Raskaan sarjan tietoturvaa

Teksti: Samuli Kotilainen |

Teksti: Samuli Kotilainen • Mittaukset: Tero Mäkikangas • Kuva: Timo Simpanen

Raskaan sarjan tietoturvaa

Valmistajat lisäävät tietoturvapaketteihin koko ajan uusia toimintoja ja suojakerroksia. Samalla suorituskykyyn syntyy suuria eroja: osa turvaohjelmistoista hidastaa konetta pahan kerran.

Mukana vertailussa:
CA Internet Security Suite Plus 2008
F-Secure Internet Security 2008
Kaspersky Internet Security 7.0
McAfee Total Protection
Panda Internet Security 2008
Symantec Norton Internet Security 2008
Trend Micro Internet Security Pro

Tuotetaulukko

Tietoturvapaketeilla on taipumus paisua kuin pullataikina. Ensin virustorjuntaan liitettiin palomuuri, sitten roskapostisuoja, vakoiluohjelmien torjunta, nettikäytön suodatus, henkilötietojen suojaus ja phishing-estot. Nyt kun tietoturvapuoli alkaa olla täydellinen, ovat valmistajat ottaneet seuraavan askeleen.

Markkinajohtaja Symantec aloitti uuden aallon Norton 360 -paketillaan. Tietoturvan lisäksi pakettiin liitettiin varmuuskopiointi ja Windowsin optimointi. Nyt McAfee, Panda ja CA (ja osin myös Trend Micro) ovat päätyneet vastaavaan ratkaisuun vuoden 2008 paketeissaan, ja erilaisia lisäominaisuuksia on enemmän kuin koskaan. Vertailun tuotteista löytyy esimerkiksi rekisterin siivousta, mainosten suodatusta, tiedostojen moninkertaista ylikirjoitusta ja Windowsin haavoittuvuuksien valvontaa.

Norton 360 uudistaa markkinoita

Suomessa kauppojen hyllyillä näkee pääasiassa kahta tuotetta. Symantecin Norton -tuotteet ja kotimainen F-Secure hallitsevat kumpikin noin kolmannesta Suomen kotien tietoturvamyynnistä. Symantecilla myynti näyttää voimakkaasti siirtyvän Norton 360 -paketin suuntaan, ja Internet Security on jäämässä sivuosaan. Kuluttajan näkökulmasta Symantecin tuotestrategia näyttää sekavalta: lähes samanlaisia ja samaan tarkoitukseen tarkoitettuja tuotteita myydään rinnakkain ja päällekkäin.

Norton 360 muuttaa peliä myös siten, että sen myötä jäävät historiaan vuosinumerointi. Paketti on aina samannäköinen, ja käyttäjät saavat uudet ohjelmapäivitykset automaattisesti turvapäivitysten rinnalla. Vertailuun otettiin kuitenkin mukaan Internet Security 2008, koska Norton 360 saa uuden nopeamman torjuntamoottorin vasta maaliskuussa.

Voimakaksikon lisäksi McAfee ja Panda ovat saaneet jalansijan kotimyynnissä. CA:n, Kasperskyn ja Trendin paketteja ei ole suomennettu, mutta myös niitä myydään eri kanavien kautta kotikoneisiin.

Kokonaisuutena oli ilo havaita, että kaikkien tietoturvapakettien laatu on vuodessa selvästi parantunut. Tosin valmistajat tahtovat aina tulla jälkijunassa. Esimerkiksi tietoturvapakettien raskautta on valiteltu vuosikausia, ja mutta vasta nyt Symantec ja F-Secure ovat ottaneet resurssien käytön vähentämisen tosissaan. Molemmilla raskauden keventäminen on pääosassa vuoden 2008 paketeissa, ja lopputulos on molemmilla erinomainen.

Vista on kova haaste

Windows Vista näyttää tässäkin suhteessa muuttavan peliä. Vista on uuden Aero-käyttöliittymän kera raskas haaste jopa aivan uusimmille tietokoneille. Kun tähän yhtälöön lisätään tietoturvapaketti, ei jälki ole aina kaunista. Testeissä todettiin joidenkin turvapakettien hidastavan tietokoneen toimintaa jopa kymmenillä prosenteilla, mikä on aivan kohtuutonta.

Vista lisää haastetta myös tietoturvan puolella. Vistassa Windowsin oma tietoturva on nostettu aivan eri tasolle kuin Windows XP:ssä, ja esimerkiksi ohjelmien käynnistyksestä ja asetusten muuttamisesta kysytään erikseen. Ikävä kyllä tämä menee välillä ristiin tietoturvapakettien vastaavien ominaisuuksien kanssa.

