Kodin varavoimala

Teksti: Tuomas Karhu |

TUOMAS KARHU


Powerware 3110

Hyvälaatuinen sähkö on kaupungeissa itsestäänselvyys. Tilanne on toinen haja-asutusalueilla, joissa on runsaasti maanpäällisiä sähkökaapeleita ja puhelinjohtoja. Tietokoneen käyttäjiä kiusaavat esimerkiksi ukonilmat ja rankkasateet. Niinpä haja-asutusalueilla tietokone kannattaakin irrottaa sähkö- että puhelinverkosta ukonilman ajaksi.


Powr3110 Powerware 3110 on edullinen ja varma tapa suojautua sähkö- ja puhelinverkkojen häiriöiltä.

Aina tietokoneen kaapeleiden irrotus ei ole mahdollista, jolloin ukonilman jäljiltä kotona voi odottaa rikkoutunut tietokone. Vioittumisen saattaa olla aiheuttanut esimerkiksi ukonilmalla puhelinjohtoihin indusoitunut jännite, joka on päässyt purkautumaan tietokoneen korttimodeemin kautta.

Powerware on tunnettu raskaaseen ammattikäyttöön tarkoitetuista varavirtalaitteista eli UPS-eista. Yrityksellä on nykyään myös edullisempia, kotikäyttöön tarkoitettuja malleja. Ero ammattilaitteisiin on se, että koteihin tarkoitetuissa laitteissa ei ole tehokasta akustoa. Kevyiden UPSien tarkoitus on suojata tietokone sähkö- ja puhelinverkkojen häiriöiltä ja taata laitteen hallittu sammuttaminen.

Yhteensä kuusi liitäntää

Koekäytimme uuden Powerware 3110 -malliston edullisinta, 250 volttiampeerin luokkaan sijoittuvaa UPSia. Laitteen kaikkiin kuuteen pistorasiaan voi liittää tavallisen laitejohdon. Neljä liitintä on varmennettu akulla ja kaksi muuta ovat suojattuja vain ylijännitettä vastaan. Testatussa mallissa oli liitin myös verkkokaapelille, mutta myynnissä on myös puhelinpistokkeella varustettuja malleja. UPSin akku on helposti vaihdettavissa uuteen.

Muutaman kilon painoinen laite on kooltaan pieni, joten se on helppo sijoittaa. Laitteen käyttöä varten ei tarvita hallintaohjelmaa, eikä se toisaalta olisi tarpeellistakaan. Kytkimme UPSiin tavanomaisen, Pentium II -suorittimella varustetun tietokoneen, jossa oli yksi kiintolevy. Lisäksi varavirtalähteeseen liitettiin 15-tuumainen näyttö. Kun UPSin sähkösyöttö keskeytettiin, riitti akusta virtaa seitsemäksi ja puoleksi minuutiksi ennen UPSin akun tyhjenemistä. Akkukäytön aikana tietokonetta käytettiin tavalliseen tapaan.

Kun sähkönsyöttö UPSiin katkeaa, alkaa laitteesta kuulua äänimerkki, joka toistuu noin viiden sekunnin välein. Samalla UPSin etupaneelin merkkivalo alkaa vilkkua. Merkkiääni on hieman liian hiljainen, joten laite kannattaa sijoittaa niin, että esimerkiksi tietokoneen ääni ei peitä UPSin hälytysääntä.

Powerwaren UPS-malliston pienin laite on edullinen ja varmatoiminen suoja sähkö- ja puhelinverkon aiheuttamia häiriöitä vastaan. Asennusopas on sekava, mutta kun UPS on kerran asennettu, ei sen toimintaan tarvitse puuttua.

Powerware 3110
Hinta: 500 mk
Lisätietoja: Powerware Oy, puh (09) 452 661, http://www.powerware.fi
Valmistaja: Powerware, http://www.powerware.fi
Lyhyesti: Edullinen ja helppokäyttöinen UPS kotikäyttöön.