Virustorjuntaa ilmaiseksi

Teksti: Samuli Kotilainen |

TEKSTI JA MITTAUKSET: SAMULI KOTILAINEN

Virustorjuntaa ilmaiseksi

Moni pohtii, voisiko melkein sadan euron tietoturvapaketin korvata ilmaisella vaihtoehdolla. Parhaat ilmaiset virusten torjujat ovat yllättävän laadukkaita. Toisaalta ilmaisuus on osin pelkkää silmänlumetta.

Testissä:
Alwil Avast! 4.7 Home Edition
Avira Antivir Personal Edition Classic
Grisoft AVG Anti-Virus Free Edition
PC Tools Antivirus Free Edition

Vertailutaulukko

Pc-koneen tyypillinen tietoturvapaketti maksaa 80–90 euroa, ja sillä saa turvaa vain vuodeksi. Jatkovuodet maksavat yleensä noin 60 euroa. Jos konetta käyttää neljä vuotta, kuluu pelkkään tietoturvaan yli 250 euroa.

Ilmaista tarjontaa on yllättävän paljon. Kolme tunnetuinta tuotetta on helppo sekoittaa keskenään, sillä ne kaikki alkavat a-kirjaimella. Ilmaista turvaa tarjoavat tšekkiläinen Grisoftin AVG Anti-Virus, samasta maasta tuleva Alwilin Avast ja saksalainen Avira Antivir. Hieman vähemmän tunnettu vaihtoehto on PC Tools Antivirus -ohjelma.

Muitakin ilmaisia tuotteita on, mutta ne eivät yleensä ole yhtä kattavia. Tarjolla on yksi avoimen lähdekoodin ohjelmisto, puolalaistaustainen Clamwin Free Antivirus. Ohjelmassa ei kuitenkaan ole käytönaikaista aktiivista turvaa. Sama rajoitus pätee romanialaisen Bitdefenderin ilmaiseen versioon ja lukuisiin nettivirusskannereihin. Ne eivät siksi sovellu normaalikäyttöön, jossa haetaan ennakoivaa suojaa.

Ilmaista lounasta ei ole

Ilmainen virustorjunta herättää heti kysymyksen siitä, kuka lystin maksaa. Virustorjunta perustuu pitkälti haittaohjelmatunnisteisiin, joiden tekemiseen tarvitaan jatkuvasti toimiva viruslaboratorio. Sellaisen ylläpito on kallista puuhaa.

Käytännössä ilmaisuus onkin osittain silmänlumetta. Ilmaiset versiot ovat eräänlaisia sisäänheittotuotteita. Muutaman kymmenen megatavun paketti on helppo ladata netistä ja asentaa koneelle, mutta valmistaja toivoo mahdollisimman monen käyttäjän siirtyvän 20–40 euron hintaiseen maksulliseen versioon. Tästä johtuu, että ilmaiset versiot ovat enemmän tai vähemmän torsoja.

Tavallinen kaupassa myytävä tietoturvapaketti sisältää virustorjunnan lisäksi vakoiluohjelmien ja muiden uudenlaisten uhkien torjunnan. Mukana on myös palomuuri, roskapostisuodatin, web-käytön suodatus, ja laajimmissa paketeissa jopa varmuuskopiointi.

Ilmaiset ohjelmat sisältävät yleensä vain virusten torjunnan, ei edes palomuuria tai vakoiluohjelmien torjuntaa. Tämä onkin niiden suurin puute, sillä merkittävä osa internetin uhista on nykyään aivan muita kuin perinteisiä viruksia. Ilmainen virustorjunta jättää tietoturvaan siksi selvän aukon. Alwilin Avast on ilahduttava poikkeus. Siinäkään ei ole palomuuria, mutta muuten haittaohjelmatorjuntaa ei ole riisuttu. Lisäksi Avast on ainoa, jossa on myös suomenkielen tuki.

Maksullisiin versioihin houkutellaan myös nopeammilla päivityksillä ja paremmalla tuella. Sen sijaan häiritseviä maksullisen version mainoksia ei esiintynyt muissa kuin Aviran Antivirissa.