Esimerkiksi CA:n esti ensin Pcmark-testiohjelman käynnistymisen ja kysyi sille lupaa. Kun se oli kuitattu, kysyi Windows Vista, että saako CA:n turvakonsolia käyttää. Testiohjelma lähti käyntiin vasta näiden kahden tarkistuksen jälkeen. Useissa tapauksissa myös Vistan palomuuri ja Windows Defender -tuholaistorjuja joudutaan ottamaan pois käytöstä tietoturvapaketin tieltä. Monesti paketit herjaavat tästä vasta asennuksen jälkeen. Se paitsi aiheuttaa sekaannusta, myös nakertaa tietoturvaa. Varsinkin Defenderin tuoma suoja on hyvä lisä tietoturvapaketille.

Vista nakertaa osaltaan myös tietoturvapakettien laajennustrendiä. Vistassahan tulee mukana kohtuullisen hyvä varmuuskopiointi ja työkaluja optimointiin. Näin ollen varmuuskopioinnissa lisäarvoa tuovat lähinnä Norton ja Panda, joissa on mukana nettivarmistaminen. CA osaa puolestaan varmistaa myös Windowsin ja sovellusohjelmien asetukset.

Nettiä yritetään suitsia

Tietoturvan puolella suurimmat uudistukset liittyvät usein nettiselaimen suojauksiin. Tarkoitus on varoittaa käyttäjää etukäteen vaarallisille sivuille menemisestä. Ohjelmat varoittavat esimerkiksi phishing-kalastelusivuista, jotka yrittävät teeskennellä vaikkapa pankin nettisivuja. Testeissä suojaukset havaittiin hyödyllisiksi. Esimerkiksi Trendin kohdalla haittaohjelmakokeilut loppuivat lyhyeen, kun selainsuoja esti jo sivuille menon. Trend on liittänyt nettisuojaansa jopa näppäimistö ja selaimen välisen liikenteen salakirjoituksen, millä yritetään estää näppäilyjä lukevien keylogger-ohjelmien toiminta.

Muutamasta paketista löytyy myös keskitetty varasto omille salasanoille ja käyttäjätunnuksille. Ja melkein kaikilla tuotteilla voi suojata esimerkiksi luottokorttinumeroita. Ohjelmisto seuraa koneelta poispäin menevää liikennettä, ja estää etukäteen määriteltyjen tietojen lähettämisen.

Aihesuodatus vuotaa

Toinen viime aikoina tapetille noussut aihe on nettikäytön valvonta (parental control). Kaikki vertailun paketit antavat siihen ainakin jonkinlaiset työkalut, ja vanhemmat voivat tehdä lapsilleen erilaisia käyttöprofiileja. Lapsien nettikäytön aikaa voi rajoittaa. Lisäksi lapsille voi asettaa aiheiden mukaisia rajoituksia, tai pääsyn voi kieltää kaikille paitsi etukäteen määritellyille sivuille.

Ikävä kyllä testeissä todettiin, että aiheenmukaiset suodattimet vuotavat pahasti suomenkielisillä sivuilla. Monet valitun aihealueen sivut estetään, mutta toiset pääsevät helposti suodattimien läpi. Tehokkaampi ratkaisu voisi olla nettiselailun jälkivalvonta, josta lapselle kerrotaan etukäteen. Useimmilla ohjelmilla voi valvoa millä nettisivuilla on käyty, tai onko kielletyille alueille yritetty mennä.

Tietoturvapaketeissa on menty hyvään suuntaan käytön helppoudessa. Valmistajat ovat pääosin luopuneet käyttäjille tehdyistä vaikeista ja turhista kysymyksistä. Palomuurit seuraavat automaattisesti mitä sovelluksia Windows tai käyttäjät ovat hyväksyneet, ja perussovellukset päästetään suoraan nettiin. CA:ta lukuun ottamatta paketit eivät yritä nostaa omaa arvoaan kertomalla kaikista netistä koneelle yrittäneistä ”hyökkäyksistä”.


Tietoturva on kallista lystiä

Tietokoneen turvaaminen tulee varsin kalliiksi. Tietoturvapakettien hinta on 60–90 euroa. Kuvetta kaivaessa helposti ajattelee, että kyse on vain kertasijoituksesta, ja että jatkovuosiksi hankitaan vain edullisia tietoturvapäivityksiä. Käytännössä päivitysten hinta on kaikilla valmistajilla kuitenkin sama kuin uuteen versioon vaihtamisen hinta. Tyypillinen vuosikustannus on noin 60 euroa.

