Pomi 1300

Teksti: Tuomas Karhu |

TUOMAS KARHU


Edullinen matkamikro Pohjanmaalta

Pomi 1300 on Pohjanmaan Mikron kannettavien malliston edullisin laite. Sen edullinen hinta pohjautuu Intelin prosessoreita halvempaan AMD:n 333 megahertsin K6-2-prosessoriin. Keskusmuistia koneessa on vakiona 64 megatavua, jonka voi laajentaa 128 megatavuun asti. Kiintolevy on kooltaan 4,3 gigatavua.


Pomi 1300 on Suomessa koottu kannettava tietokone. Pohjanmaan Mikro ei kuitenkaan vielä ole hakenut lupaa käyttää Avainlippu-tunnusta myös kannettavissa tietokoneissaan.

Näyttöpaneeli liikkuu jämäkästi. Sen kuva on kooltaan hieman yli 12 tuumaa ja sen tarkkuus on 800 x 600 pistettä. Ulkoista näyttöä käytettäessä suurin tarkkuus on 1024 x 768 pistettä. Kuvan kontrastia säädetään näppäimistöstä.

Pomin näppäimistössä on pieniä puutteita. Monet tärkeät toimintonäppäimet, esimerkiksi välilyönti- ja rivinvaihtonäppäimet ovat turhan pienikokoisia. Tuntumaltaan näppäimistö on miellyttävä ja hiljainen. Rannetuki on reilunkokoinen.

Liitäntöjen osalta Pomi ei poikkea valtavirrasta. Kotelon takaosassa on muun muassa liittimet ulkoiselle näytölle, tulostimelle ja ulkopuoliselle näppäimistölle. Oikeassa laidassa ovat kaksi PC-korttipaikkaa, levykeasema ja CD-asema. Levykeasemaa on helppo käyttää, vaikka laitetta pitäisi sylissä. Laajennusväylää ulkoista telakointiasemaa varten Pomissa ei ole.

Kaiuttimet on sijoitettu näyttöpaneelin ja kotelon taitekohtaan. Näin kaiuttimet eivät peity konetta käytettäessä. Äänenlaadultaan kaiuttimet riittävät Windowsin merkkiäänien kuuntelemiseen.


Pomi on hintaisekseen varsin nopea kannettava. Nopeudesta osa johtuu verrokkikoneita pienemmästä näyttötarkkuudesta.

Laitteen pohjaan sijoitettu miellyttävän hiljainen prosessorin tuuletin ei toimi kovin tehokkaasti konetta sylissä käytettäessä. Kotelon pohjan tarra varoittaakin, että jos laite sijoitetaan niin, että tuulettimen aukko peittyy, raukeaa takuukin.

Nopeustesteissä Pomi menestyi kohtuullisesti. Akkutestin antama kahden tunnin ja 14 minuutin käyttöaika on tyypillinen tämän kokoluokan kannettaville.

Pomi on varteenotettava valinta kohtuuhintaiseksi matkakoneeksi. Siinä on kaikki tarpeelliset matkamikron ominaisuudet


Pomi 1300
Hinta: 14 900 markkaa
Lisätietoja: Pohjanmaan Mikro Oy, puh. (08) 555 2500, faksi (08) 555 2558, http://www.pomi.fi.
Lyhyesti: Hyvin varusteltu matkamikro, jossa kaikki tarpeelliset varusteet vakiokokoonpanossa. Jatkuvaa käyttöä rajoittaa eniten näytön pieni koko. Vakiovarusteisiin kuuluu myös ulkoinen hiiri.