Toisaalta huippulaadukasta

Ilmaisen virustorjunnan turvan taso on kahtalainen. Ilahduttavaa on jo se, että niistä löytyvät yleensä tärkeimmät sertifioinnit (VB100, ICSA, Checkmark), jotka kertovat netin yleisimpien virusten torjuntakyvystä. Tämän lisäksi ilmaiset ohjelmat ovat päässeet melkeinpä hämmästyttäviin tuloksiin paljon laajemmissa testeissä, joissa mitataan perinteisen tunnisteisiin perustuvan virustorjunnan tehoa.

Esimerkiksi Av-test.orgin noin puolen miljoonan haittaohjelman testissä ilmaiset ohjelmat löytyivät aivan kärjestä. Bitdefender löysi 99,51 prosenttia haittaohjelmista ja Antivir 99,42 prosenttia. Ne pärjäsivät jopa paremmin kuin F-Secure (97,93) ja Symantec (97,77). Avast (96,32) ja AVG (96,15) olivat heti näiden perässä erinomaisilla tuloksilla. Ainoastaan avoimen lähdekoodin Clam Antivirus pärjäsi heikommin (63,81 prosenttia). Anti-virus Comparative teki vastaavan testin yli 800 000 haittaohjelmalla, ja tulokset olivat kärkijoukolle melkein samanlaiset.

Toisaalta turvatonta

Entä mikä on ilmaisuuden varjopuoli? Suurin ongelma on aiemmin mainittu vakoiluohjelmien torjunnan puute. Käyttäjän kannalta vakoiluohjelmat ovat usein kaikkein pahimpia uhkia, ja ne ovat myös hyvin yleisiä. Puutetta voisi tietysti korjata erillisellä ilmaisella vakoiluohjelmien torjujalla, mutta jos molemmissa ohjelmissa on aktiivisuojaus, törmätään helposti yhteensopivuusongelmiin. Jos aktiivisuojausta ei molemmissa ole, kärsii tietoturva.

Toinen yleinen heikkous on turhan kevyt ennakoiva suojaus. Ilmaiset virustorjujat keskittyvät pääasiassa tunnistepohjaiseen haittaohjelmatorjuntaan. Sen teho kuitenkin heikkenee koko ajan, kun rikolliset nopeuttavat ja tehostavat erilaisten haittaohjelmaversioiden tuotantoa. Tätä uhkaa vastaan suuret tietoturvatalot rakentavat kilvan erilaisia monikerroksisia ennakoivia suojauksia, jotka tutkivat kaikkea tietokoneen toimintaa. Esimerkiksi F-Securella on Blood Hound, Pandalla Truprevent ja Nortonilla Sonar. Haitallinen toiminta yritetään tunnistaa ja poistaa, vaikka haittaohjelma olisi uutta tuntematonta mallia. Ilmaisissa versioissa ei tällaisia ennakoivia erikoissuojauksia juuri ole, mikä tietenkin heikentää tietoturvaa.

Ilmaisista tuotteista havaittiin vielä yksi kiusallinen heikkous. Vaikka yhdessäkään ei ole omaa korkealaatuista palomuuria, ne ottivat Windows Vistan palomuurin pois päältä. Windows varoittaa tästä, ja palomuuri kannattaa tietenkin laittaa takaisin päälle.

Kevyt turva – kevyt kuorma

Ilmaisten virustorjujien keveillä suojauksilla on hyväkin puoli. Ohjelmat ovat nimittäin varsin pieni kuorma tietokoneelle. Tuotteet mitattiin samanlaisella Futuremarkin Pcmark Vantage -testillä kuin kaupalliset tietoturvapaketit Tietokoneen numerossa 1/2008.

Kaupalliset paketit hidastivat Vistalla varustettuja pari vuotta vanhoja testikoneita yleensä noin 7–15 prosenttia. Hyötykäytössä hidastus oli välillä paljon suurempikin.

