Suomen ruokasienet CD-Facta, jos metsään haluat mennä nyt

Teksti: Jaana Pesonen |

Otsikko

Syksyinen metsä houkuttelee sieniretkelle - kasvaahan metsissämme kymmenittäin ruuaksi kelpaavia sieniä. Ennen lähtöä kannattaa opetella tunnistamaan syötäväksi kelpaavat ja myrkylliset sienet. Perinteisten kirjojen ja oppaiden lisäksi sienten
maailmaan voi perehtyä eWSOY:n uutuuden avulla. Suomen ruokasienet CD-Facta on romppumuodossa oleva sienikirja, biologian oppitunti ja keittokirja kaikentasoisille sienestäjille.


Kuva1 Suomen ruokasienet CD-Facta esittelee perusteellisesti valokuvien kera yli 200 metsiemme sienilajia.

CD esittelee perusteellisesti maamme metsissä kasvavat yli 200 sienilajiketta. Hetkessä tietokoneen näyttö muuttuu sienimetsäksi, jossa esittäytyvät tatit, kantarellit, rouskut ja torvisienet unohtamatta lampaankääpää tai syötäväksi kelpaamatonta lahovalmuskaa. Suuret, hyvälaatuiset sienten elinympäristöstä otetut kuvat auttavat eri lajien tunnistamisessa. Jokaisesta sienilajista on lyhyt yleisesittely, esiintymiskartta, tuntomerkkitiedot sekä vinkit sienen käsittelystä ennen syömistä. Matkijasienet-kohdasta löytyy kulloinkin esiteltävän sienen kaltaisia lajikkeita.

Metsäretkeltä mukaan poimitulle tuntemattomalle lajille löytää melko varmasti nimen tunnistamisosassa, jossa eri piirreluokkien avulla ohjelma valitsee tuntomerkkeihin parhaiten sopivan lajin.

Pelkkään lajituntemukseen ja kuvien katseluun ei rompun tarjonta jää. Biologia-osa esittelee sienten sukupuun, lisääntymisen, elämänkierron, satokaudet sekä ilmaston ja sään vaikutukset sienisatoon. Sienten myrkyt
-osa valistaa myrkyistä ja niiden vaikutuksesta ihmiseen. Elinympäristö-osio käy läpi eri maastotyypeille ominaiset sienet. Sienipäiväkirjaan voi merkitä sienisaaliinsa määrän ja parhaat apajat.

Keittiöpuuhiin löytyy apua sieniherkkujen ohjeista. Sieltä voidaan valita, käytetäänkö sieniä leivontaan, lihan kanssa, alkuruokana tai säilykkeenä. Valintojen perusteella tarjotaan toiveiden mukaisten sieniherkkujen ohjeita.

Keittokirjaosassa on yli 200 sieniruokaohjetta. Ne ovat selkeitä ja perusteellisia, joten kokemattomampikin kokki onnistuu niitä noudattamalla. Ruokaohjeita on niin arkeen kuin juhlaankin. Perinteisten muhennosten ja sienikeittojen ohjeiden lisäksi tarjolla on esimerkiksi suolasienirieskan, haaparouskumaksalaatikon sekä haperofajitaksen ohjeet.

Suomen ruokasienet -CD on hyvin toteutettu ja laadukkailla kuvilla varustettu virtuaalinen retki sienten maailmaan, mutta tekstissä on paikoitellen haparointia. Esimerkiksi kangasmyrkkyseitikin kohdalla on maininta, että kyseinen sieni on luultavasti lievästi myrkyllinen. Käyttäjästä ilmaisu näyttää siltä, ettei tekijäkään ole ollut varma asiasta.

Metsässä satunnaisesti samoileva jäi kaipaamaan selkokielistä kuvitettua ohjeistusta sienten käsittelystä, ryöppäämisestä, keittämisestä, säilömisestä ja kuivaamisesta. Sieniaiheinen tietokilpailu tai visailu olisi mukavasti täydentänyt kokonaisuutta. Silloin tämä CD-Facta olisi sopinut paremmin myös lasten ja nuorison käyttöön.

JAANA PESONEN

Suomen ruoka-sienet CD-Facta
Hinta: 350 mk (58,87 e)
Käyttöjärjestelmät: Windows 95/98/ME/2000/NT4 tai uudempi
Valmistaja ja lisätiedot: eWSOY, www.wsoy.fi, (09) 616 81