Kallein on McAfee, jolla jokainen vuosi maksaa 90 euroa. Kolmessa vuodessa tietoturvaan voi siis kulua 270 euroa. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin Microsoft Officen kotiversion hinta. Ja Officen käyttöä voi jatkaa vielä kolmen vuoden jälkeenkin.

Kovalle hinnalle saa toki myös vastinetta. Valmistajien tietoturvatiimit päivittävät suojauksia monta kertaa päivässä ympäri vuoden. Ja ohjelmiin kehitetään koko ajan parempia suojaustekniikoita.

Piilokustannuksista nelinumeroinen lasku

On kuitenkin hyvä muistaa, että tietoturvapaketti voi aiheuttaa piilokustannuksia, jotka saavat hankintahinnat näyttämään pieniltä.

Turvaohjelmisto hidastaa konetta usein kymmenisen prosenttia. Jos tämän haluaa kompensoida koneen ostovaiheessa, joutuu hankkimaan parisen sataa euroa kalliimman konepaketin.

Vielä suuremman kustannuksen voi tuoda tuottavuuden lasku. Ammatinharjoittajalle raskaampien pakettien viiveet voisivat hyvinkin merkitä usean tunnin työaikatappiota kuukaudessa. Kolmessa vuodessa turvapaketin piilokustannukseksi voi helposti tulla yli tuhat euroa työajan menetyksenä.

Pitäisikö siis luopua koko tietoturvapaketista? Rikollisten kansoittamassa internetissä se tuskin on viisas ratkaisu. Mutta on järkevää kiinnittää huomiota tietoturvapaketin raskauteen. Esimerkiksi Symantecin ja F-Securen uusimmat paketit ovat koneelle pienempi kuorma kuin vanhat versiot. Päivityksen yhteydessä kannattaa siis vaihtaa uusimpaan versioon. Ja tietokonetta ostaessa on syytä varata riittävästi tehoa myös tietoturvaohjelmistolle.

Tuote CA F-Sec Kaspersky McAfee Panda Symantec Trend Micro
2008-versio 80 80 64/134 90 80 80 73
2007-versio – lisävuosi 34 60 45/94   80 60 48
Päivitys 2008-versioon 34 60 45/94 90 80 60 48

Tietoturvapakettien ensimmäisen vuoden hinnat ovat kuin samasta muotista, mutta jatkovuosien osalta hinnoittelu hajoaa. Kolmessa vuodessa kalleimman ja edullisimman hintaero on melkein kaksinkertainen.

Jos tietokonetta käytetään kolme vuotta, muodostuu tietoturvapaketin kustannukseksi tyypillisesti noin 200 euroa. Summa tuntuu suurelta, mutta tietoturvapaketista voi työkäytössä aiheutua jopa nelinumeroinen piilokustannus.


Ballerina vai dinosaurus?

Testit paljastivat, että tietoturvapakettien suorituskyvyssä on valtavia eroja. Osa valmistajista on pystynyt lisäämään monikerroksisia suojauksia ilman koneen kohtuutonta hidastumista. Mutta toiset paketit hidastavat konetta ainakin Windows Vistalla aivan liikaa.
Selvitimme asiaa Futuremarkin tuoreen Pcmark Vantage -testiohjelmiston avulla. Testit ajettiin pari vuotta vanhoilla tehomikroilla ja Windows Vistalla. Tuliterillä koneilla tai Windows XP:llä tietoturvapaketin vaikutus olisi toki pienempi, mutta toisaalta valtaosa kuluttajien konekannasta on testikoneiden tapaisessa teholuokassa.

Vantage kertoo koneen yleisen suorituskyvyn lisäksi myös erityyppisten työtehtävien nopeudesta. Mukana ovat esimerkiksi osiot: Tuottavuus, Pelit, Yhteydet, Musiikki, Tv ja elokuvat sekä Digitaaliset muistot.

Järjetöntä hidastusta

Kokonaistuloksessa Symantec oli ylivoimainen, sillä Pcmark-tulos hidastui vain 3,5 prosenttia. Myös F-Secure on onnistunut suorituskyvyn parantamisessa. F-Secure pääsi yllättäen toiselle sijalle noin 7 prosentin hidastuksella. Keskiluokka selvisi noin 10 prosentin hidastuksella, jonka voi vielä jotenkuten perustella.

