Mms-viestit ilman kamerapuhelinta

Teksti: Ossi Mäntylahti |

Multimediaviestit ovat tällä hetkellä matkapuhelinalan kuumin villitys. Niiden vastaanottaminen onnistuu myös ilman kallista mms-puhelinta.

Matkaviestinala on vetänyt viimeiset vuodet henkeä. Kalliit umts-lisenssimaksut ovat heikentäneet teleoperaattoreiden toimintaedellytyksiä ja uudet innovaatiot ovat antaneet odottaa itseään. Kuva- ja multimediaviestipalvelu mms on pitkästä aikaa tuore verkkopalvelu.

Kamerapuhelinten hiljaisen yleistymisen myötä valokuvaa ja tekstiä sisältävistä multimediaviesteistä on tullut kiinnostava matkapuhelinten lisäpalvelu. Nykyään lähes kaikki kotimaiset operaattorit ovat saaneet omat mms-palvelunsa toimimaan, ja kuluttaja-asiakkaat pääsevät lähettelemään kuvaviestejä toisilleen. Vain Saunalahdella ja tulollaan olevalla Cubiolla ei ole vielä mms-palveluita, eikä niiden saapumisesta osattu vielä yrityksissä kommentoida.

Myös ilman puhelinta

Luontevinta multimediaviestien käyttäminen on silloin, kun sekä vastaanottajalla että lähettäjällä on käytössään multimediapuhelin ja -palvelu. Multimediapuhelimia ovat esimerkiksi lähes kaikki Nokia 7650:n jälkeen ilmestyneet Nokian värinäytölliset puhelimet.


Hinnat (Kuva)

Multimediaviestejä voi kuitenkin käyttää myös silloin, kun viestin vastaanottajalla ei ole mms-viestien lukuun kykenevää puhelinta. Tällöin viesti toimitaan operaattorin webbipohjaiseen palveluun, josta vastaanottaja voi käydä lukemassa sen. Vastaanottajalle puolestaan lähetetään tekstiviestillä ilmoitus saapuneesta viestistä ja ohjeet viestin lukemisesta.

Www-pohjaisten kuvaviestipalveluiden käyttö vaatii lähes poikkeuksetta rekisteröitymistä. Radiolinjalla käyttö onnistuu nimettömänäkin, mutta kuvia ei voi esimerkiksi tallentaa omalle koneelleen.

Asetukset tekstiviestinä

Mms-palvelun käyttö puhelimella on tavanomaisten viestipalveluiden hyödyntämistä monimutkaisempaa. Tämä johtuu palvelun tekniikasta. Mms-palvelu ei ole uusi gsm-verkon ominaisuus, vaan nykyisen verkkotekniikan päälle rakennettu sovellus. Puhelinoperaattorien asiakkaiden on kytkettävä palvelu erikseen päälle ja määritettävä sen asetukset puhelimiinsa.

Palveluasetukset sisältävät teleoperaattorin oman mms-viesteissä käytettävän gprs-yhteysosoitteen ja wap-kirjanmerkin. Vaikka liittymässä olisi aiemmin jo gprs-pohjaiseen wap-surfailuun soveltuvat asetukset, tarvitsee mms oman gprs-yhteyskäytävänsä.

Asiakkaiden onneksi palvelun käyttöönotto on tehty helpoksi. Useimpien operaattoreiden tapauksessa palvelun aktivoimiseksi riittää tekstiviestin lähetys operaattorin palvelunumeroon. Paluupostissa saapuu asetusviesti, jonka avulla mms-palvelun asetukset saa kännykän käyttöön ilman näpyttelyä. Radiolinjalta asetukset saa tilattua suoraan www-sivuilta, muilla operaattoreilla vaaditaan tekstiviestin lähetystä.

Asetusten jälkeen mms-palvelun käyttäminen on lähes yhtä yksinkertaista kuin tavallisten tekstiviestien lähettäminen. Viestejä luodaan, lähetetään ja luetaan samaan tapaan. Multimediaviestit eivät kuitenkaan toimi vielä täysin ongelmattomasti.

Lastentauteja on vielä

Kohtalaisen uutena palveluna multimediaviestit kärsivät vielä lastentaudeista. Joitain kuukausia sitten viestit toimivat vain yhden operaattorin omien asiakkaiden kesken. Nyt suomalaiset teleoperaattorit ovat Saunalahtea ja Cubiota lukuun ottamatta saaneet viestit kulkemaan toisilleen.

Testin aikana Soneran palvelun kanssa törmättiin muutamaan outoon ongelmaan. Radiolinjan ja DNA:n liittymistä lähetetyistä kuvaviesteistä tuli toistakymmentä viestin saapumisilmoitusta Soneran liittymään. Soneran web-palvelusta Radiolinjalle lähetetystä mms-viestissä puolestaan olivat otsikon ääkköskirjaimet sekaisin.