Nyt tehtyjen mittausten mukaan PC Tools ei hidastanut konetta juuri lainkaan, ja Avira Antivir ja AVG aiheuttivat vain noin 3 prosentin hidastumisen. Alwilin Avast sen sijaan hidasti Pcmark-tulosta yli 15 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että Avastin turvaominaisuudet ovat muita laajemmat. Hidastus on silti turhan suuri, ja selvästi suurempi kuin esimerkiksi F-Securella (7,3 prosenttia) ja Symantecin Nortonilla (3,5 prosenttia). Kiintolevyn virus­skannaus on kaikilla nyt testatuilla tuotteilla varsin nopea.

Miten pitkälle riittää ilmainen tietoturva? Tuotteiden perusvirustorjunta on korkealla tasolla, mutta paketeissa myös merkittäviä aukkoja. Ehkäpä myönteisin yllätys on Alwilin Avast. Sen tietoturva on kattavin ja ohjelma on suomenkielinen. Haittapuolena on koneen hidastuminen, hienompien suojausten puute ja erikoinen käyttöliittymä. Jos haluaa samanaikaisesti kattavaa tietoturvaa, parasta suorituskykyä ja helppokäyttöisyyttä, on perinteinen kaupallinen tietoturvapaketti ainoa vaihtoehto.


Alwil Avast! 4.7 Home Edition


Tšekkiläisen Alwilin Avast on ilmaisista tuotteista miellyttävin yllätys. Joukon ainoana sen saa myös suomenkielisenä, ja mikä tärkeintä ilmaisesta tietoturvapaketista löytyvät kaikki saatavilla olevat turvaominaisuudet. Ero maksulliseen pakettiin on lähinnä tarkistusten ajastuksissa ja yritysominaisuuksissa.

Avast ei varsinaisesti lupaa vakoiluohjelmien torjuntaa, eikä mukana ole palomuuria. Avastista löytyy kuitenkin ids-toiminto (intrusion detection system) yleisimpien verkkouhkien torjuntaan. Mukana on myös web-selailun turva, heuristisia menetelmiä sekä pikaviestien ja vertaisverkkojen valvonta.

Kattavampi tietoturva merkitsee myös suurempaa rasitusta. Avast hidastaa Vista-konetta jopa 15 prosenttia, mikä on paljon. Avast on raskaampi kuin parhaat kaupalliset tietoturvapaketit, vaikka Avastin ominaisuudet ovat paljon niitä suppeammat.

Avastin käyttöliittymä muistuttaa lähinnä videosoitinta, ja on toki hienon näköinen. Käytännössä ratkaisu on suoraan sanoen omituinen ja huono.

+ suomenkielinen, kattavin tietoturva
– käyttöliittymä, raskaus

Alwil Avast! 4.7 Home Edition
Hinta: ilmainen (maksullinen versio 27 €)
Valmistaja: Alwil, www.avast.com
Lyhyesti: Ilmaisista turvapaketeista kattavin ja raskain.


Avira Antivir Personal Edition Classic

Saksalaisella Aviralla on pitkät perinteet ilmaisessa tietoturvassa, mutta ilmainen versio on melko rajoittunut. Perusturva on toki kunnossa rootkit-haittaohjelmasuojausta ja heuristiikkaa myöten. Mutta vakoiluohjelmat ja sähköpostiturva tulevat vasta 20 euron hintaisessa Premium-versiossa. Palomuuri, roskapostitorjunta ja web-suoja sisältyvät kalleimpaan 40 euron versioon.

Kalleimpia versioita mainostetaan säännöllisesti esiin tulevalla sarjakuvamainoksella. Mainos on tavallaan hauska, mutta sen esiin hyppiminen alkaa pian ärsyttää. Nyt testatuista tuotteista vain Avira turvautui pakkomainontaan. Muuten Aviran käyttöliittymä on melko selkeä ja helppokäyttöinen. Myös asetusten säätö on kohtuullisen helppoa.

Nopeudeltaan Avira on erinomainen. Pcmark-tulos hidastui Aviran asennuksen jälkeen kolmisen prosenttia, mutta esimerkiksi testien tuottavuusosio ei hidastunut lainkaan. Avira tutkii automaattisesti taustalla kiintolevyn tärkeimpiä tiedostoja, mutta se ei juuri kuormitusta lisää.