Mutta Trendin ja Kasperskyn tulos oli luokaton. Kun tietoturvapaketti hidastaa konetta 16 (Trend) tai 19 prosenttia (Kaspersky), alkaa se todella haitata koneen käyttöä. Myös CA ansaitsee pitkän miinuksen suorituskyvyssä.

Erot näkyivät erityisesti tuottavuus-osiossa, johon kuuluu esimerkiksi toimistosovellusten käyttö ja web-selailu. McAfee hidasti konetta vain viisi prosenttia. Mutta CA hidasti tuottavaa työtä 18 prosenttia, Kaspersky 34 prosenttia ja Trend hurjat 42 prosenttia. Kasperskyn lukemaa voi pitää kamalana ja Trendiä jo melkeinpä kuluttajien petkuttamisena. Näyttää siltä, että Windows Vista ja tietoturvapaketti on vaarallinen yhdistelmä. Jos tehoa ei ole runsaasti, kannattaa pysytellä kevyemmässä Windows XP:ssä.

Toisaalta testit kertoivat myös, että valokuvien, tv-kuvan ja elokuvien käsittelyssä tietoturvapaketti ei juuri konetta hidasta. Myös pelit saavat olla rauhassa. Poikkeus oli CA, joka jostain syystä hidasti konetta melkein kaikissa tehtävissä. Esimerkiksi pelit hidastuvat noin 8 prosenttia.

Skannauksen raskaus vaivaa vieläkin

Tietoturvapaketti on perinteisesti ollut yksi suurimmista muistisyöpöistä, mutta nykyään ongelma on melkein poistunut. Nykykoneissa muistia on 1–2 gigatavua, joista Vista haukkaa noin puoli gigatavua. Turvapaketin muistikulutusta on Vistassa vaikea mitata tarkasti, mutta kaikki paketit pysyivät alle 100 megatavussa. Muistikäyttöä on laskenut erityisesti Symantec, joka pyrkii pysymään alle 20 megatavussa.

Sen sijaan haittaohjelmien etsiminen kiintolevyltä on edelleen pienoinen ongelma. Puhtaat paperit saivat Symantec, McAfee ja Panda. Niiden skannaus on varsin nopea, ja ne osaavat keventää skannausta kun muut ohjelmat vaativat tehoa. Kokeissa kevennys toimi melko hyvin. Kaspersky on puolestaan kehittänyt nerokkaan tekniikan, jossa tiedoston yhteyteen tallennetaan tarkistussumma. Seuraavassa skannauksessa tutkitaan vain sellaiset tiedostot, joihin on edellisen tarkistuksen jälkeen kajottu. Tämä nopeuttaa skannausaikoja hurjasti.

Skannauskuorman keskiarvo liikkui useimmilla ohjelmilla 40 prosentin tuntumassa, joka jättää tehoa myös työskentelyyn. Mutta CA ja varsinkin F-Secure käyttävät skannaukseen muihin verrattuna kolminkertaisen ajan, ja noin 60 prosentin prosessorikuormalla. Eli kone on kovassa rasituksessa tuntikausia.

On toki tärkeää muistaa, ettei kysymys ole vain nopeudesta. Hitaus voi kertoa myös siitä, että käytössä on useampia ja tarkempia skannausmoottoreita. Tietoturva voi teoriassa olla parempi. Mutta skannaustehon säädön puutetta ei voi puolustella millään.

Hidastelusta rokotetaan

Arvostelussa painotettiin eniten ominaisuuksia ja resurssien käyttöä. Tietoturvan puolella ominaisuudet ovat kaikilla varsin kattavat, joskin esimerkiksi lapsilukon toteutuksessa on merkittäviä eroja. Suurimmat erot ovat lisäominaisuuksissa, joita ovat esimerkiksi varmuuskopiointi, Windowsin optimointi, nettimainosten suodatus ja verkon koneiden tietoturvan hallinta. Päähuomio kiinnitettiin tietoturvaominaisuuksiin. Muista ominaisuuksista annettiin lisäpisteitä.

Tietoturvapaketin resurssien käyttö on erittäin tärkeää, sillä ohjelma on koko ajan vaikuttamassa tietokoneen suorituskykyyn. Arvostelussa päähuomio oli Pcmark Vantage -testeissä, jotka kertovat koneen normaalikäytön hidastumisesta. F-Securen ja CA:n arvosanaa laskettiin pisteellä raskaan kiintolevyskannauksen (ja tehonsäädön puuttumisen) vuoksi.