Testin aikana teleoperaattoreiden sim-kortteja siirreltiin useasti tavallisen puhelimen ja multimediapuhelimen välillä. Telian verkoille tämä aiheutti ongelmia. Kamerapuhelimeen tuli useita tekstiviesti-ilmoituksia saapuneesta mms-viestistä, eikä puhelin itse osannut hakea näitä.

Multimediaviestien kuljetus operaattorilta toiselle tuntui myös takkuilevan aika ajoin. Välillä viestit kulkivat sekunneissa, kun joskus viesti vaelsi pitkin verkkoja jopa puoli tuntia. Muutamissa tapauksissa gprs-yhteyden avaamisessa oli vaikeuksia. Pääsääntöisesti viestit kuitenkin kulkivat hyvin.

Vaikka kotimaan operaattoreiden välillä viestit kulkevatkin, on kansainvälisessä liikenteessä vielä paljon työsarkaa. Operaattorit ilmoittavat tällä hetkellä mms-viestiensä kulkevan vain parinkymmenen kansainvälisen operaattorin verkkoon. Esimerkiksi Radiolinjalta ei mms-viestistä kulkenut minkäänlaista tietoa brittiläisen Vodafonen liittymään, vaikka Vodafone-partneruutta muuten kovasti korostetaan.

Vaihtoehtona sähköposti

Lukutavasta riippumatta multimediaviestien lähettely ei ole halpaa huvia. Operaattoreiden viestien hinnat vaihtelevat 0,49 eurosta (DNA ja Telia) 0,58 euroon (Radiolinja) ja 0,59 euroon (Sonera) per viesti. Hinta on tavalliseen tekstiviestiin verrattuna yli kolminkertainen.

Herää väistämättä kysymys, mitä järkeä on lähettää esimerkiksi valokuvia mms-viesteinä. Jos kuvat lähettäisi mms-viestien sijaan sähköpostiviesteinä kännykästä kännykkään, tulisi se huomattavasti halvemmaksi lähes kaikissa tapauksissa. Kuudenkymmenen sentin sijasta esimerkiksi Radiolinjalla yhden 10-kilotavuisen viestin lähetys maksaisi gprs-käytössä kaksi senttiä.

Kuvia sisältämien viestien lähettäminen esimerkiksi Nokia 7650:n omalla sähköpostiohjelmalla on lähes yhtä helppoa kuin multimediaviestien lähetys. Lisäksi kuvia saa liitettyä useita yhteen viestiin.

Gprs-hinta ratkaisee

Sähköpostin käytössä on toki huonotkin puolensa. Sähköpostien saapumisesta ei tule automaattisesti ilmoitusta puhelimeen, ja toiseksi vastaanottajan pitää maksaa gprs-dataliikennemaksua myös niiden lukemisesta. Ellei sitten käytä lukemiseen tavallista tietokonetta.

Sähköpostiviestien ongelmat eivät kuitenkaan ole ylitsepääsemättömiä. Symbian-puhelimiin on saatavilla jo nyt monia sähköpostin käyttöä helpottavia ohjelmia. Vaikka viestien imuroimisesta pitää maksaa, on loppukustannus silti vain murto-osa mms-viestin hinnasta. DNA:n kiinteähintaisella gprs-palvelulla sähköpostiliikenteestä ei joudu edes maksamaan erikseen lisähintaa.

Kuva- ja multimediaviestit ovat kieltämättä näppärä palvelu. Mutta kamerakännyköiden käyttäjät saattavat alkaa jossain vaiheessa laskeskella palvelun hintaa ja vertailla vaihtoehtoja. Kuluttajien onneksi niitä on.

DNA


DNA:n mms-viestipalveluun ei pääse käsiksi, ennen kuin rekisteröityy DNA:n Oma DNA -palvelun käyttäjäksi. Rekisteröinnin jälkeen vastaanotettuja mms-viestejä pääsee lukemaan syöttämällä tekstiviestinä saapuneen viestikoodin web-palveluun.

Mms-viestien lukemiseen DNA:n web-palvelu ei tarjoa kummoisia työvälineitä. Yksittäistä viestiä voi katsoa joko selainikkunassa tai puhelimen näyttöä emuloivassa tilassa. Jälkimmäisessä toimivat myös animaatiot ja äänet. Viestin voi tallentaa www-selaimen omilla työkaluilla. Viestin katsomisen lisäksi sivuilta ei löydy työkaluja viestien järjestelyyn tai lähettämiseen.

Radiolinjan tapaan DNA kertoo viestien häviävän palvelusta avauksen jälkeen. Näin ei kuitenkaan kokeiltaessa tapahtunut. Mistään ei ilmene, miten nopeasti viesti poistetaan palvelimelta, jos sitä ei käydä katsomassa.

DNA:n multimediaviestipalvelu on Telian tapaan yksinkertainen peruspalvelu, joka tarjoaa vain mahdollisuuden viestien lukuun. Radiolinjan ja Soneran palvelut ovat selvästi laajempia.

