Päivitä koneesi bluetooth-aikaan

Teksti: Tero Lehto |

 

Langatonta bluetooth-yhteyttä saatiin odottaa, mutta nytse on vihdoin lyönyt itsensä läpi. Vanhempaan koneeseen ominaisuuden saa kätevästi pienellä usb-lisälaitteella.

TERO LEHTO

 

Bluetooth on viimein kehittynyt niin toimivaksi ja yleiseksi tekniikaksi, että se on monesti jo varteenotettavin yhteystapa erilaisten langattomien laitteiden ja tietokoneiden välillä. Se löytyy kuitenkin valmiiksi melko harvoista koneista, joten ominaisuus on asennettava lisälaitteena. Edullisin ja helpoin ratkaisu on usb-väylään liitettävä sovitinpalikka, joita on saatavana iso valikoima.

Infrapuna on ollut vakio-ominaisuus kannettavissa tietokoneissa jo pitkään, mutta sen käyttö on hankalaa ja hidasta monesta syystä. Suurimpana rajoituksena irda-linkki vaatii suoran näköyhteyden, mikä vaikeuttaa esimerkiksi mobiililaitteen sijoittelua. Molemmat laitteet pitää osata kohdistaa toisiinsa tarkasti, minkä lisäksi lähettävää ja vastaanottavaa päätä täytyy etsiä oikeaan aikaan. Kantomatka jää enintään metriin, useimmiten muutamiin kymmeniin senttimetreihin.

Riesana on myös Windowsin heikko infrapunatuki, sillä vasta Windows 2000 toi infrapunatuen aidosti mukanaan ja tällöinkin se toimi vasta ensimmäisten service pack -pakettien jälkeen. Uusimmissa Windows 2000/XP -versioissa irda-ajurit ovat jo kohtuullisen toimivat ja kelvollinen vaihtoehto silloin, kun bluetoothin parempaa nopeutta tai pidempää kantomatkaa ei tarvita.

Bluetooth-sovittimien houkuttelevuutta on lisännyt myös hintojen romahtaminen. Ensimmäiset usb-väyläiset sovittimet olivat kookkaita ja maksoivat lähes 200 euroa, kun nyt pienen palikan saa jo jopa alle 30 eurolla ja useimmat noin 50 eurolla.

Luotettava yhteys

Bluetooth-sovittimeen sijoittaminen kannattaa monesti jo siksi, että sen avulla välttyy erilaisten mobiililaitteiden kaapelisotkuilta. Jokaisella kännykkä- ja kämmenmikrovalmistajalla tuntuu olevan oma kaapelointinsa ja johdot maksavat yleensä 40­50 euroa. Samalla rahalla saa jo bluetooth-sovittimen, joka toimii ainakin teoriassa useimpien ammattitason mobiililaitteiden sekä näppäimistöjen, hiirten ynnä muiden lisälaitteiden kanssa.


Kookkaimmat sovittimet eivät välttämättä mahdu kunnolla koneen takana oleviin usb-liitäntöihin. 

Microsoft on suhtautunut bluetoothiin yllättävän välinpitämättömästi, eikä Windowsista löydy vieläkään natiivia bluetooth-tukea. Windows XP on tämän suhteen nykyisin parhaiten ajan tasalla, vaikka kaikki nyt testatut usb-sovittimet saatiin toimimaan myös Windows 2000:ssa. Natiivituen puute aiheuttaa silti välillä ongelmia.

Linux- ja Mac OS X -käyttäjän kannattaa olla vieläkin tarkempi, sillä kaikille sovittimille ei löydy niillä toimivia ajureita. Mac-käyttäjien kannattaa suosia Ibookeja, Powerbookeja tai uusi G5-koneita, joissa monissa on jo bluetooth yhdysrakenteisena. Muuten Macintoshien bluetooth-tuki on huomattavasti Windowseja paremmalla mallilla, sillä sille on Mac OS X -käyttöjärjestelmässä on luotettava natiivi tuki.

Sovittimien yhteensopivuutta testattiin Nokia 3650-, Nokia 6310i-, Sony Ericsson T68i- ja Sony Ericsson T610 -puhelimien dialup- ja serial port -yhteyksien kanssa. Myös Sony Ericssonin P800- ja P900-malleja kokeiltiin. Testikoneina käytettiin pöytäkonetta ja kannettavaa.