Käytettävyys on parhaimmillaan, kun tietoturvapaketti on melko huomaamaton. Jos ongelmia tulee, pitäisi ohjelman kertoa selkeästi, missä ne ovat, ja korjauksen pitäisi sujua yleensä napin painalluksella. Asetusten tulisi olla selkeitä, ja mielellään yhdessä paikassa. Suomen kielen puutteesta vähennettiin yksi piste.

Tietoturvapaketin käyttöönotto pitäisi sujua nopeasti ja helposti. Päivitysten pitäisi hoitua automaattisesti, eikä ohjelmiston pitäisi ryhtyä kyselemään tai varottelemaan tarpeettomasti asennuksen jälkeen. Panda ja Norton saivat miinusta vaikeista aktivoinneista ja englanninkielisistä lisäosista. Myös suomen kielen puutteesta vähennettiin piste.

Tulostaulukko


Sipulisuoja on ainoa vaihtoehto

Tietoturva on jatkuvasti muuttuvaa kissa-hiiri-leikkiä rikollisten ja turvaajien välillä, ja usein rikolliset ovat askeleen edellä. Näin oli esimerkiksi vakoiluohjelmien ja rootkit-tuholaisten kohdalla. Nyt suojaukset ovat parantuneet, joten rikolliset ovat siirtyneet järeämpiin aseisiin. Haittaohjelmia yritetään saada läpi raa’alla voimalla.

F-Secure kertoo, että tunnettujen virusten ja haittaohjelmien määrä on tänä vuonna kaksinkertaistunut noin puoleen miljoonaan. Ensimmäisen neljännesmiljoonan rikkominen vei parikymmentä vuotta. Nyt samanlainen määrä viruksia on suollettu internetiin yhdessä ainoassa vuodessa. F-Secure kertoo saavansa joka päivä käsiteltäväksi 17000 virusnäytettä, joista löytyy noin 700 uutta haittaohjelmaa. Rikollisten idea on tietysti se, että kun levitykseen laitetaan koko ajan erilaisia tuholaisvariantteja, on todennäköisempää että jotkin niistä pääsevät suojausten läpi.

Toinen trendi on pienempien kohdistettujen hyökkäysten käyttö. Etukäteen valitulle uhrijoukolle lähetetään taitavasti räätälöity viesti, jonka liitetiedosto sisältää haittaohjelman. Haittaohjelma on tietenkin uusi variantti, joka saattaa vieläpä käyttää aikaisemmin tuntematonta turva-aukkoa Windowsista tai Officesta. Kun tietoturvayhtiöt saavat päivitykset valmiiksi uudelle hyökkäykselle, ovat uhrien koneet jo saastuneet.

Perinteinen virustunnisteisiin perustuva torjunta ei valitettavasti pysy rikollisten uusien keinojen perässä. Tietoturvapakettien ratkaisu on monikerroksinen suoja. Kananmuna-tyyppisestä suojauksesta on siirrytty enemmänkin sipulia muistuttavaan rakenteeseen. Vaikka yksi kuori (vaikkapa myöhässä oleva viruspäivitys) pettäisi, on sitä paikkaamassa seuraava suojakerros, joka esimerkiksi tarkkailee verkon liikennettä tai ajettavan koodin toimintaa. Usein nettiselain varoittaa ylipäätään menemästä sivuille, joiden tiedetään tekevän hyökkäyksiä.

Tietoturvassa on eroja

Kaikkea toimintaa tarkkailevan kerrostetun suojauksen haittapuoli on tietokoneen hidastuminen, kuten testeissä selvästi huomattiin. Toinen haaste on se, että tietoturvan tasoa on erittäin vaikea vertailla. Jokaisen turvapaketin suojakokonaisuus ja toimintafilosofia ovat erilaisia. Yksittäiset skannaustestit eivät enää kerro turvan tasoa, vaan testeissä pitää laajasti huomioida kaikki suojakerrokset. Testeihin pitäisi käytännössä saada mukaan itse tarttumistapahtuma. Myös päivitysten nopeus näyttelee entistä suurempaa roolia.

Hyvää osviittaa torjunnan tehosta antavat saksalaisen Anti-Virus Comparativen (www.av-comparatives.org) jatkuvat vertailutestit. Elokuun testeissä oli mukana yli 800000 erityyppistä haittaohjelmaa. Tuttuun tapaan torjunnan kärkiryhmässä olivat mukana Symantec (98,8% haittaohjelmista), Kaspersky (98,5%) ja F-Secure (97,6%). McAfee oli aikaisempaan malliin hieman alempana (93,15%).

