Kuvankäsittelyohjelmat

Teksti: Manu Pärssinen |

Manu Pärssinen • Kuva: Timo SimpanenDigitaalikameroiManu Pärssinen • Kuva: Timo Simpanen

Digitaalikameroiden suosion ansiosta yhä useampi muokkaa kuvia tietokoneella. Vertailimme markkinoiden kuvankäsittely- ohjelmat ammattilaisen näkökulmasta.

Mukana vertailussa:
Paint Shop Pro 7
Photoshop 7.0
Photoshop Elements
Photosuite 4
Picture It Photo Studio
Picture Publisher 10 Pro

Kuvankäsittelyn historia ulottuu melkein yhtä kauas kuin valokuvauksen historiakin. Pimiöistä, saksista ja maalisudeista on siirrytty hiiren ja näyttöruudun ääreen, ja osaavan tekijän käsissä kuva valehtelee edelleen enemmän kuin tuhat sanaa. Ensimmäisistä kuvaväärennöksistä on pitkä matka nykypäivän digitaalitaiteeseen ja digitaalisen kuvan muokkaukseen.

Pitkän matkan ovat tehneet myös useimmat vertailun ohjelmistoista, kuten versionumerot kertovat. Vuosien varrella ohjelmistoihin on tullut huikea määrä lisäyksiä ja parannuksia, viimeisimmät rysäykset värimustesuihkukirjoittimien, Internetin ja digitaalikameroiden yleistymisen myötä. Kasvaneella koneteholla on myös osuutensa asiaan, sillä läheskään kaikkeen ei vanhemmilla laitteilla olisi edes pystytty. Uusimpien kuvankäsittelyohjelmien laitesuositukset eivät olekaan sieltä keveimmästä päästä.

Siivousta ja korjailua

Kuvaa käsitellään monin tavoin, eikä useimmiten ole pyrkimys vääristää kuvan sanomaa. Tahrojen, naarmujen tai kuvaharmonian pilaavien sähköjohtojen poistaminen lehti- ja taidekuvista on jokapäiväistä puuhaa. Kontrastien, värisävyjen ja tummuuksien säätäminen kuvankäsittelyohjelmalla on huomattavasti tuskattomampaa kuin vastaava työ pimiössä kemikaalien, peitinlevyjen ja suurennuskoneiden kanssa.


Photoshop 7:n uusilla Patch tool ja Healing brush -työkaluilla pahoinkin likaantunut kuva puhdistuu kätevästi. (Kuva)

Suuremman urakan eteen joudutaan, kun kyse on vuosikymmeniä laatikon pohjalla lojuneista, jopa tulipalon tai veden vahingoittamista valokuvista. Parhailla ohjelmilla ja vankalla ammattitaidolla tällaisistakin kuvista saadaan varsin edustavan näköisiä. Vanhojen kuvien restaurointi onkin sellainen työ, jossa ammattilaistason kuvankäsittelyohjelmat ovat välttämättömiä.

Ammattimaisesta kuvankäsittelystä puhuttaessa on mahdotonta sivuuttaa Adoben Photoshopia. Photoshop on standardi ja merkkipaalu, johon muita ohjelmia verrataan. Useat alan ammattilaiset vannovatkin sen nimeen. Pienyrityksille Photoshopin hankkiminen ei kuitenkaan ole välttämättä taloudellisesti järkevää, ja tässä vertailussa pyritäänkin valottamaan myös kuinka pitkälle sen vaihtoehdot riittävät.

Yksinkertaisimmallakin vertailun ohjelmista pystyy poistamaan kuvista roskia, korjaamaan punaisia silmiä sekä säätämään illan hämyssä liian tummiksi ja punaisiksi sävyttyneitä kuvia. Monimutkaisempia työkaluja tarvitaan, kun koko kuvaa ei voikaan säätää samalla tavalla tai kuva on pahoin vahingoittunut. Silloin astuvat esiin esimerkiksi valintatyökalut, maskit, erilaiset terävöitysvaihtoehdot ja kloonaustyökalut. Toimintojen helppokäyttöisyys, tarkkuus ja tehokkuus ovat arvossaan varsinkin kiireisessä työympäristössä. Monien ohjelmistojen uusimmissa versioissa onkin parannettu juuri kuvien korjaustyökaluja.

Pikseleitä painoon

Suuri osa kuvankäsittelyn ammattilaisista istuu monitorinsa ääressä jonkin mainostoimiston, lehden tai kirjapainon toimistotiloissa. Valokuvien merkitys julisteissa, esitteissä, lehdissä ja vastaavissa on noussut arvoon arvaamattomaan, kun mielikuvitukselle ei tarvitse enää asettaa minkäänlaisia rajoja eikä kuvien tarvitse tyytyä vain yksinkertaisena kuvituksena olemiseen. Käyttäjän taidot ja ideat ennemmin kuin koneen tai ohjelmiston tehokkuus vaikuttavat siihen, kuinka pitkälle kuvia jalostetaan.