Nopeus kasvamassa

Nykyisen bluetooth 1.1 -standardin tiedonsiirtokapasiteetti on noin megabitti sekunnissa, mikä riittää erinomaisesti kevyeen tiedonsiirtoon tai näppäimistön ja hiirten kaltaisten lisälaitteiden käyttöön. Mitä enemmän bluetooth-laitteita tulee käyttöön, sitä enemmän nykyinen kaistanleveys kuitenkin vaikeuttaa bluetoothin käyttöä. Suurten tietomäärien siirtoon bluetooth ei ole omiaan.

Bluetooth-standardia kehittävä Bluetooth Special Interest Group -järjestö on saanut valmiiksi tekniikasta uuden version, joka kiihdyttää nopeuden jopa 12 tai 23 megabittiin sekunnissa. Bluetooth 1.2 -standardi tuo uutena ominaisuutena mukautuvan taajuusvaihtelun (afh, adaptive frequency hopping), jonka pitäisi vähentää häiriöitä muiden 2,4 gigahertsin taajuudella toimivien teknologioiden kanssa.

Uusi standardi on järjestön mukaan alaspäin yhteensopiva nykyisten 1.1-laitteiden kanssa. Bluetooth 1.2 -ytimeen perustuvia laitteita odotetaan myyntiin kesällä tai syksyllä 2004.

Isompi kantaa paremmin

Usb-liitäntäisten bluetooth-sovittimien koko on pienentynyt jatkuvasti, ja uusimmat laitteet ovat pienimmillään enää alle pikkusormen kokoisia. Isoimmat taas ovat useiden senttimetrien levyisiä ja pituisia, mikä vaikeuttaa asentamista.

Osa sovittimista on niin isoja, etteivät ne mahdu leveyssuunnassa kaikkien koneiden usb-liitäntöihin. Jos usb-liitännät ovat aivan vierekkäin, ei viereen mahdu samanaikaisesti toista usb-laitetta. Kannettavien kanssa koosta voi tulla ongelma myös siinä mielessä, että pitkä tai leveä sovitinpalikka törröttää häiritsevästi ulos laitteesta. Monien mukana tulee onneksi usb-jatkokaapeli sijoittelun helpottamiseksi, mutta se on vain väliaikainen helpotus.

Bluetooth-palikoiden kokoeroja perustellaan sillä, että osassa on isompi antenni radiolinkkiä varten ja valmistajat tarjoavat jopa 20 metrin kantomatkaa. Testien perusteella isojen bluetooth-palikoiden kantomatka onkin pieniä parempi, mutta ero ei kuitenkaan ole merkittävä. Kaikilla kantomatkaa riittää vähintään viisi metriä näköesteistä huolimatta, mikä riittää mainiosti useimpiin käyttötarkoituksiin.

Testatuista Belkinin suurempi mallia ja Tecomin sovitin näyttävät tulevat samalta tehtaalta ja niiden ajurit ovat samalta valmistajalta. Palikat ovat niin leveitä, etteivät ne mahtuneet testipöytäkoneessa kuin yhteen usb-porttiin ja silloinkaan vierelle ei mahtunut enää toista usb-laitetta. Ratkaisu tuntuu oudolta, koska useat kilpailevat palikat on saatu rakennettua kolme kertaa pienemmiksi. Belkinin toinen malli on huomattavasti pienempi ja kätevämpi.

Pisimmälle ulospäin tulee Epoxin sovitin, jonka sijoittaminen kannettavan sivulle tai taakse on hankalaa. Sisäisesti ja ohjelmistoissa eri laitteiden välillä on yllättävä vähän eroja, sillä lähes kaikki testin sovittimet perustuvat Broadcomin bluetooth-siruun sekä Widcommin ajureihin ja ohjelmistoihin.

Profiili käyttöön

Bluetooth-laitteiden yhteensopivuus perustuu palveluihin ja profiileihin, joilla täytetään erilaisia viestintätarpeita. Näitä ovat esimerkiksi käyntikorttien siirtäminen, bluetooth-sarjaportti, dialup-yhteys, faksiyhteys, tiedostojen siirto, verkkoyhteyden jakaminen sekä tietojen synkronointi.