Huonommin meni Microsoftin Onecare-ohjelmistolla (90,93%), joka ei ole vielä myynnissä Suomessa. Osa ohjelmista oli tällä kertaa jäänyt pois, mutta aikaisemmilla kerroilla esimerkiksi Panda (92,1%), Trend (91,0%) ja varsinkin CA (vain 62,1%) ovat menestyneet kärkiryhmää heikommin.


Toimituksen valinta: Symantec Norton Internet Security 2008

Symantecin uusi tietoturvapaketti loistaa ennen kaikkea nopeudellaan. Ohjelma osaa vähentää resurssien käyttöä tarpeen mukaan, ja sen aiheuttama hidastus oli vertailun pienin. Myös käyttöliittymä on selkeä ja helppo.


CA Internet Security Suite Plus 2008

Arvosana 7,5
+ Ominaisuudet, lapsilukko, varmuuskopiointi, edullinen päivitys
– Raskaus, hajanaisuus, englanninkielinen

CA:n uusi tietoturvapaketti on rakennettu koko joukosta sovelluksia, ja ominaisuudet ovat laajat. Mukana on vertailun paras netin käytön valvontaohjelmisto. Myös varmuuskopiointiohjelma, aiemmin erillisenä myyty Desktop Dna, on tavallaan vertailun paras. Se varmistaa tiedostojen lisäksi myös Windowsin ja sovellusohjelmien asetukset, ja asetukset voi jopa siirtää toiseen tietokoneeseen.

CA:n paketin heikkous on kuitenkin sovellusten hajanaisuus. Vaikka sovellukset on nivottu yhteen onnistuneella käyttöliittymällä, ovat ne erillisiä ja erilaisia. Esimerkiksi vakoiluohjelmien ja virusten etsinnän joutuu ajamaan erikseen.

Toinen selkeä heikkous on raskaus. Tuottavuus-testissä suorituskyky laski 18 prosenttia. Lisäksi CA heikensi tuloksia harvinaisen leveällä skaalalla. Jopa pelien ja digikuvien käsittely hidastuu selvästi, kun muilla paketeilla vaikutus oli minimaalinen.

CA Internet Security Suite Plus 2008
Hinta: 79,90€
Lisätietoa: CA Software Finland Oy, 0207 411 680, www.ca.com/fi/
Valmistaja: Computer Associates, www.ca.com
Lyhyesti: Ominaisuuksiltaan laaja, mutta hieman hajanainen ja raskas tietoturvapaketti.


F-Secure Internet Security 2008

Arvosana: 7,6
+ Tietoturva, asennus
– Skannauksen raskaus

F-Secure on Symantecin tapaan keskittynyt tänä vuonna suorituskyvyn parantamiseen. F-Secure tulikin suorituskykytesteissä toiseksi heti Nortonin jälkeen.

Kiintolevyn skannauksen raskaus on kuitenkin edelleen F-Securen heikkous. Tutkimus on ehkä tavallista tarkempi, mutta kone on skannauksen ajan kovalla rasituksella tuntikausia. F-Securella ei myöskään voi pienentää skannauksen tehovaatimusta.

F-Secure tunnetaan erinomaisesta tietoturvastaan, mutta muuten kilpailusta on hieman jääty jälkeen. F-Secure ei ole lähtenyt kilpailijoiden tapaan laajentamaan varmuuskopiointiin, Windowsin optimointiin eikä muihin erikoisuuksiin. Toimintokirjo on siksi vertailun pienin.

Myös käyttöliittymä alkaa jo kaivata uudistusta. Asetukset on keskitetty hyvin, ja ohjelman säätäminen on helppoa. Perusasioihin löytyy valmiit toimintaprofiilit. Mutta peruskäyttäjiä ajatellen yksinkertaisempi aloitusnäkymä ja selkeä ”korjaa”-nappi olisivat paikallaan.

Toisaalta F-Securen eleettömästä asennuksesta voisivat muut ottaa mallia.

F-Secure Internet Security 2008
Hinta: 79,90€
Lisätietoa: F-Secure Oyj, puh. (09) 2520 0700, www.f-secure.fi
Lyhyesti: Laadukas ja suorituskykyinen, mutta hieman suppea tietoturvapaketti.


Kaspersky Internet Security 7.0

Arvosana: 6,7
+ Nopea skannaus, tietoturva, hinta yhdelle käyttäjälle
– Raskas, hallinnan monimutkaisuus, hinta kolmelle käyttäjälle , englanninkielinen

Venäläinen Kaspersky on niittänyt mainetta tarkalla virusmoottorillaan, mutta hintana näyttää olevan kova resurssien kulutus. Testeissä Kaspersky hidasti tietokoneen tehoindeksiä melkein 20 prosenttia, mikä oli vertailun huonoin tulos. Tuottavuus-osiossa hidastus oli jopa 34 prosenttia.

