Maailman paras tietokone

Teksti: Hannu Järvinen |


otsikko

Ilman PC:tä maailma olisi toisenlainen. Mikroprosessori toki löytyisi vähintään joka toisesta kodinkoneesta ja ainakin yritysten tietojenkäsittely olisi täysin digitaalista, mutta tietotekniikka silti paljon kauempana ihmisten arjesta.

Vasta PC:n myötä siirryttiin lopullisesti digitaalisen viestinnän ja tietoverkkojen aikaan. Henkilökohtainen tietokone löysi nopeasti pysyvän asuinpaikan niin työpaikoilta kuin kodeista.

Kahdenkymmenen vuoden kehitys on ollut niin nopeaa ja luontevaa, että PC:n lapsuusvuodet tuntuvat lähinnä muinaishistorialta. Ensimmäiset mallit vastasivat suorituskyvyltään lähinnä nykyaikaista taskulaskinta ja näyttävät nyt auttamattoman antiikkisilta.

PC:n peruskonsepti on kuitenkin muuttunut hämmästyttävän vähän. Näppäimistöllä ja sittemin myös hiirellä ohjattava, omalla näytöllä ja paikallisella massamuistilla varustettu mikrotietokone on edelleen tunnistettavissa alkuperäisen IBM PC:n jälkeläiseksi.

Olennaisimmat erot ovatkin siitä, mitä PC:llä tehdään. Helppokäyttöisillä graafisilla sovelluksilla lähes mikä tahansa tieto voidaan nyt muuntaa tai tuottaa suoraan digitaaliseen muotoon ja siirtää verkkoon kaikkien ulottuville. Myös tiedon hakeminen on tietoverkkojen maailmassa helppoa.

PC:n menestys syntyi standardeista ja hyvistä tuotteistuksista. Vakioliitäntäiset lisälaitteet ja yhtenäisessä käyttöympäristössä pyörivät sovellukset saa toimimaan ilman tietoteknistä erityisosaamista.

Standardeista on ollut PC:lle sekä hyötyä että haittaa. Laitepuolella avoin perusrakenne loi kilpailua ja laski hintoja. Ohjelmistoissa sen sijaan siirryttiin nopeasti Microsoftin hegemoniaan, jolla on ollut negatiivisiakin vaikutuksia.

Tekniikan kehityksen ja jatkuvan päivityskierteen lopputuloksena PC-kanta on joka tapauksessa uudistunut sekä kodeissa että työpaikoilla reipasta vauhtia. Päivitystahti on nyt hidastumaan päin, mutta gigahertsin prosessorilla varustettu voimanpesä on silti viimeistään neljän vuoden kuluttua valmis kierrätykseen.

On mahdollista, että vielä silloinkin PC:n tilalle hankitaan uusi tehokkaampi PC, mutta muita varteenotettavia vaihtoehtoja saattaa olla jo tarjolla. Kämmenmikrot, älypuhelimet, Web-päätteet, pelikonsolit ja ehkä jopa digi-tv ovat kovaa vauhtia tunkeutumassa henkilökohtaisen tietojenkäsittelyn markkinoille.

Tietotekniikan ajanlaskussa PC:n elinkaari on ollut ainutlaatuisen pitkä ja menestyksekäs. Kahdessakymmenessä vuodessa PC on tuonut tietokoneen kaikkien ulottuville, mahdollistanut satojen miljoonien käyttäjien tietoverkon, luonut lukemattomia uusia työpaikkoja ja mullistanut koko sähköisen viestinnän.

Toistaiseksi vanhalla konkarilla ei ole ollut vaikeuksia pysyä nuorempien haastajien vauhdissa, mutta tahti kovenee ja vaatimukset kasvavat koko ajan. Ehkä vielä koittaa sekin päivä, jolloin valtikka vaihtuu ja PC pääsee hyvin ansaitulle eläkkeelle, mutta nyt on juhlan aika. Tietokone-lehti toivottaa paljon onnea ja pitkää ikää!

Merkkipäivän kunniaksi julkaisemme tässä numerossa Petteri Järvisen kirjoittaman laajan erikoisartikkelin (sivu 53) syntymäpäiväsankarin elämästä ja edesottamuksista.