Pomi 7600

Teksti: Ilkka Talvitie |

POMI

LOKAKUU 10/97

Ilkka Talvitie


Kannettavien tietokoneiden nopeimmat prosessorit ovat olleet 166 megahertsin Pentium MMX -mallia. Pöytäkoneille suunnitellut nopeammat prosessorit kuluttavat enemmän virtaa, joten useimmat mikrovalmistajat ovat jääneet odottamaan Intelin uutta Tillamook-prosessoria. Pomi on poikennut valtavirrasta lisäämällä laitteeseensa pöytäkoneen 233 megahertsin prosessorin.


Pomi 7600 Notebook on varaslähtö yli 200 megahertsin prosessoritehoihin matkamikroissa.


Pomi 7600 on muiden Pomien tapaan koottu ja testattu Suomessa. Tosin taiwanilaisvalmisteiseen runkoon ei tarvitse lisätä kuin levyasemat, muisti ja prosessori, niin laite on valmis. Painoa laitteelle kertyy reilut neljä kiloa akku mukaanlukien.

Muistia testikokoonpanossa oli mittavat 128 megatavua, joka on laitteen maksimimäärä. EDO-tyyppisen (Extended Data-Out) muistin ja prosessorin välissä on 512 kilotavun välimuisti, ja kiintolevyn koko on 3,1 gigatavua. Tarvittaessa kokoonpanoon voi kytkeä myös toisen kiintolevyn.

Pomissa on hiiren korvikkeena ohjainlevy, jota oppii käyttämään pienellä harjoittelulla. Kaksoisnapautus ja raahaustoiminnot onnistuvat myös tasoa näpäyttämällä koskematta varsinaisiin ohjainlevyn painikkeisiin. Ohjainlevy painikkeineen on sijoitettu niin, ettei se häiritse, kun kirjoittaessaan lepuuttaa ranteitaan reunan päällä.

Näytönohjain hidastaa

Pomi 7600:ssa on 13,3-tuumainen TFT-värinäyttö (Thin Foil Transistor). Pinta-alaltaan se vastaa tavallista 14 tuuman monitoria, joista harvoilla pystyy katselemaan 1024 x 768 tarkkuutta. Pomin näytöllä kyseinen näyttötila näkyy kuitenkin tarkasti ja on juuri sopiva tuolle katseluetäisyydelle. Suhteellisen suuren katselukulman ansiosta näyttöä voi seurata vaivatta useampikin silmäpari yhtäaikaa. Pomista tulee markkinoille syksyn aikana vielä 14,1-tuumainen versio.

Näytönohjaimessa on peräti neljä megatavua muistia, joten maksimiresoluutio näkyy täysvärisenä. Vaikka näytönohjaimessa on paljon muistia, niin näytönohjain on tätä kannettavaa eniten hidastava osa. Sama piirre on kuitenkin myös monissa muissa matkamikroissa.

Ulkoinen näyttö voidaan kytkeä toimimaan yhtäaikaa tai erikseen, mutta ulkoiselle näytölle ei saada riittäviä virkistystaajuuksia ja terävää kuvaa täysväreillä, vaikka näyttömuistia on neljä megatavua.

Pomi on varustettu tavanomaisella multimediavarusteilla, sillä 16-nopeuksisen CD-aseman lisäksi koneessa on äänikortti ja kaiuttimet, minkä lisäksi näytönohjain kykenee näyttämään MPEG-koodattua (Motion Picture Experts Group) videota.

Pomin voi kytkeä myös suoraan videolaitteisiin SVHS-liitännän kautta, jolloin esitykset saadaan näytettyä tarvittaessa isolla televisiolla tai videotykillä. Ääntä varten on pienet kaiuttimet, joiden äänentoiston laatu on heikko. Audio-out-liitäntä ulkoiseen äänentoistolaitteistoon puuttuu, mutta äänet pystyy toki virittelemään kuulokeliitännän kautta stereoihin.

Tavallisten liitäntöjen lisäksi Pomissa on liitäntä midi-laitteelle tai peliohjaimelle sekä USB-liitin (Universal Serial Bus) kahdelle USB-laitteelle. Laajennettavuutta lisäävät kaksi PC Card -paikkaa ja infrapunaliitäntä. Kovin muunneltava Pomi ei ole, mutta levykeaseman tilalle voidaan tarvittaessa vaihtaa esimerkiksi toinen akku, kiintolevy tai magneto-optinen asema, mutta niitä ei voi vaihtaa lennossa. Hyvänä puolena on levyke- ja CD-aseman yhtäaikainen käyttö.

Akku tyhjenee nopeasti

Pöytäkoneisiin tarkoitetun prosessorin suuremman virrankulutuksen vuoksi Pomin akut tyhjenevät nopeasti. Akkutesteissä Pomin akku kesti vain reilun tunnin, kun yleisesti muissa kannettavissa on totuttu näkemään puolentoista tai kahden tunnin kestoaikoja. Virrankulutusta voi hillitä muutamilla tärkeillä säästötoiminnoilla, jotka säätyvät tietokoneen käynnistysmuistin BIOSin (Basic Input Output System) säätövalikosta helposti.


Sovellusnopeustestissä ajettiin Photoshop 4:sta sekä Wordin, Excelin ja Accessin 7-versioita Windows 95:ssä 1024x768 kuvapisteen näyttötilassa. Pomi oli 166 megahertsin kannettavia nopeampi, mutta
hitaampi kuin 200 megahertsin pöytäkone 32 megatavun muistilla.


Kokonaisuutena Pomi 7600 antaa varmatoimisen ja luotettavan kuvan. Nopeudellaan se päihittää muut tämän hetken tehokannettavat, mutta Intelin uudella Tillamook-prosessorilla varustetut mikrot saapuvat markkinoille lähikuukausina, jolloin Pomin nopeus putoaa tavanomaiseen luokkaan.

Suuren virrankulutuksen ja painavan rakenteensa vuoksi Pomi soveltuu vain satunnaiseen matkakäyttöön. Parempi se on pöytäkoneen vastineena työssä, jossa tarvitaan tehokasta tietokonetta eri toimitiloissa eli esimerkiksi silloin, kun töitä tehdään työpaikan lisäksi myös kotona. Kannettava mikro on helppo ottaa työpäivän päätteeksi kotiin, jolloin tietoa ei tarvitse siirtää levykkeillä tai sähköpostin avulla.


Pomi 7600 Notebook

Hinta: 38 000 mk
Maahantuoja: Pohjanmaan Mikro Oy, puh. (08) 815 1500, faksi (08) 815 1504, http://www.pomi.fi
Kokoonpano: 233MHz Pentium MMX -prosessori, 128 Mt muisti, 3,1Gt kiintolevy, 13,3" TFT-värinäyttö. Mukana yksi akku, verkkolaite, Win95/NT, MS Works, kantolaukku ja irtohiiri.
Lyhyesti: Pöytäkoneisiin tarkoitetulla nopealla prosessorilla varustettu tehokannettava, jonka tavallista suurempi virrankulutus saa akun tyhjenemään nopeasti. Hyvä näyttö ja monipuolinen kokoonpano.


© Helsinki Media Erikoislehdet 1997. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin
omaan käyttöön kielletty. Palaute sivuista: webmaster@tietokone.fi