Sen sijaan kiintolevyskannauksessa Kaspersky pärjää hyvin. Skanneri osaa ovelan tekniikkansa avulla ohittaa tiedostot, joihin ei ole kajottu edellisen tarkistuksen jälkeen. Käytännössä tarkistukset ovat erittäin nopeita.

Käytettävyydeltään Kaspersky on varsin tekninen, ja kenties vertailun vaikein. Mukana on selkeä perusnäkymä, mutta tarkempia säätöjä on paljon eri paikoissa. Lisäksi palomuuri tekee asennuksesta lähtien vaikeita kysymyksiä esimerkiksi Windowsin osien liikenteen sallimisesta. Suomenkielen puute ei auta asiaa.

Ilahduttava yllätys oli erittäin tehokas mainosten estotoiminto nettiselaimeen. Myös lapsilukko kuuluu vertailun parhaimmistoon. Yhdelle koneelle Kaspersky on vertailun halvin, mutta kolmelle koneelle kallein.

Kaspersky Internet Security 7.0
Hinta: 63,45€ (1 käytt.), 134€ (3 käytt.)
Lisätietoa: Online Solutions Oy, (014) 4455 100, www.kaspersky.fi
Valmistaja: Kaspersky, www.kaspersky.com
Lyhyesti: Korkealaatuisesta virusturvasta tunnettu raskas tietoturvaohjelmisto.


McAfee Total Protection

Arvosana: 8,4
+ Nopeus toimisto-sovelluksissa, ominaisuudet
– Hinta

McAfee on tietoturvapakettien maailmanmarkkinoilla toisena Symantecin jälkeen. Yhtiön resurssit näkyvät laajassa paketissa, joka sisältää varmuuskopioinnin, Windows-optimoinnin, tiedostojen varman ylikirjoituksen ja salasanavaraston. Mukana ovat myös varoitukset haitallisista nettisivuista ja verkon keskitetty tietoturvahallinta.

McAfee ei ole helppokäyttöisyydessä päässyt aivan Nortonin luokkaan, vaikka käyttöliittymät muistuttavatkin paljon toisiaan. Perusnäkymä on helppo, mutta McAfeen asetukset ovat hajanaisemmat ja vaikeammat.

McAfeen resurssien käyttö on saatu pidettyä mukavasti hallinnassa. Pcmark-indeksi hidastui 11 prosenttia. Tuottavuus-osiossa McAfee oli ylivoimainen voittaja vain noin 5 prosentin hidastuksella. Myös kiintolevyskannaus on nopea, ja ohjelma osaa säätää tehonkulutusta automaattisesti.

McAfeen hinta on vertailun kallein, mutta sama kuin Symantecin kalliimmassa Norton 360 -paketissa.

McAfee Total Protection
Hinta: 89,95€
Lisätietoa: McAfee Finland, (09) 2516 6330, www.mcafee.fi
Valmistaja: McAfee, www.mcafee.com
Lyhyesti: Monipuolinen ja tasaisen laadukas tietoturvapaketti.


Panda Internet Security 2008

Arvosana: 8,2
+ Ominaisuudet, nopea skannaus, nettivarmuuskopiointi
– Asennus ja aktivointi, kallis päivityshinta

Espanjalainen Panda on lähtenyt rohkeasti laajentamaan tietoturvapakettiaan suurempien kilpailijoidensa malliin. Uusimmassa versiossa on mukana varmuuskopiointi, ja myös sen nettiversio yhden gigatavun tallennustilalla. Mukana on myös Windows-optimointi ja Windowsien tietoturvapäivitysten tarkkailu. Nettisuodatus toimii poikkeuksellisen hyvin.

Pandan erikoisuus on netissä tehtävä tavallista laajempi kiintolevyskannaus, Totalscan. Pandan mukaan nettiskannaus on tarkempi, mutta toisaalta se lisää ohjelman käytön vaikeutta. Nettiskannus vie kaksinkertaisen ajan, mutta senkin huomioiden Panda on vertailun nopein kiintolevyn tutkimisessa. Lisäksi ohjelma osaa säätää automaattisesti skannauksen raskautta. Myös muussa resurssien käytössä Panda pärjää hyvin.