Avira on laadukas, tyylikäs ja nopea kokonaisuus, mutta ilmaisen version tuoma tietoturva on varsin rajallista.

+ keveys
– mainosikkunat, turvaominaisuudet

Avira Antivir Personal Edition Classic
Hinta: ilmainen (maksulliset versiot 20/40 €)
Valmistaja: Avira, www.free-av.com
Lyhyesti: Laadukas mutta melko rajoittunut virustorjunnan perusohjelma.


Grisoft AVG Anti-Virus Free Edition

Grisoft tulee Alwilin tapaan Tšekistä, ja yhtiö on nostanut ilmaisen AVG-tietoturvaohjelmistonsa netin suosituimpien ohjelmien joukkoon. Maksullinen versio lisää pakettiin lähinnä teknisiä etuja, kuten nopeammat päivitykset ja tuotetuen. Paremmat tietoturvaominaisuudet, esimerkiksi palomuuri, vakoiluohjelmien torjunta ja roskapostin torjunta sisältyvät 36 euron hintaiseen Internet Security -pakettiin.

Tarjolla on myös ilmainen AVG Anti-Spyware -ohjelma, mutta se on maksuton vain kuukauden ajan. Ilmaiseksi saa myös rootkit-suojauksen erillisellä Anti-Rootkit Free -ohjelmalla, mutta se ei toimi Vistassa.

Koska AVG:stä löytyy perustasolla vain virusten torjunta ja sähköpostiturva, on resurssien kulutus vähäinen. AVG hidastaa Pcmark-tuloksia noin kolme prosenttia. Tulos oli testien toiseksi huonoin, mutta rasitus on joka tapauksessa varsin pieni. Kiintolevyn skannauksessa AVG käyttää hieman muita enemmän aikaa, mutta melkeinpä olemattomalla kuormalla.

AVG:n käyttöliittymä on periaatteessa melko selkeä, mutta varsinkin asetusten muuttaminen on monen mutkan takana. Kokonaisuus on turhan hajanainen.

+ keveys
– turvaominaisuudet, asetusten säätö

Grisoft AVG Anti-Virus Free Edition
Hinta: ilmainen (maksulliset versiot 20/36 €)
Valmistaja: Grisoft, free.grisoft.com
Lyhyesti: Yksinkertainen ja keveä ilmainen virustorjuntaohjelma.


PC Tools Antivirus Free Edition

PC Tools kehittää nimensä mukaisesti pc-koneiden apuohjelmia, joista pääosa on tietoturvaohjelmia. Antivirus Free Edition sisältää vain virustorjunnan ja aktiivisuojauksen. Sen maksullinen versio sisältää teknisiä parannuksia, mutta tietoturvalaajennukset tulevat muissa tuotteissa.

PC Toolsin sovellusvalikoima on mielenkiintoinen. Eri tietoturvaominaisuudet ovat tarjolla useina yksittäisinä ohjelmina ja niiden erilaisina yhdistelminä. Kaikki saa käyttöön laajimmassa Internet Security -paketissa.

Kevyt tietoturva näkyy myös nopeudessa, joka oli mittausten ehdottomasti paras. PC Tools ei hidasta konetta juuri lainkaan. Samoin kiintolevytarkistus on erittäin nopea, vaikka prosessorikuorma on melkein nollassa. Äärimmäinen keveys tosin herättää pakostakin kysymyksiä tietoturvan ja tarkistuksen syvyydestä.

Käyttöliittymä on PC Toolsissa ilahduttavan tyylikäs ja selkeä. Siitä paljastui tosin myös ikävä ajatusvirhe. Automaattiset päivitykset pitää muistaa kääntää erikseen päälle, ja säätö on melko syvällä ohjelman asetuksissa. Toisin sanoen PC Tools jää asennuksen jälkeen helposti turvattomaan tilaan.

+ erittäin kevyt, käyttöliittymä
– turvaominaisuudet

PC Tools Antivirus Free Edition
Hinta: ilmainen (maksullinen versio 20 €)
Valmistaja: PC Tools, www.pctools.com
Lyhyesti: Kevyt ja äärimmäisen nopea virustorjuntatuote.