Profiileista yleisimmäksi on muodostunut sarjaporttiyhteys, jota useimmat langattomat lisä- ja päätelaitteet käyttävät yhteydenpitoon tietokoneen kanssa. Esimerkiksi Nokian ja muiden valmistajien pc-työkalut käyttävät Serial Port -linkkiä tiedostojen siirtoon ja synkronointiin.

Kannettavien tietokoneiden kanssa käytetään usein dialup-profiilia. Sitä tarvitaan, jotta mobiililaitteen datayhteyttä, esimerkiksi internet-gprs-palvelua, voidaan käyttää kannettavan tietokoneen internet-yhteytenä.

Yhteydenmuodostus on periaatteessa helppoa. Bluetooth-sovitin asentaa koneeseen oman modeemiajurinsa, jolla muodostetaan internet-yhteys Windowsin puhelinverkkoyhteyksiä käyttäen. Puhelinnumeron sijasta soitetaan esimerkiksi numeroon *99#, joka ohjataan mobiilaitteeseen. Tällöin mobiililaite käynnistää oletukseksi valitun yhteyden, eli yleensä internet-gprs-yhteyden. Hetken päästä kannettavalla tietokoneella on langaton internet-yhteys käytettävissä mobiilaitteen kautta.

Network access -profiilia tukevat vain harvat laitteet, mutta niiden kanssa se on osoittautunut käteväksi. Kun esimerkiksi kämmenmikro tai muu mobiililaite on bluetooth-kantaman päässä, voidaan pc:n internet-yhteyttä hyödyntää mobiililaitteen kanssa samaan tapaan kuin langatonta lähiverkkoa. Testeissä tämä saatiin toimimaan vain Sony Ericssonin P800:n ja P900:n kanssa, mutta myös Nokian uusimpien bluetooth-mallien pitäisi tukea tekniikkaa.

Bluetooth-palveluiden ongelma on, että käyttäjän on vaikea tietää mitä palveluita ja kukin laite tukee. Nämä kannattaa varmistaa ennen päätelaitteen ostamista. Tietokoneen kanssa tärkeimmät ovat dialup- ja serial port -palvelut, mutta esimerkiksi langattomia hands free -kuulokkeita varten puhelimen on tuettava bt-ääniprofiilia. Nokia 7650 on tästä osuva esimerkki, sillä laite tukee bluetoothia vain datasiirtoon, ei äänikäyttöön.

 

 

 

A-Link Wireless


Pieni A-Link mahtuu ahtaaseenkin koloon. Mukana tulleilla ajureilla sovitinta ei saatu toimimaan toisessa testikoneessa, mutta Widcommin vanhempien ajureiden ja ohjelman kokeilu auttoi ongelmaan. Kiitettävästi maahantuoja liittää mukaan käyttöönotto-ohjeet Nokia 3650-, 6310i- ja SE T68 -malleja varten. Sovittimen kantama jäi antennin pienen koon takia 5­10 metriin.

 
A-Link Wireless
Hinta: 39 €
Lisätietoja: Avaks, puh. (09) 8569 8100, www.avaks.com/fi/
Valmistaja: Avaks, www.avaks.com
 
 
 
  
 
 
 
  Belkin USB Adapter F8T003yy


Belkinin pienempi sovitin asentuu hankalaankin tilaan. Asennusohjeet ovat isoveli-Belkinin tapaan selkeästi suomen kielellä ja ohjelmisto on sama. Kantomatka jäi hieman lyhyemmäksi eli alle 10 metriin. Asennusta jouduttiin yrittämään pariin otteeseen, mutta sen jälkeen dialup- ja serial port -yhteydet toimivat jokaisen testipuhelimen kanssa.