Symantecin tapaan Pandan aktivointi on turhan monimutkainen prosessi, ja asennus on Totalscannin kanssa hankalahko. Pandan asetusten teko ei ole yhtä sujuvaa kuin parhaimmilla kilpailijoilla. Mutta kokonaisuutena Panda on melko helppokäyttöinen ja kuuluu vertailun kärkipäähän.

Panda Internet Security 2008
Hinta: 79,95€
Lisätietoa: Panda Software Finland, puh. (03) 3392 6700, www.pandasoftware.fi
Valmistaja: Panda Software, www.pandasoftware.com
Lyhyesti: Laajoilla ominaisuuksilla varustettu nopea tietoturvapaketti.


Symantec Norton Internet Security 2008

Arvosana: 8,4
+ Suorituskyky, käytettävyys
– Asennus

Symantec on uusimmassa versiossa keskittynyt suorituskyvyn parantamiseen, ja jälki on vakuuttavaa. Norton hidasti testeissä tietokonetta vähiten, ja muistinkulutus on erittäin alhainen. Myös kiintolevyskannaus on nopea ja se osaa automaattisesti pudottaa tehoaan kun muut ohjelmat tarvitsevat prosessoriaikaa.

Norton lisää nettiselaimeen oman phishing-estonsa. Ohjelmalla voi myös suojata henkilökohtaisia tietoja, ja hoitaa keskitetysti palveluihin kirjautumisen. Myös verkon tietoturvakartta ja useiden koneiden hallinta on hyvä lisä. Sen sijaan nettikäytön valvonta ja roskapostisuodatin tulevat add-on-lisäosina, jotka ovat niukahkoja ja osin englanninkielisiä.

Nortonin käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen. Ongelmat voi yleensä hoitaa ”korjaa”-napin painalluksella. Tosin Symantec tuo perinteiseen tapaansa itseään turhankin paljon esille. Esimerkiksi päivitysten hausta kyselevä Liveupdate-ohjelma on ärsyttävä. Myös asennus ja aktivointi ovat turhan mutkikkaita.

Symantecin ohjelmista ehkä houkuttelevin vaihtoehto on kymmenen euroa kalliimpi Norton 360, joka sisältää myös varmuuskopioinnin ja Windowsin optimoinnin. Uusi nopea skannausmoottori päivitetään Norton 360 -käyttäjille maaliskuussa.

Symantec Norton Internet Security 2008
Hinta: 79,90€
Lisätietoa: Symantec Finland, puh. 010 217 7000, www.symantec.fi
Valmistaja: Symantec Corporation, www.symantec.com
Lyhyesti: Symantecin kevyempi tietoturvapaketti on laadukas ja erittäin nopea.


Trend Micro Internet Security Pro

Arvosana: 7,3
+ Verkon tietoturvan hallinta, käyttöliittymä
– Erittäin raskas, englanninkielinen

Perinteisesti Trend Micro on tunnettu lisäominaisuuksistaan. Trendistä löytyy Windows-optimointi, turvapäivitysten valvonta, ja verkon koneiden keskitetty tietoturvahallinta.

Selaimeen Trend lisää mielenkiintoisen tietoturvaosion, joka varoittaa vaarallisista nettisivuista. Lisäksi sillä voi salakirjoittaa näppäimistön ja selaimen välisen liikenteen, millä estetään keylogger-vakoiluohjelmia. Varmuuskopiointi Trendissä ei kuitenkaan ole.

Trendin suurin heikkous on melkoinen raskaus. Trend hidasti Pcmark-yleisindeksiä toiseksi eniten, 16 prosenttia. Tuottavuus-osiossa tulos oli karmaiseva. Trend hidasti koneen toimintaa 42 prosenttia. Muutoin Trend pärjäsi suorituskyvyssä hyvin, mutta ohjelmaa ei voi suositella hyötykäyttöön tarkoitettuun Vista-tietokoneeseen. Trendin kiintolevyn tarkastus on sen sijaan vauhdikas. Se sujui vertailun toiseksi nopeimmin.

Trendin käyttöliittymä on miellyttävän selkeä. Asetukset on tosin ripoteltu melko hajanaisesti, mikä vaikeuttaa hallintaa. Trendiä ei myöskään ole käännetty suomeksi.

Trend Micro Internet Security Pro
Hinta: 72,95€
Lisätietoa: Trend Micro Finland, (09) 4730 8300, www.trendmicro.fi
Valmistaja: Trend Micro, www.trendmicro.com
Lyhyesti: Monipuolinen mutta hyvin raskas tietoturvaohjelmisto.