Photoshopin lisäksi ainoastaan Picture Publisherissa on riittävät työkalut myös cmyk-kuvien muokkaamiseen. (Kuva)

Konetehoa kuvankäsittelijän työssä kyllä tarvitaan. Vähänkin isommat painolaatuiset kuvat saattavat olla satojen megatavujen kokoisia, eikä niiden kanssa enää selviä viisi vuotta sitten ostetulla Pentiumilla. Kevyempien ohjelmienkin voimavarat ovat koetuksella valtavien kuvatiedostojen kanssa, ja vain vahvimmat jaksavat niitä ongelmitta käsitellä.

Cmyk-värimaailman tukeminen on myös oleellista, jotta värierottelut saadaan aikaiseksi ennen painokoneelle siirtymistä. Vertailun ohjelmista cmyk-kuvia pystyy säätämään vain kalliimmalla Photoshopilla ja Picture Publisher Prolla.

Photoshop saattaa olla kuitenkin turhan järeä työkalu. Jos Insinööritoimisto X tarvitsee digitaalikamerallaan ottamansa mainoskuvat painetussa muodossa, kuvankäsittelytyö tehdään talon sisällä ja painotalot hoitavat värierottelun. Tällöin ei firman oman kuvaekspertin tarvitse cmyk-väreistä huolehtia, joten esimerkiksi Paint Shop Pro ja Photoshop Elements ovat aivan riittäviä ohjelmia.

Iloksi Internetiin

Internetistä löytyy skannattuja kuvia aiheesta kuin aiheesta, lisäksi sivustot ovat täynnä jos jonkinlaista logoa, mainosta, nappulaa, viivaa ja käyttöliittymää. Monilla web-sivuja suunnittelevilla yrityksillä on ammattimaisia kuvankäsittelijöitä luomassa graafista ilmettä asiakkaan sivustoihin, mutta vielä enemmän sivuille kuvia työstävät eritasoiset harrastelijat. Pienemmillä yrityksillä ei välttämättä ole halua palkata mainostoimistoa www-sivuja rakentamaan, joten kuvankäsittelyä ja www-sivun tekoa opiskelemaan yrityksessä joutuu se eniten tietokoneista kiinnostunut työntekijä.


Panoraamakuvien luomisen lisäksi mielenkiintoinen ominaisuus Photosuitessa on Photo tapestry, joka kokoaa halutun kuvan esimerkiksi mukana tulevista pikkukuvista. (Kuva)

Www:ssä käytettävän grafiikan optimoimisesta ja luomisesta käyttötarkoitustaan parhaiten vastaavaksi pitää tietää muutamia seikkoja. Pitää ymmärtää selainohjelmien rajoitukset, osata valita oikeat kuvatyypit ja -resoluutiot ja luoda kuvakartat sekä tehosteet. Aikamoinen urakka, mikäli siihen kylmiltään joutuu.

Kaikissa vertailun ohjelmissa on jonkun verran toimintoja www-grafiikan työstämiseksi, joissain hyvinkin paljon. Photoshopin mukana tuleva Imageready-ohjelmisto on tehty nimenomaan tätä tarkoitusta varten. Sekä Paint Shop Pro että Picture Publisher tarjoavat monenlaisia työkaluja, joilla voi kuville valita juuri riittävän pakkauksen ja muokata niitä Internetiin soveltuviksi. Lisäksi kuvakollaasit voi usein tallentaa suoraan www-sivuiksi tehosteineen päivineen. Internet-grafiikan luomisessa Photoshopin etumatka erityisesti keskikastin ohjelmiin nähden kapeneekin huomattavasti. Photoshop Elementsin mukana ei tule Imagereadyä, mutta Save for web -toiminto paikkaa puutetta.

Vektorit ja animaatiot

Animaatioiden luominen ja vektorigrafiikka eivät varsinaisesti kuulu kuvankäsittelyn piiriin siinä mielessä kuin siitä näiden ohjelmistojen yhteydessä puhutaan. Silti muutamista vertailun ohjelmista löytyy työkaluja molempien tekemiseen.

Vektorigrafiikka eroaa pikseleihin perustuvasta bittikarttagrafiikasta monellakin tapaa. Se ei vie läheskään yhtä paljon tilaa, sitä voi vapaasti venytellä laadun kärsimättä, ja tulostettuna se näyttää aina terävältä ja hyvälaatuiselta. Valokuvia ei vektoreilla voi kuitenkaan esittää.