 
Belkin USB Adapter F8T003yy
Hinta: 40 €
Lisätietoja: GNT Finland,puh. (03) 213 6100, www.gnt.fi
Valmistaja: Belkin, www.belkin.com

 

Belkin USB Adapter F8T001uk


Belkinin isompi palikka on identtinen Tecomin kanssa. Se on niin kookas, että sopivan usb-paikan löytäminen on vaikeaa. Mukana tulevalla usb-jatkokaapelilla asennus helpottuu. Antenni aukeaa päältä ulospäin, ja yli 20 metrin kantomatka on erinomainen. Sovittimella ei onnistuttu saamaan yhteyttä SE T68i:hin, muilla puhelimilla ongelmia ei ilmennyt.

 
Belkin USB Adapter F8T001uk
Hinta: 70 €
Lisätietoja: GNT Finland, puh. (03) 213 6100, www.gnt.fi
Valmistaja: Belkin, www.belkin.com

 

 

D-Link DBT-120


D-Link on erittäin pienikokoinen ja asentuu helposti mihin tahansa usb-paikkaan. Dialup- ja serial port -linkit toimivat jokaisen testipuhelimen kanssa. Kantomatka jäi pienen koon takia lyhyeksi, noin viiteen metriin. Kantomatkaa voidaan pidentää sijoittamalla palikka jatkokaapelilla sopivaan paikkaan.

 
D-Link DBT-120
Hinta: 50 €
Lisätietoja: Wintel Finland, puh. (09) 804 6151, www.wintel.fi
Valmistaja: D-Link, www.dlink.com
 

 

Epox Bluetooth Dongle BT-DG03


Epox on joukon kookkaimpia sovittimia. Laite ei ole käännettävä, joten se vaatii täyden pituutensa verran tilaa. Niin dialup- kuin serial port -linkit toimivat varmasti kaikkien testipuhelimien kanssa. Harmillisesti Epoxia ei kuitenkaan saatu toimimaan Widcommin uusimman ohjelmiston kanssa. Kokonaisuutena silti hyvä valinta, jos koko ei ole ongelma.

 
Epox Bluetooth Dongle BT-DG03
Hinta: 29 €
Lisätietoja: Verkkokauppa.com, puh. (09) 6150 8741, www.verkkokauppa.com
Valmistaja: Epox, www.epox.com

 

 

Cyber-Blue Bluetooth USB Dongle


Cyber-Bluen sovitin on joukon pisin, mutta kääntyy nivelen avulla pystyyn. Muista poiketen laitteessa on Cambridge Silicon Radion piiri. Toimiva ohjelmisto ja ajurit ovat kuitenkin muiden tapaan Windcommin tekemiä. Kantomatkaa Cyber-Bluella saadaan noin 15­20 metriä, ja se toimi ongelmitta jokaisen testipuhelimen kanssa.

 
Cyber-Blue Bluetooth USB Dongle
Hinta: 38 €
Lisätietoja: Verkkokauppa.com, puh. (09) 6150 8741, www.verkkokauppa.com
Valmistaja: Cyber-Blue,www.cyber-blue.com

 

SCM Bluetooth Zio


SMC:n pienen sovittimen asennusohjeet löytyvät suppeasti vain cd-levyltä ja netistä. Asennus epäonnistui pariin kertaan, mutta toisessa koneessa sovitin saatiin toimimaan. Siinäkään yhteydenotto ei kuitenkaan onnistu Nokia 6310i:n tai SE T68i:n kanssa dialup-profiililla. Asiaan ei auttanut Widcommin ohjelmiston vaihtaminenkaan.

 
SCM Bluetooth Zio
Hinta: 66 €
Lisätietoja: GNT Finland, puh. (03) 213 6100, www.gnt.fi
Valmistaja: SCM, www.scm-pc-card.de

 

 

Tecom Adapter USB Bluetooth


Tecom on identtinen Belkinin suuremman sovittimen kanssa. Suurikokoinen laite on hankala sijoittaa ilman mukana tullutta usb-lisäkaapelia. Kantomatka on joukon paras, jopa yli 30 metriä, mutta ei sentään lähellekään pakkauksen lupaamaa 100 metriä. Widcommin ajureiden ja ohjelmiston asennus sujui ongelmitta, ja sovitin toimi ongelmitta.

 
Tecom Adapter USB Bluetooth
Hinta: 85 €
Lisätietoja: Deal Comp, puh. (09) 4788 7777, www.dealcomp.fi
Valmistaja: Tecom, www.tecom.com