 

DNA
Palvelun osoite: www.dnafinland.fi/omadna
Lisätietoja: DNA Finland, puh. 044 144 044, www.dnafinland.fi
 

Radiolinja


Radiolinjan asiakas saa tavalliseen matkapuhelimeensa tekstiviestinä ilmoituksen saapuneesta mms-viestistä. Viestissä kerrotaan 12-merkkinen kirjaimia ja numeroita sisältävä koodi, jonka avulla viestin voi käydä lukemassa Radiolinjan kotisivulta. Viesti poistetaan palvelusta kolmen päivän kuluttua sen saapumisesta.

Lukupalvelun käyttöliittymä on yksinkertainen ja se osaa näyttää myös animoidut viestit. Palvelulla on varsin tiukka linja viestien poistamiseen. Viestiä tai sen osaa ei voi tallentaa omalle tietokoneelle ja viesti poistetaan välittömästi lukemisen jälkeen.

Rekisteröitymällä Radiolinjan www-palvelun käyttäjäksi pääsee käsiksi laajempaan palveluvalikoimaan. Rekisteröityneet käyttäjät voivat tallentaa saapuneita viestejä ja lähettää omia mms-viestejä www-pohjaisesta palvelusta.

Radiolinjan www-sivujen mms-palvelu on kaikkineen toimiva kokonaisuus. Sivusto tarjoaa rekisteröityneille käyttäjille palveluita hyvin, mutta rekisteröitymättömiä kohtaan ollaan ankaria. Tiukka kolmen päivän aikaraja viestin poistosta ja tallennuksen esto tuntuvat turhan tylyiltä.

 

Radiolinja
Palvelun osoite: www.radiolinja.fi/mms
Lisätietoja: Radiolinja, puh. 0800 95 050, www.radiolinja.fi
 

Sonera


Soneran tavallista matkapuhelinta käyttävä asiakas saa tekstiviestinä tiedon saapuneesta multimediaviestistä. Viestissä ei ole tunnuskoodia, vaan pelkkä kehotus hakea viesti Soneran kotisivuilta. Viesti poistetaan palvelusta kymmenen päivän päästä, ellei sitä käy lukemassa.

Mms-viestien lukeminen on osa Soneran Mobileplaza-sivujen palvelua. Jotta Mobileplazan palveluihin pääsisi käsiksi, on palveluun rekisteröityminen pakollista. Rekisteröityminen tai salasanan unohtaminen edellyttää maksullisen tekstiviestin lähettämistä Mobileplazalle.

Rekisteröityneille asiakkaille Soneran Mobileplaza tarjoaa laajahkosti palveluita. mms-viestien lukemisen ja lähettämisen lisäksi palvelusta voi esimerkiksi lähettää perinteisiä postikortteja, fakseja ja tilata vaikka käyntikortteja. Mukavana tietoturvaominaisuutena puhelimeen lähetetään lyhytsanomana aina tieto, kun palveluun kirjaudutaan sisään.

Mobileplazan palvelut toimivat pääsääntöisesti hyvin, joskin muutamia lastentauteja tuli vastaan. Ongelmat eivät kuitenkaan estäneet palvelun käyttöä.

Soneran Mobileplaza-palvelu on hyvin toimiva kokonaisuus. On kuitenkin aiheellista kysyä, onko järkevää pakottaa käyttäjää rekisteröitymään näin laajaan palveluun vain yhden mms-viestin takia.

 
Sonera
Palvelun osoite: www.sonera.fi/mms
Lisätietoja: Sonera, puh. 020 410, www.sonera.fi

Telia


Telian asiakkaat saavat tavalliseen matkapuhelimeensa ilmoituksen saapuneesta multimediaviestistä tekstiviestillä. Viestissä annetaan viestistä nelinumeroinen tunnus ja kahdeksanmerkkinen salasana. Viesti säilytetään Teliamobilen palvelimella seitsemän päivää lähetyksestä.

Telian Teliamobile-palvelussa viestin esitetään vain tavallisessa selainikkunassa. Muista operaattoreista poiketen Telia ei tarjoa puhelinta emuloivaa viestin esitystapaa.

Teliamobilen sivuille voi rekisteröityä, jolloin pääsee käsiksi muutamiin peruspalveluihin, kuten liittymän saldotietoihin ja tekstiviestien lähetykseen. Multimediaviestejä ei voi lähettää, eikä niiden hallintaan ole olemassa käyttöliittymää. Myös rekisteröityneiden käyttäjien on syötettävä mms-viestien tunnus ja salasana, jotta näitä pääsisi lukemaan.

Teliamobilen sivusto oli ainoa testatuista sivustoista, jonka yleistä toiminnallisuutta täytyy moittia. Sivusto on hidas ja palveluissa esiintyy kummallisia katkoksia. Takkuilevaa toiminnallisuutta esiintyi häiritsevän usein, mutta hetken odottelemalla ja uudelleen yrittämällä, sai yleensä asiansa toimitettua.

 

Telia
Palvelun osoite: www.teliamobile.fi/mms
Lisätietoja: Telia, puh. 0800 414 041, www.telia.fi