Paint Shop Pron automaattisten säätötyökalujen toimintaan voi vaikuttaa myös muutamalla säädöllä, mikä tekee niistä huomattavasti käyttökelpoisempia. (Kuva)

Erityisesti tekstejä muokatessaan mainostaittajat turvautuvat varsinaisen vektorigrafiikkaohjelman, kuten Macromedia Freehandin työkaluihin (katso piirto-ohjelmien vertailu Tietokone 10/2001). Viime aikoina vektorigrafiikkaominaisuuksia on alkanut ilmestyä myös kuvankäsittelyohjelmiin, ja tarve taiteilla kahden ohjelman välillä on vähenemässä.

Toiminnot eivät monipuolisuudessa tietenkään vastaa varsinaisia vektorigrafiikkaohjelmia. Esimerkiksi tekstin sijoittaminen vapaamuotoiselle polulle ei Photoshopissakaan vielä onnistu, vaikka monilla muilla tavoin tekstiä pystyykin jo muokkaamaan. Picture Publisherista kyseinen ominaisuus löytyy, joskaan polku ei ole täysin vapaasti muokattavissa, eikä muita muokkausmahdollisuuksia juuri ole.

Toinen alue, jossa kuvankäsittelyohjelmat kurkottelevat vektorigrafiikan puolelle, on piirtotyökalujen tarjoaminen viivojen ja perusmuotojen tekoon. Valmiita nuolia, tähtiä, painikkeita ja muita kuvioita tulee kaikkien vektoreita käsittelevien ohjelmien mukana riittämiin. Microsoftin Picture It yllätti ominaisuuksillaan tällä saralla, muut vektoreita laajemmin hyödyntävät ohjelmat ovat Photoshop 7, Photoshop Elements ja Paint Shop Pro 7. Vektorigrafiikkaa ajetaan myös kovaa vauhtia Internetin puolelle, molempien Photoshopien mukana tulee Adoben ohjelma svg-formaatin (scalable vector graphics) katseluun.

Animaatioista puhuttaessa tässä yhteydessä kysymykseen tulee ainoastaan gif-kuvaformaatin erikoisominaisuus, joka sallii animoidut kuvat. Internet on pullollaan shareware-ohjelmia tarkoitusta varten, mutta kaikki vertailun ohjelmatkin pystyvät tuottamaan animoituja gif-tiedostoja.


Photoshop Elementsin työpöytä tarjoaa paljon avustusta ja vinkkejä niin aloittelijalle kuin edistyneemmällekin. (Kuva)

Animaation koon ja paletin optimointimahdollisuudet ovat olennaisia asioita gif-animaatioita tallennettaessa. Eniten ominaisuuksia animaatioiden luomiseen on Paint Shop Pron mukana tulevassa Animation shopissa, mutta hyvin homma luonnistuu myös Photoshopin Imagereadyllä sekä Picture Publisher 10:llä.

Mikä omaksi?

Kuvankäsittelyohjelman valinta on tehtävä omien käyttötarpeiden perusteella. Photoshop on ainoa vaihtoehto, jos kuuluu siihen ryhmään, joka tarvitsee Photoshopin erikoistuneimpia ominaisuuksia.

Mikäli kuvankäsittelytarve ei ole aivan niin ammattimaista, on tarjolla useampia keskikastin ohjelmia, joiden välillä on hankalampaa tehdä valinta. Paint Shop Pro, Photoshop Elements ja Picture Publisher 10 painivat suunnilleen samassa sarjassa. Kaksi ensimmäistä saanevat ostopäätöstä tehtäessä etumatkaa tunnettuina tuoteniminä sekä käyttömukavuudellaan, mutta Picture Publisher on kolmikosta ainoa, josta löytyy cmyk-kuvien säätömahdollisuus.


Photoshop 7

Kuvia ammatikseen käsittelevän ykkösvalinta on Photoshop 7. Esimerkiksi painolaitoksessa työskentelevä ei voi sivuuttaa sitä faktaa, että alalla Photoshop on käytännössä standardi. Kaivatun kuvaselaimen ja muiden uudistuksien kanssa Photoshop on entistäkin parempi. Helppokäyttöisyys ja erityisesti nopeus ovat kohdallaan, joskin laitevaatimukset ovat myös kovat.

Paint Shop Pro 7

Kolmesta vahvimmasta Photoshopin haastajasta parhaaksi osoittautui kaikilla osa-alueilla tasavahva Paint Shop Pro 7. Vaikka se ei osaakaan säätää cmyk-kuvia, se on kuitenkin helppokäyttöinen ja monipuolinen ohjelmisto, josta ei ole pahaa sanottavaa. Lisäarvoa tuovat Anniversary Edition -paketissa olevat lisätehosteet, -ohjelmat ja valmisgrafiikat.


The Gimp 1.2
Kuvaselainten salat
Pikselit pakettiin
Resoluutio ratkaisee kuvan laadun
Näin testasimme: Rasteriominaisuudet tärkeimmät
Vertailuitaulukko
Tuotearviot