi jutun tuoreuden mukaan. Lukusalia on esitelty tarkemmin elokuun numerossa (8/2003).

Artikkelien lisätiedoissa on muun muassa lehden vertailuja syventävää ja taustoittavaa aineistoa, kuten yksityiskohtaisia mittaustuloksia.

Isp-tutka mittaa laajakaistat

Viime syksynä uudistuneen Isp-tutka 3.0:n mittauksessa on tällä hetkellä mukana kuusi valtakunnallisesti toimivaa laajakaistapalveluiden tarjoajaa: Elisa, Netsonic, Rslcom, Saunalahti, Sonera ja Song. Elisan, Netsonicin ja Soneran liittymät ovat nimellisnopeudeltaan 2 Mbit/512 kbit:n adsl-liittymiä ja muut symmetrisiä 2,3/2,3 megabittiä sekunnissa välittäviä sdsl-liittymiä.


Isp-tutka tuo esille isot vaihtelut palveluntarjoajien kotimaan- ja ulkomaanyhteyksien todellisissa nopeuksissa. (Kuva)

Isp-tutkan nopeusmittaus osoittaa, että vaikka palveluiden nimellisnopeudet ovat kaikki kahden megabitin tuntumassa, vaihtelevat yhteysnopeudet niin kotimaassa kuin ulkomaillakin tuntuvasti.

Sovelluksessa on erikseen www-sivujen latautumista simuloivat ja ftp-tiedostosiirtojen nopeutta mittaavat testit. Tietoja voi hakea edellisten yhden, kahden tai 30 vuorokauden ajalta. Haun voi rajata koskemaan joko koti- tai ulkomaan yhteyksiä, tai hakea molempia yhdessä. TK